Polacy nagminnie popełniają błąd. Kotlety schabowe zamieniają się w truciznę

Polacy lubią upraszczać sobie życie. Kiedyś dawno temu ktoś podsunął pomysł na sprytne rozbijanie kotletów przez folię. Ten trik rozprzestrzenił się szybciej niż viralowe filmy na TikToku. Katarzyna Bosacka po raz kolejny zgłasza sprzeciw.

Bosacka mówi, jak należy rozbijać schaboweBosacka mówi, jak należy rozbijać schabowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Canva, TikTok
Anna Galuhn

Dziennikarka i propagatorka zdrowego odżywiania, Katarzyna Bosacka, w najnowszym materiale na TikToku przytacza słowa biotechnolożki Aleksandry Rutkowskiej, która od 13 lat bada wpływ plastiku na zdrowie. Obydwie są zgodne co do metody rozbijania mięsa na schabowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad podaj schabowe po lubelsku. Są jeszcze smaczniejsze niż zwykłe

Dlaczego nie należy rozbijać kotletów przez folię?

Aleksandra Rutkowska do rozbijania kotletów schabowych używa zwykłej drewnianej deski i tłuczka pokrytego stalą nierdzewną. Jakakolwiek folia, nawet spożywcza, jest u niej na czarnej liście.

– Mimo że w Unii Europejskiej ten produkt, wykonany z polietylenu i polipropylenu, nie powinien zawierać substancji szkodliwych, które mogłyby zaburzać układ hormonalny, to jednak w momencie, kiedy położymy go na mięso i będziemy rozbijać, to będziemy przekazywać cząsteczki mikroplastiku do produktu, a on z kolei będzie odkładał się w naszym organizmie – mówi w nagraniu, które udostępnia Katarzyna Bosacka.

Ekspertka zwraca uwagę na to, że mikroplastik przenika do mięsa, a wraz z nim do naszego organizmu. Odkłada się w mózgu, naczyniach krwionośnych, nerkach i wątrobie, co może prowadzić do przewlekłego stanu zapalnego, a w konsekwencji – dysfunkcji tych narządów.

Jak rozbijać kotlety i zachować higienę w kuchni?

Argumentem przemawiającym za użyciem folii spożywczej jest utrzymanie większej higieny w kuchni. Rozbijane mięso potrafi się rozpryskiwać na wszystkie strony. Aby temu zapobiec, można użyć innych prostych gadżetów, które nie zawierają mikroplastiku, na przykład czystej bawełnianej ściereczki lub papieru do pieczenia.

Bawełniana ściereczka jest bardziej ekologicznym rozwiązaniem – wystarczy wyprać ją w gorącej wodzie i będzie odpowiednia do ponownego użytku. Papier po rozbiciu mięsa trzeba będzie wyrzucić. Zwróć również uwagę na to, czy nie on jest pokryty plastikową powłoczką.

Drewniana deska lepsza niż plastikowa?

Aleksandra Rutkowska zdaje sobie sprawę z tego, że korzystanie z drewnianej deski może wywoływać kontrowersje. W końcu plastikowe akcesoria są rekomendowane przez Sanepid do użytku w restauracjach. Jednak trzyma się swojej wersji, argumentując, że:

usuwanie bakterii jest o wiele prostsze niż usuwanie mikroplastiku – z produktów spożywczych i naszego organizmu.

Pod materiałem na TikToku można znaleźć pytania o gotowanie ryżu lub kaszy w foliowych torebkach lub pieczenie mięsa w rękawie. Jak widać, świadomość Polaków na temat mikroplastiku i zagrożeń z nim związanych pozostawia wiele do życzenia.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę