Wachowicz nie robi klasycznych placków ziemniaczanych. Zawija je w niezwykłe liście
Lubisz tradycyjne i proste w przygotowania dania kuchni polskiej? Wykopki już za nami, więc to dobry moment, by właśnie teraz przygotować placki ziemniaczane w kapuście. Są one potocznie określane jako poleśniki, a swoją recepturą na nie podzieliła się Ewa Wachowicz.
06.10.2022 15:06
Placki ziemniaczane w kapuście - dlaczego są takie dobre?
Placki ziemniaczane to przysmak, który cieszy się dużą popularnością wśród dań kuchni polskiej. Przygotowujemy je tradycyjnie lub z pewnymi dodatkami i sosami. Jednak placki ziemniaczane w kapuście to coś niezwykłego i nietypowego, których smak kojarzą tylko nieliczni mieszkańcy naszego kraju. Poleśniki to bowiem tradycyjny przysmak kuchni Beskidów i Śląska Cieszyńskiego. Ich sekret tkwi w sposobie przygotowania. Placki pieczone są w liściach kapusty, a ich wyjątkowa receptura sięga XIX wieku.
W tym wszystkim nieco myląca może być nazwa potrawy. Z naleśnikami jednak nie ma nic wspólnego i zdecydowanie bliżej im do placków ziemniaczanych. Do ich przygotowania wykorzystuje się typowe składniki kuchni góralskiej, czyli ziemniaki i kapustę. Tego typu przysmaków możemy w związku z tym skosztować np. podczas wypoczynku w Beskidzie Śląskim.
Jak przygotować placki ziemniaczane w kapuście?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sekret tego tradycyjnego śląskiego dania tkwi przede wszystkim w samym sposobie przygotowania. Swoją wyjątkową recepturą podzieliła się z nami popularna polska kucharka, czyli Ewa Wachowicz. Jej przepis na placki ziemniaczane w kapuście powinien sprostać oczekiwaniom każdego miłośnika dań z kuchni polskiej.
Składniki:
- około 2 kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 2 duże jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 cebula
- liście kapusty, na których będziemy piec nasze poleśniki
- śmietana.
Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane w kapuście przygotujesz w około 30 minut, ale na samym początku musisz zetrzeć ziemniaki na tarce o drobnych oczkach. Płyn, który powstanie podczas tarcia, należy odcisnąć i następnie do ziemniaków dodajemy startą cebulę. Doprawiamy solą i pieprzem. Kolejny i praktycznie finalny krok to wyrobienie placków i położenie ich na liściach kapusty. Pamiętaj, że każdy liść musi zostać przykryty drugim liściem. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Po 15 minutach obracamy placki na drugą stronę i pieczemy kolejne 10 minut.
Placki w kapuście najlepiej smakują z podaną gęstą śmietaną. Ten smak powinien zachwycić każdego. Smacznego!
Wolisz placki ziemniaczane z mięsnym dodatkiem? Zobacz film, prezentujący przepis na wersję z indykiem w rozmiarze XXL: