Genialna, orzeźwiająca herbata z niezwykłym dodatkiem. Latem smakuje najlepiej

Herbata z winem zazwyczaj kojarzy nam się z zimą, kiedy to pijemy ten pyszny trunek na ciepło. Okazuje się, że w łatwy sposób przygotujesz go w wersji na zimno. Napój jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również orzeźwiający. Świetnie sprawdzi się na imprezę!

ObrazekGenialna, orzeźwiająca herbata z niezwykłym dodatkiem - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Orzeźwiający napój

Obrazek
Herbata na zimno - Pyszności; Foto: Pixabay.com

W ciepłe, słoneczne dni mamy ochotę na zimne, orzeźwiające napoje. Niekiedy sięgamy po lemoniady, czy mrożone herbaty. Herbatę z winem zazwyczaj pijemy zimą. Jednak okazuje się, że smakuje równie dobrze latem. Wystarczy, że ją odpowiednio schłodzisz. Jeśli jesteś fanem trunków na bazie czerwonego wina, koniecznie powinieneś tego spróbować. Napój według poniższego przepisu wykonasz w kilka minut.

Przepis na herbatę z winem

Obrazek
Zimny napój - Pyszności; Foto: Canva.com

Połączenie herbaty z winem jest wyjątkowe. Od teraz będziesz mógł się cieszyć tym pysznym trunkiem zarówno zimą, jak i latem. Sprawdź, jak łatwo zrobisz ten napój!

Składniki:

  • 1,5 dekagrama herbaty liściastej
  • 1 litr wody
  • cukier do smaku ( około 5 - 10 dekagramów)
  • 1 szklanka twojego ulubionego, czerwonego wina

Sposób wykonania:

  1. Herbatę zaparz z 0,3 litra wody. Następnie zlej ją do dzbanka i połącz z resztą ilością wody, cukrem oraz winem. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do ostudzenia. W kolejnym kroku wstaw napój do lodówki na jakiś czas, żeby się schłodził. Herbatę podawaj z kostkami lodu. Napój świetnie smakuje z dodatkiem świeżej mięty.

Herbata cold brew

Jeśli masz ochotę na mrożoną herbatę bez żadnych dodatków, w takim razie wypróbuj prosty przepis na ten napój. Okazuje się, że możesz ją również przygotować bez zaparzania. Wystarczy, że trzy łyżki herbaty zalejesz 1,5 l przegotowanej, zimnej wody. Całość dokładnie wymieszaj w dzbanku, który następnie należy wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Niektórzy zostawiają herbatę na dobę. Po tym czasie odcedź napój i delektuj się jego wyjątkowym smakiem. Podawaj z plasterkiem cytryny lub z liśćmi świeżej mięty.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować 13 przepisów na zielone drinki krok po kroku. Świetnie sprawdzą się na każdą imprezę!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości