Pokrój warzywa i ułóż na nich schab. To proste danie bez zbędnych komplikacji jest hitem w moim domu

Uwielbiam obiady z piekarnika, zwłaszcza gdy mogę wszystkie składniki umieścić w jednej brytfance. Dlatego zamiast smażyć schabowe na patelni, układam kotlety na warzywach i już nic więcej nie muszę robić. Obiad się zapieka, ja mam czystą kuchnię i czas na czytanie książki. Eksperymentuję z różnymi dodatkami, ale mam swój ulubiony zestaw.

Schab z warzywami to danie jednogarnkowe dla całej rodzinySchab z warzywami to danie jednogarnkowe dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Idealne danie jednogarnkowe zaspokaja potrzeby żywieniowe całej rodziny. Do takiego obiadu zawsze można dodać surówkę lub lekką zieloną sałatkę, ale nie jest to potrzebne. W brytfannie jest wszystko, co powinno znaleźć się na talerzu, czyli soczyste mięso, ziemniaki i kolorowe warzywa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladą w takim rozmiarze naje się cała rodzina. To będzie prawdziwa uczta

Wersja z warzywami korzeniowymi

Do najprostszej wersji tego przepisu potrzebujesz tylko mięsa i podstawowych warzyw korzeniowych – ziemniaków, marchewek, pietruszki i selera. Warzywa wymieszaj z ulubionymi przyprawami, na przykład z pieprzem ziołowym, papryką lub czosnkiem.

Jeśli chcesz, żeby w brytfance powstał przyjemny sosik do polania mięsa, dodaj 2-3 cebule. W połowie pieczenia zalej mięso i warzywa dwiema szklankami bulionu. Taką esencję szybko przygotujesz z mrożonych kostek bulionowych własnej produkcji.

Przepis na schab z warzywami z piekarnika

Do pieczenia wybierz świeże mięso z dobrego źródła. Jeśli chcesz, aby wyszło jeszcze bardziej soczyste, możesz – przed ułożeniem ich w brytfannie – dodatkowo obsmażyć je na patelni, aby zatrzymać soki. Podobny efekt uzyskasz, kładąc plastry schabu na gorących warzywach.

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 500 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 czerwona papryka,
  • opcjonalnie: kilka świeżych gałązek rozmarynu lub tymianku.

Wykonanie:

  1. Mięso pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm, natrzyj oliwą wymieszaną z przyprawami: papryką, czosnkiem, solą i pieprzem. Przykryj pokrywką lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  2. Bakłażana pokrój w plastry i natrzyj solą, aby pozbyć się goryczki. Po 10 minutach przepłucz pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  3. Obierz ziemniaki i marchewki. Wszystkie warzywa pokrój w plastry lub po prostu na mniejsze kawałki, na przykład ziemniaki możesz pokroić w półksiężyce, a paprykę – w grubsze słupki.
  4. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą i wymieszaj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
  5. Po 15 minutach poukładaj pomiędzy nimi plastry zamarynowanego schabu. Opcjonalnie dodaj kilka gałązek rozmarynu lub tymianku. Całość przykryj pokrywką lub folią aluminiową i ponownie umieść w piekarniku, tym razem na 1,5 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy