Emerytka poszła na ryneczek. Gdy zobaczyła etykietę borówek, była załamana

Wkrótce ruszy sezon na polskie borówki. Tymczasem na półkach sklepowych i straganach owoce te dostępne są przez sporą część roku. Na takie trafiła pewna seniorka. Kobieta była tak zaszokowana tym, co zobaczyła, że postanowiła podzielić się swoim przykrym doświadczeniem w mediach. 

ObrazekCeny borówki na targowisku przeraziły seniorkę. Ale nie tylko to - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Wszechobecna drożyzna daje się wielu osobom we znaki. Pewna emerytka podzieliła się na łamach dziennika "Fakt" przykrym doświadczeniem, jakie ją spotkało. Opowiedziała, że wybrała się targowisko, by kupić świeże owoce dla wnuczki. Przyznaje, że ma niewielką emeryturę, więc liczy się z każdą wydaną wydaną złotówką. Nie spodziewała się jednak, że przeżyje taki szok podczas wizyty na lokalnym ryneczku.

Ceny za borówki zwalają z nóg. Ale nie tylko to

Seniorka z województwa kujawsko-pomorskiego chciała kupić owoce dla wnuczki, wybrała się więc na plac targowy. Kiedy zatrzymała się przy borówkach, nie mogła uwierzyć własnym oczom. Nie dość, że cena owoców przyprawiała o zawrót głowy, to również fakt, skąd pochodziły. Emerytka komentuje, że pół kilograma borówek kosztuje tyle, co kilogram drobiu. Przyznaje, że nigdy nie spodziewała się, że będzie musiała wybierać między owocami dla wnuczki a kotletami na niedzielny obiad.

Jak opowiada emerytka, borówki na straganach kosztowały aż 46 zł za kilogram. Były sprzedawane w półkilogramowych, plastikowych opakowaniach. Seniorka dodaje też, że wystarczyło bliżej przyjrzeć się etykietom, by dostrzec, że owoce zostały sprowadzone z... niemieckiego marketu Aldi. Kobieta przyznaje, że docenia szczerość sprzedawcy: nie przesypał ich do innych innych opakowań i nie sprzedawał jako plony ze swojego pola.

Obrazek
Borówki - Pyszności;

Borówkowy problem. Sezon nie będzie obfity?

Sezon na borówki w Polsce trwa od lipca do października. Dopiero wtedy będziemy mogli cieszyć się zbiorami z polskich pół. Niestety, według plantatorów prognozy nie wydają się zbyt optymistyczne. Jak czytamy na stronie jagodnik.pl, już podczas zimowego cięcia borówki na wielu plantacjach zaobserwowano stosunkowo niewielką liczbę widocznych pąków kwiatowych. Również w przypadku flagowej w Polsce odmiany "Bluecrop" (szacuje się że ma ona 60-70% udział w nasadzeniach borówki w Polsce).

"Bluecrop uważany był zawsze  za odmianę niezawodną, odporną na niskie temperatury w zimie i dobrze plonującą. W tym roku może być jednak całkiem inaczej. Zarówno ja, jak i wielu moich kolegów plantatorów widzimy dużo słabsze zapąkowanie na tej odmianie. Z naszych szacunków wynika, że ilość pąków kwiatowych jest o 30-50 procent mniejsza względem normalnych lat " - podkreślał w kwietniu br. plantator borówki z Dolecka, Mirosław Garliński w rozmowie z portalem jagodnik.pl.

Na realne prognozy zbiorów borówki trzeba będzie poczekać, jednakże jeśli faktycznie w przypadku flagowego "Bluecropa" będzie mniejsze plonowanie, w skali całego kraju może się to przełożyć na dużo niższe zbiory borówki względem minionych lat. To z kolei sprawi, że cena za polskie owoce w sezonie może być naprawdę wysoka. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej