Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia

Schabowe to najpopularniejsze kotlety w naszym kraju. Podawane z ugotowanymi ziemniakami bądź frytkami i ulubioną surówką częściej pojawiają się na stołach niż kotlety mielone. W czasach PRL jadło się jednak trochę inaczej, do czego zmuszała codzienność tamtych czasów. Nie obyło się więc bez kombinowania. Wielu z pewnością pamięta oszukane schabowe serwowane przez mamę czy babcię. Jak przygotować ten obiad, który wywołuje wspomnienia? Odpowiadamy.

Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnieniaOszukane schabowe z PRL. Fot. AdobeStock
SKOMENTUJ

Dziś, kiedy inflacja rośnie jak szalona, zdecydowanie przyda się przepis na oszukane schabowe z PRL. Ten inflacyjny obiad przywołuje uśmiech na twarzy wielu osób, którzy z tzw. braku laku, musieli zajadać się tym daniem. Przedstawiamy przepis na oszukane schabowe z mortadeli, który był hitem w PRL.

Oszukane schabowe z PRL. Dawniej zajadano się nimi na potęgę

Kotlety z mortadeli, nazywane również oszukanymi schabowymi, to totalny hit PRL. I choć dawniej zajadano się nimi na potęgę, tak dziś przepis na to danie trąci myszką. Zazwyczaj kotlety z mortadeli przygotowywane są, by pokazać młodemu pokoleniu, jak wyglądała kuchnia sprzed lat. Dawniej zrobienie takiego obiadu było bardzo tanie. Dziś za mortadelę musimy zapłacić już więcej, choć i tak jest to świetna propozycja na inflacyjny obiad. Jakich składników potrzebujemy?

Składniki:

  • 0,5 kg mortadeli,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • kilka plastrów sera żółtego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • musztarda,
  • majonez,
  • olej i masło do smażenia.

Kotlety z mortadeli — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy. Następnie kroimy je drobno lub ścieramy na tarce.
  2. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, czosnek oraz pieczarki.
  3. Mortadelę kroimy w grubsze plastry, a następnie postępujemy podobnie jak z kotletami schabowymi. Maczamy plastry w jajku i bułce.
  4. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron.
  5. Następnie smarujemy je musztardą i majonezem i układamy pieczarki, a na wierzch plaster żółtego sera.
  6. Kotlety zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach, by ser się rozpuścił.
  7. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Mortadela. Fot. wikimedia commons, Licencja creative commons
Mortadela. Fot. wikimedia commons, Licencja creative commons

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia