Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami w miodzie. Aromatyczna elegancja na talerzu według Jakuba Kuronia

Polędwiczki wieprzowe wypełnione słodkimi śliwkami i pieczone w aromatycznym miodzie pitnym to danie, które zachwyca smakiem i wyglądem. Soczyste mięso łączy się z delikatną słodyczą śliwek i nutami ziół, tworząc efektowną i wykwintną potrawę, która doskonale sprawdzi się zarówno na elegancki obiad, jak i rodzinne spotkanie.

Polędwiczki wieprzowe z tego przepisu są pełne aromatuPolędwiczki wieprzowe z tego przepisu są pełne aromatu
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe | Jakub i Bogumiła Kuroń
Karol Wiak

W książce Jakuba Kuronia "To mi smakuje! Moje ulubione dania" znajdziesz przepisy, które łączą prostotę przygotowania z wyrafinowanym smakiem. Polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami w miodzie pitnym są tego doskonałym przykładem – eleganckie, aromatyczne i pełne głębi smaku.

Polędwiczki wieprzowe - mięso pełne aromatu i smaku

Polędwiczki wieprzowe to delikatne mięso o naturalnej soczystości, które świetnie wchłania aromaty dodatków. W tym przepisie każda polędwiczka zyskuje słodycz suszonych śliwek i nuty miodu pitnego, a dodatek świeżych ziół – tymianku lub rozmarynu – podkreśla miękkość i delikatność mięsa.

Ekspresowy pomysł na obiad z makaronem i łososiem w roli głównej. Praktycznie robi się sam

Obsmażone na złoty kolor, pozostają soczyste w środku, a sos powstały podczas pieczenia wypełnia je głębokim, lekko słodkim aromatem. To połączenie sprawia, że każde ugryzienie jest harmonijne, eleganckie i pełne wyrazistego smaku.

Przepis na polędwiczki wieprzowe faszerowane śliwkami w miodzie pitnym wg Jakuba Kuronia

Ten przepis to świetna propozycja dla osób, które chcą przygotować danie efektowne, a jednocześnie łatwe w wykonaniu. Soczyste polędwiczki zyskują wyjątkowy smak dzięki połączeniu słodkich śliwek, aromatycznego miodu pitnego i delikatnych ziół. Całość uzupełnia świeża, lekka sałatka z rukoli, ogórka i pomidorków, która równoważy słodycz mięsa i nadaje daniu świeżości.

Składniki (na 4 porcje):

Polędwiczki i nadzienie:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (ok. 800 g),
  • 12-14 suszonych śliwek,
  • 100 ml miodu pitnego ("półtorak" lub "trójniak"),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sałatka:

  • ½ ogórka zielonego,
  • 6–8 pomidorków koktajlowych,
  • 2 garście rukoli,
  • 2 łyżki koperku, posiekanego,
  • ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Suszone śliwki zalej miodem pitnym i odstaw na minimum godzinę, aby nasiąkły aromatem – marynata przyda się do podlewania mięsa podczas pieczenia.
  2. Polędwiczki oczyść i naciąć wzdłuż, tworząc kieszeń.
  3. Napełnij kieszenie śliwkami i zepnij otwory wykałaczkami.
  4. Mięso oprósz solą i pieprzem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skrop olejem i sosem sojowym.
  5. Na patelni rozgrzej masło klarowane i olej, obsmaż polędwiczki z każdej strony na złoty kolor.
  6. Przełóż obsmażone polędwiczki do naczynia żaroodpornego, dodaj kilka gałązek świeżych ziół i 3-4 łyżki pozostałej marynaty.
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (góra-dół) przez 20-25 minut, kilkakrotnie polewając powstałym sosem.
  8. Po upieczeniu odstaw mięso na kilka minut, aby soki się ustabilizowały.
  9. Ogórka pokrój w cienkie plasterki, pomidorki na połówki, dodaj rukolę i koperek, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem tuż przed podaniem.
  10. Polędwiczki pokrój na plastry, polej odrobiną sosu z pieczenia i podawaj z przygotowaną sałatką oraz opcjonalnie ziemniakami lub purée selerowym.

Wskazówka: Do faszerowania oprócz śliwek można użyć żurawiny, suszonych moreli, fig lub pomidorów – w zależności od preferencji smakowych.

Przepis na to i inne danie dostępny w książce Jakuba Kuronia
Przepis na to i inne danie dostępny w książce Jakuba Kuronia © Materiały prasowe | Jakub Kuroń
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀