Przyjemne chłodzenie w upalne dni - orzeźwiający napój, który musisz spróbować!

Dlaczego jest aż tak gorąco? Kiedy zrobi się odrobinę chłodniej? Co pozwoli orzeźwić i ugasić pragnienie? Te pytania pojawiają się dość często podczas upalnego lata. Każdy chłodzi się na swój sposób, ale orzeźwiający napój powinien być podstawą diety podczas tych ciepłych i upalnych dni. Ogólnie, samo nawodnienie odgrywa niezwykle ważną rolę, dlatego należy pić możliwie jak największą ilość płynów. A jak zrobić orzeźwiający napój na lato? Poznaj ten najlepszy przepis.

ObrazekOrzeźwiający napój - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

W gorące letnie dni nie ma nic lepszego niż orzeźwiający napój, który pozwoli nam ugasić pragnienie i ochłodzić organizm. Jednak, aby uniknąć odwodnienia, ważne jest, aby pić dużo płynów i nie ograniczać się jedynie do wody i soków z marketu. Świetną opcją może być domowa lemoniada, ale nie tylko. Jakie napoje orzeźwiające warto przygotować? Jak w te upalne dni pić odpowiednio dużą ilość płynów, by się nie odwodnić? Postanowiliśmy przygotować dla ciebie garść cennych potraw.

Orzeźwiający napój - ugasi pragnienie w upalne dni

Napój orzeźwiający można przygotować na kilka ciekawych sposobów. Skoro ma to być orzeźwienie, to obowiązkowe będzie tu użycie kostek lodu. Najlepiej jest zrobić je odpowiednio wcześniej i trzymać w zamrażarce, aby były zawsze dostępne, gdy tylko zajdzie taka potrzeba. Co ważne, możesz śmiało wykorzystać sezonowe owoce oraz warzywa. Oprócz możliwości ochłody, dostarczysz swojemu organizmowi konkretną porcję witamin, co jest szczególnie ważne podczas lata.

Obrazek
Napój orzeźwiający - Pyszności; Foto Canva.com

Pamiętaj, by nie przesadzać z ilością lodu. W ten sposób bardzo łatwo jest się przeziębić i doprowadzić do bólu gardła. A ile płynów powinno się pić latem? Na pewno więcej niż w pozostałe pory roku. Najlepiej jest pić wodę każdego dnia. Wszystko jest w dużej mierze uzależnione od twojego stylu życia, a także temperatury, jaka jest za oknem. Utrzymanie odpowiedniego nawodnienia jest szczególnie ważne. Pamiętaj o tym, nie tylko w te upalne dni.

Orzeźwiający napój przepis - jak go zrobić?

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić orzeźwiający napój, to mamy dla ciebie dość interesującą propozycję. Domowy napój orzeźwiający może być naprawdę smaczny, jeśli przygotujesz go w kilku prostych krokach. Wszystkie składniki są bardzo łatwo dostępne, a ty będziesz mógł cieszyć się smakiem napoju w dowolnym momencie. Zobacz, jakie to proste.

Składniki:

  • limonka
  • szklanka wody gazowanej
  • kilka listków mięty
  • łyżka cukru kokosowego lub trzcinowego
  • pół szklanki drobnych kostek lodu.
Obrazek
Kostki lodu w szklance - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój limonkę na ósemki i umyj listki mięty. Wsyp cukier na dno szklanki, wyciśnij cztery cząstki limonki i wrzuć do szklanki. Dodaj kilka listków mięty.
  2. Zasyp całość lodem. Wyciśnij pozostałą limonkę i dodaj pozostałą miętę. Zalej wszystkie składniki wodą gazowaną. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej