PrzepisOszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia

Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia

Oszukane schabowe z PRL. Fot. AdobeStock
Oszukane schabowe z PRL. Fot. AdobeStock

Schabowe to najpopularniejsze kotlety w naszym kraju. Podawane z ugotowanymi ziemniakami bądź frytkami i ulubioną surówką częściej pojawiają się na stołach niż kotlety mielone. W czasach PRL jadło się jednak trochę inaczej, do czego zmuszała codzienność tamtych czasów. Nie obyło się więc bez kombinowania. Wielu z pewnością pamięta oszukane schabowe serwowane przez mamę czy babcię. Jak przygotować ten obiad, który wywołuje wspomnienia? Odpowiadamy.

Dziś, kiedy inflacja rośnie jak szalona, zdecydowanie przyda się przepis na oszukane schabowe z PRL. Ten inflacyjny obiad przywołuje uśmiech na twarzy wielu osób, którzy z tzw. braku laku, musieli zajadać się tym daniem. Przedstawiamy przepis na oszukane schabowe z mortadeli, który był hitem w PRL.

Oszukane schabowe z PRL. Dawniej zajadano się nimi na potęgę

Kotlety z mortadeli, nazywane również oszukanymi schabowymi, to totalny hit PRL. I choć dawniej zajadano się nimi na potęgę, tak dziś przepis na to danie trąci myszką. Zazwyczaj kotlety z mortadeli przygotowywane są, by pokazać młodemu pokoleniu, jak wyglądała kuchnia sprzed lat. Dawniej zrobienie takiego obiadu było bardzo tanie. Dziś za mortadelę musimy zapłacić już więcej, choć i tak jest to świetna propozycja na inflacyjny obiad. Jakich składników potrzebujemy?

Składniki:

  • 0,5 kg mortadeli,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta,
  • cebula,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • kilka plastrów sera żółtego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • musztarda,
  • majonez,
  • olej i masło do smażenia.

Kotlety z mortadeli — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy. Następnie kroimy je drobno lub ścieramy na tarce.
  2. Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, czosnek oraz pieczarki.
  3. Mortadelę kroimy w grubsze plastry, a następnie postępujemy podobnie jak z kotletami schabowymi. Maczamy plastry w jajku i bułce.
  4. Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron.
  5. Następnie smarujemy je musztardą i majonezem i układamy pieczarki, a na wierzch plaster żółtego sera.
  6. Kotlety zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach, by ser się rozpuścił.
  7. Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
Mortadela. Fot. wikimedia commons, Licencja creative commons
Mortadela. Fot. wikimedia commons, Licencja creative commons
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także