PoradyPolacy czekali cały rok, ale Bosacka ostrzega. Kosztuje fortunę, rujnuje zdrowie

Polacy czekali cały rok, ale Bosacka ostrzega. Kosztuje fortunę, rujnuje zdrowie

Burger Drwala jest szkodliwy  - Bosacka ostrzega
Burger Drwala jest szkodliwy - Bosacka ostrzega
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram

18.11.2023 09:40

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dobra reklama produktów spożywczych sprawia, że chcemy ich spróbować. Ostatnio do McDonald's wrócił burger drwala i Polacy oszaleli. Rok oczekiwania sprawił, że tłumnie poszliśmy do lokali i staliśmy w kolejkach, by skosztować tego przysmaku. Bosacka przed nim ostrzega. Nie dość, że jest drogi, to jeszcze może zrujnować nasze zdrowie.

Czy burger drwala to na tyle dobry produkt, by za nim tak bardzo szaleć? Nad tym zagadnieniem zastanawia się między innymi Katarzyna Bosacka. Nie ulega wątpliwości, że jest to jeden z największych hitów z "maczka", na który wiele osób czekało. Czy jednak wiemy, co znajduje się w środku? Jakie związki chemiczne były wykorzystane do wyprodukowania poszczególnych składników?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger drwala jest szkodliwy. Bosacka ostrzega

Jak wiemy, składa się on przede wszystkim z bułki, kotleta wołowego, bekonu, sałaty, panierowanego sera i sosu. Taka kanapka ma aż 915 kalorii, a to wbrew pozorom ogromna liczba - to połowa dziennego zapotrzebowania wielu osób. Oprócz tego znajdziemy tam aż 52 gramy tłuszczu (w tym 19 gramów tłuszczów nasyconych), podczas gdy dzienna dawka nie powinna przekraczać 70-80 gramów. Burger drwala to też źródło cukru (13 łyżeczek) oraz soli (3,8 grama, zaś dzienna dawka to 5 gramów).

"Jeżeli do burgera dodamy jeszcze frytki z ketchupem i średni napój to spożyjemy ok. 1500 kcal! To ¾ dziennego przeciętnego zapotrzebowania dla kobiety i ponad połowa dla mężczyzny" - podkreśla Bosacka w swoim wpisie na Instagramie.

Jeśli zjemy taki fast food raz na jakiś czas, nic się nie stanie. Gorzej, gdy zjadamy takie posiłki regularnie. Możemy zapewnić sobie nadwagę lub otyłość, nadciśnienie, miażdżycę lub cukrzycę typu 2. Podawanie ich dzieciom jest okropnym pomysłem i może jedynie im zaszkodzić.

Nie tylko skład pozostawia wiele do życzenia. Również cena, zdaniem Bosackiej, jest wygórowana. Burger Drwala kosztuje 25 złotych, podczas gdy domowy hamburger będzie o 20 złotych tańszy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także