Pierwsza polska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin. Bez grubego portfela nawet nie wchodź

Bottliglieria 1881 to pierwsza polska restauracja, która zdobyła aż dwie gwiazdki Michelin. Najbardziej ceniona odznaka w dziedzinie gastronomii została przyznana w Krakowie. Ile trzeba wydać, by spróbować dań tam oferowanych? Jak długo trzeba czekać na stoik?

Polska restauracja z dwiema gwiazdkami Michelin- Pyszności, źródło: instagram.com/bottiglieria1881
Ewa

Gwiazdki Michelina to najważniejsza nagroda dla restauracji na całym świecie. Dostać je naprawdę trudno, a samo wyróżnienie przyznawane jest tylko na rok. Jeśli restauracja nie utrzyma dalej tego poziomu, to może pożegnać się z prestiżowym odznaczeniem. 19 czerwca br. opublikowano polską edycję kulinarnego Przewodnika Michelin. Opisano w niej restauracje z Poznania, Krakowa oraz Warszawy. Jedna z nich zdobyła aż dwie gwiazdki, jako jedyna wśród polecanych lokali.

Co oznaczają gwiazdki Michelin?

Sekretna kapituła i wielka niewiadoma - tak wyglądają gwiazdki Michelin. Nikt nie zna tożsamości krytyków kulinarnych, dzięki temu ranking jest na tyle wiarygodny, na ile jest to tylko możliwe. Miejsca, które uważane są za interesujące, są odwiedzane kilkanaście razy w ciągu roku, a dopiero potem podejmowana jest decyzja o przyznaniu gwiazdki. Chociaż mogłoby się wydawać, że to odznaczenie dla luksusowych restauracji w style fine dinning, to w rzeczywistości wyróżnienia dostają również luźniejsze miejsca czy nawet małe, lokalne stragany. Podstawowym kryterium, jakim kierują się krytycy, jest jakość zarówno jedzenia, jak i obsługi.

Restauracje mogą otrzymać różne stopnie wyróżnień. Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację, dwie to lokal o rewelacyjnej kuchni wartej odwiedzin, a trzy gwiazdki (w 2022 roku tylko 142 restauracje na świecie otrzymały tę rangę) to miejsce obowiązkowe do odwiedzenia. Dodatkowym wyróżnieniem jest BIB Gourmand, które otrzymują lokale o wyróżniającym się stosunku ceny do jakości proponowanego jedzenia.

Polska restauracja z dwiema gwiazdkami

W tegorocznej edycji jedna z restauracji w Polsce zdobyła dwie gwiazdki. Mowa o krakowskiej Bottiglieria 1881, gdzie pieczę w kuchni sprawuje Przemysław Klima. To pierwszy raz, gdy polska restauracja zdobyła tak wysokie odznaczenie. Inspektorzy docenili regionalne i sezonowe produkty, które szef kuchni wykorzystuje w wyrafinowany, dopracowany i niezwykle dojrzały sposób.

"Wykorzystano to, co najlepsze z polskiej spiżarni, a każde misternie wykonane danie jest wykończone artystycznym rozmachem" – czytamy w opisie restauracji.

Jeśli najdzie cię ochota na spróbowanie tej wyjątkowej kuchni, to uzbroić musisz się w dwie rzeczy: gruby portfel oraz cierpliwość. Najbliższe wolne terminy znaleźć można dopiero na początku września.

Bottliglieria 1881 - menu i ceny

Bottliglieria 1881 to restauracja idealna na specjalne okazje. W menu pojawią się jedynie krótkie hasła, które sugerują główny produkt danej potrawy. Wybrać można jedną z dwóch opcji menu degustacyjnego: pełne doświadczenie (14 potraw) oraz zapoznanie (12 potraw). Za pełną wersję zapłacimy 590 zł za osobę, nieco mniejsza opcja kosztować nas będzie 550 zł.

Do tego możemy zamówić również selekcję win (390 zł lub 590 zł) lub serów (70 zł). W menu znaleźć możemy takie pozycje, jak: czereśnie i pomidory, ryba z groszkiem, szczaw, wspomnienie z dzieciństwa czy wołowina i kawior. Co kryje się pod tymi intrygującymi nazwami - przekonać się można dopiero na miejscu.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć