PoradyPolacy na wakacjach źle jedzą pieczywo. Zasady savoir-vivre w hotelowej restauracji

Polacy na wakacjach źle jedzą pieczywo. Zasady savoir-vivre w hotelowej restauracji

Polacy na wakacjach źle jedzą pieczywo. Zasady savoir-vivre w hotelowej restauracji
Ewa
18.02.2022 12:54

Wakacje, hotele all inclusive i szwedzkie stoły. Wydaje się, że nie ma tutaj nic skomplikowanego. Ekspertka od etykiety twierdzi jednak inaczej. Zebraliśmy najważniejsze zasady savoir-vivre w hotelowej restauracji. Jak Polacy zachowują się na wakacjach za granicą? Co robimy źle? Jak właściwie jeść pieczywo? Na co uważać według zasad sovoir-vivre?

Savoir-vivre – co to?

Czym jest savoir-vivre? To zbiór zasad, które pozwalają odpowiednio zachować się w określonej grupie. Chociaż mogłoby się wydawać, że znajdują zastosowanie głównie w formalnych środowiskach i okolicznościach, to na wiele z nich jest miejsce każdego dnia. Co ciekawe, nie wszędzie są one takie same. To, co w jednym kraju będzie przejawem kultury i taktu, w drugim może być wytykane. Nie ma co ukrywać- nie jest łatwo ;)

Niektóre z zasad stosujemy nieświadomie, bo tak nas uczono w domu. Niejedna mama na pewno goniła za łokcie na stole, na szkolne akademie ubieraliśmy stosowny ubiór i chwalimy jedzenie u gospodyni. Są jednak zasady, które mogą być ciężkie do ogarnięcia i codziennego stosowania.

Savoir vivre na wakacjach i urlopach

W jednym z odcinków śniadaniowego programu "Dzień Dobry TVN" pojawiła się Dominika Grodowska, eskpertka od savoir-vivre'u. W nawiązaniu do urlopowych i wakacyjnych wyjazdów postanowiła podzielić się swoimi radami i wiedzą. Dzięki nim nawet przy hotelowym śniadaniu zachowamy się z klasą i szykiem. Co Polacy robią źle na wakacjach?

Polacy na wakacjach. Zasady savoir vivre w hotelowej restauracji

Jak twierdzi ekspertka, Polacy na wakacjach wciąż popełniają sporo błędów. Co robimy źle? Stajemy za blisko siebie w kolejce do bufetu, popędzamy i poganiamy innych, przepuszczamy w kolejce rodzinę i znajomych i... jemy za dużo.

Niektórzy sos traktują jak spoiwo . Dwie rzeczy, jeśli chodzi o nakładanie sobie na talerz. Umiar i powściągliwość, nakładajmy tyle, ile naprawdę zjemy. Lepiej iść dwa razy, a nawet trzy razy. Pamiętajmy oczywiście, że nie wracamy z brudnym talerzem do stołu szwedzkiego zdradziła Dominika Grabowska

Jak zachowywać się na wakacjach przy szwedzkim stole? Jakie zasady obowiązują? Jak poprawnie nakładać jedzenie? Czy obowiązuje kolejka? Najważniejsze – nie powinniśmy wpuszczać znajomego w kolejkę do bufetu. W tej kwestii można popełnić dwukrotnie faux-pas. Zarówno podchodząc do kogoś w kolejce i wymuszając przepuszczenie, jak i stawiając kogoś w niezręcznej sytuacji.

Ile jedzenia nakładać na talerze w szwedzkim stole? Na talerze nie powinniśmy nakładać za dużo, nawet jeśli są one za małe w stosunku do naszego apetytu.

Jak jeść pieczywo, w tym chleb? Jak je nakładać? Czy kroić bułkę?

Obraz

Jedną z rzeczy, która sprawia nam najwięcej kłopotów, jest... jedzenie pieczywa. Polacy na wakacjach łamią podstawowe zasady. Jakie?

Jak jeść pieczywo? Jak nakładać chleb i bułki ze szwedzkiego stołu? Po pierwsze, na talerz z potrawą nie powinniśmy nakładać pieczywa, musi być ono na osobnym talerzyku. Po drugie, nie robimy kanapek. Nie przekrawamy bułek na pół, nie smarujemy masłem. Zamiast tego powinniśmy oderwać kęs pieczywa i dopiero wtedy posmarować je masłem, po czym od razu wsadzić do ust.

Kto by się spodziewał, że jedzenie bułki może być tak problematyczne? ;)
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także