Udka z kurczaka w chrupiącej sakiewce z ciasta francuskiego. Perfekcyjny obiad z piekarnika
Soczyste pałki z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego to zaskakujący przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Pyszny i niedrogi przepis na obiad
06.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:24
Kurczak na obiad
Podudzia z kurczaka to jedna z najchętniej wybieranych części na obiad. Są tanie i pyszne. Świetnie sprawdzą się również jako ciepła przekąska na imprezach lub spotkaniach z przyjaciółmi. Dziś kawałki mięsa otuliliśmy chrupiącą sakiewką z ciasta francuskiego. Dzięki temu nie tylko smakuję wyśmienicie, ale też świetnie prezentują się na talerzu. Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej i upiec następnego dnia.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube:
Zobacz także
Pałki z kurczaka w cieście
Składniki:
- 2 łyżki przyprawy do kurczaka
- 5 udek z kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 1 cebula
- 400 g dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 opakowani ciasta francuskiego
Sposób przygotowania:
Podudzia z kurczaka przełóż do miski i dodaj do nich olej roślinny. Następnie dosyp przyprawę do kurczaka i dobrze wymieszaj całość.
Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i podziel na kwadraty. Wyjmij ciasto 15 minut wcześniej- łatwiej będzie Ci z nim pracować i nie będzie kruszyło się i łamało w rękach. W międzyczasie na rozgrzanej patelni obsmaż pałki z kurczaka.
Zdejmij z patelni podsmażone podudzia i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli- dorzuć startą na drobnych oczkach dynię (bez skórki) oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw całość suszonym czosnkiem, słodką papryką, solą oraz pieprzem i dobrze wymieszaj. Powstały farsz wyłóż na kwadraty z ciasta francuskiego i postaw usmażoną pałkę z kurczaka.
Otul ciastem francuskim pałki, tworząc sakiewkę. Zabezpiecz całość sznurkiem wędliniarskim i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Piecz przez 20 minut.
Po tym czasie nasze podudzia są już gotowe. Usuń sznurek i podaj je swoim bliskim. Świetnie sprawdzą się zarówno jak obiad, jak i kolacja na ciepło. Smacznego!