Oszukane schabowe z PRL. Inflacyjny obiad, który przywołuje wspomnienia
30.06.2023 13:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Schabowe to najpopularniejsze kotlety w naszym kraju. Podawane z ugotowanymi ziemniakami bądź frytkami i ulubioną surówką częściej pojawiają się na stołach niż kotlety mielone. W czasach PRL jadło się jednak trochę inaczej, do czego zmuszała codzienność tamtych czasów. Nie obyło się więc bez kombinowania. Wielu z pewnością pamięta oszukane schabowe serwowane przez mamę czy babcię. Jak przygotować ten obiad, który wywołuje wspomnienia? Odpowiadamy.
Dziś, kiedy inflacja rośnie jak szalona, zdecydowanie przyda się przepis na oszukane schabowe z PRL. Ten inflacyjny obiad przywołuje uśmiech na twarzy wielu osób, którzy z tzw. braku laku, musieli zajadać się tym daniem. Przedstawiamy przepis na oszukane schabowe z mortadeli, który był hitem w PRL.
Oszukane schabowe z PRL. Dawniej zajadano się nimi na potęgę
Kotlety z mortadeli, nazywane również oszukanymi schabowymi, to totalny hit PRL. I choć dawniej zajadano się nimi na potęgę, tak dziś przepis na to danie trąci myszką. Zazwyczaj kotlety z mortadeli przygotowywane są, by pokazać młodemu pokoleniu, jak wyglądała kuchnia sprzed lat. Dawniej zrobienie takiego obiadu było bardzo tanie. Dziś za mortadelę musimy zapłacić już więcej, choć i tak jest to świetna propozycja na inflacyjny obiad. Jakich składników potrzebujemy?
Składniki:
- 0,5 kg mortadeli,
- 2 jajka,
- bułka tarta,
- cebula,
- 0,5 kg pieczarek,
- kilka plastrów sera żółtego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
- musztarda,
- majonez,
- olej i masło do smażenia.
Zobacz także
Kotlety z mortadeli — przepis. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Pieczarki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i oczyszczamy. Następnie kroimy je drobno lub ścieramy na tarce.
- Rozgrzewamy na patelni masło i podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w piórka, czosnek oraz pieczarki.
- Mortadelę kroimy w grubsze plastry, a następnie postępujemy podobnie jak z kotletami schabowymi. Maczamy plastry w jajku i bułce.
- Kotlety smażymy na złoty kolor z obu stron.
- Następnie smarujemy je musztardą i majonezem i układamy pieczarki, a na wierzch plaster żółtego sera.
- Kotlety zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach, by ser się rozpuścił.
- Podajemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!