Pokrój warzywa i ułóż na nich schab. To proste danie bez zbędnych komplikacji jest hitem w moim domu

Uwielbiam obiady z piekarnika, zwłaszcza gdy mogę wszystkie składniki umieścić w jednej brytfance. Dlatego zamiast smażyć schabowe na patelni, układam kotlety na warzywach i już nic więcej nie muszę robić. Obiad się zapieka, ja mam czystą kuchnię i czas na czytanie książki. Eksperymentuję z różnymi dodatkami, ale mam swój ulubiony zestaw.

Schab z warzywami to danie jednogarnkowe dla całej rodzinySchab z warzywami to danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Idealne danie jednogarnkowe zaspokaja potrzeby żywieniowe całej rodziny. Do takiego obiadu zawsze można dodać surówkę lub lekką zieloną sałatkę, ale nie jest to potrzebne. W brytfannie jest wszystko, co powinno znaleźć się na talerzu, czyli soczyste mięso, ziemniaki i kolorowe warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Wersja z warzywami korzeniowymi

Do najprostszej wersji tego przepisu potrzebujesz tylko mięsa i podstawowych warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewek, pietruszki i selera. Warzywa wymieszaj z ulubionymi przyprawami, na przykład z pieprzem ziołowym, papryką lub czosnkiem.

Jeśli chcesz, żeby w brytfance powstał przyjemny sosik do polania mięsa, dodaj 2-3 cebule. W połowie pieczenia zalej mięso i warzywa dwiema szklankami bulionu. Taką esencję szybko przygotujesz z mrożonych kostek bulionowych własnej produkcji.

Przepis na schab z warzywami z piekarnika

Do pieczenia wybierz świeże mięso z dobrego źródła. Jeśli chcesz, aby wyszło jeszcze bardziej soczyste, możesz – przed ułożeniem ich w brytfannie – dodatkowo obsmażyć je na patelni, aby zatrzymać soki. Podobny efekt uzyskasz, kładąc plastry schabu na gorących warzywach.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • opcjonalnie: kilka świeżych gałązek rozmarynu lub tymianku.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami: papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Bakłażana pokrój w plastry i natrzyj solą, aby pozbyć się goryczki. Po 10 minutach przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Obierz ziemniaki i marchewki. Wszystkie warzywa pokrój w plastry lub po prostu na mniejsze kawałki, na przykład ziemniaki możesz pokroić w półksiężyce, a paprykę – w grubsze słupki.
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po 15 minutach poukładaj pomiędzy nimi plastry zamarynowanego schabu. Opcjonalnie dodaj kilka gałązek rozmarynu lub tymianku. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i ponownie umieść w piekarniku, tym razem na 1,5 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Polacy zapomnieli o tym niskokalorycznym mięsie. Ten błąd, jak w Masterchefie, psuje cały smak i właściwości
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem