Powszechny mit o grzybach obalony. Wcale nie są bezwartościowe
Grzyby powszechnie są uznawane za produkty, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Jedyne, z czym nam się kojarzą, to ciekawy smak. Okazuje się, że nie jest to do końca prawda. Grzyby zawierają najróżniejsze składniki odżywcze.
23.09.2023 15:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na świecie odkryto 1600 gatunków grzybów, z czego tylko 100 uznano za jadalne, a 33 znane są na całym świecie. W różnych kulturach produkt ten miał bardzo dużo znaczenie. Na przykład w Starożytnym Rzymie uznawało się je za pokarm bogów, dla Chińczyków zaś były eliksirem życia. Grzyby przede wszystkim są niskokaloryczne i dostarczają nam wielu najróżniejszych składników odżywczych. Główne skrzypce grają witaminy z grupy B.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jedzenie grzybów niesie za sobą mnóstwo zalet. Przede wszystkim poprawia zdrowie jelit i mózgu oraz chroni przed otyłością, cukrzycą typu 2, nadciśnieniem, a także niektórymi nowotworami. Są jednak bardzo niedoceniane i uznawane powszechnie za bezwartościowe.
Dlaczego warto jeść grzyby?
Mają właściwości przeciwzapalne
W grzybach występuje kilka bioaktywnych związków, które wykazują działanie przeciwzapalne. Na uwagę zasługują beta-glukany. Mogą one chronić przed różnymi chorobami serca, neurodegeneracyjnymi i autoimmunologicznego.
Mogą pomóc w leczeniu cukrzycy
Mają niski indeks glikemiczny i są niskokaloryczne. Naturalne związki występujące w grzybach są w stanie obniżyć poziom cukru we krwi, jednocześnie hamując wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Poprawiają także funkcjonowanie trzustki i jej pracę. Grzyby są też źródłem witaminy D, która związana jest z insulinoopornością. Przy zbyt niskim stężeniu witaminy D wzrasta prawdopodobieństwo zapadnięcia na insulinooporność.
Wspierają walkę z otyłością
Produkt może pomóc w odchudzaniu. Jest niskokaloryczny, trzeba poświęcić więcej czasu na przeżuwanie, do tego zawiera błonnik i dużo wody. Zwiększa także uczucie sytości. Zwiększają też ilość bakterii jelitowych, które przeciwdziałają otyłości.
Mogą zmniejszyć ryzyko depresji
Tutaj największe znaczenie ma witamina B12, a także przeciwutleniacze i środki przeciwzapalne.
Wspierają zdrowie mózgu
Pomagają w zapobieganiu upośledzenia funkcji poznawczych (szczególnie w wieku starszym). Związki zawarte w grzybach obniżają ryzyko wystąpienia neurodegeneracji.