Udka z kurczaka w chrupiącej sakiewce z ciasta francuskiego. Perfekcyjny obiad z piekarnika

Soczyste pałki z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego to zaskakujący przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Pyszny i niedrogi przepis na obiad

ObrazekPałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Ewa

Kurczak na obiad

Podudzia z kurczaka to jedna z najchętniej wybieranych części na obiad. Są tanie i pyszne. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezach lub spotkaniach z przyjaciółmi. Dziś kawałki mięsa otuliliśmy chrupiącą sakiewką z ciasta francuskiego. Dzięki temu nie tylko smakuję wyśmienicie, ale też świetnie prezentują się na talerzu. Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Pałki z kurczaka w cieście

Składniki:

            
  • 2 łyżki przyprawy do kurczaka
  • 5 udek z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 400 g dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowani ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

Podudzia z kurczaka przełóż do miski i dodaj do nich olej roślinny. Następnie dosyp przyprawę do kurczaka i dobrze wymieszaj całość.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel na kwadraty. Wyjmij ciasto 15 minut wcześniej- łatwiej będzie Ci z nim pracować i nie będzie kruszyło się i łamało w rękach. W międzyczasie na rozgrzanej patelni obsmaż pałki z kurczaka.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

Zdejmij z patelni podsmażone podudzia i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli- dorzuć startą na drobnych oczkach dynię (bez skórki) oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość suszonym czosnkiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Powstały farsz wyłóż na kwadraty z ciasta francuskiego i postaw usmażoną pałkę z kurczaka.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

Otul ciastem francuskim pałki, tworząc sakiewkę. Zabezpiecz całość sznurkiem wędliniarskim i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności

Po tym czasie nasze podudzia są już gotowe. Usuń sznurek i podaj je swoim bliskim. Świetnie sprawdzą się zarówno jak obiad, jak i kolacja na ciepło. Smacznego!

Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Pałki z kurczaka w cieście- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej