PrzepisKuchnie świataNa obiad podaj kanapkę. Nikt nawet nie zamarzy o Drwalu

Na obiad podaj kanapkę. Nikt nawet nie zamarzy o Drwalu

Drwalowa gorączka powoli się rozkręca. Gdy wszyscy zajadają się kultową kanapką w fast foodowej lub domowej wersji, na swoją chwilę sławy czeka inny przysmak. Chociaż próżno szukać jej w znanych sieciówkach, to zdecydowanie warto przygotować taką kanapkę w domu.

Ta kanapka jest o wiele lepsza niż Drwal
Ta kanapka jest o wiele lepsza niż Drwal
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

26.11.2024 08:56

W Stanach to kultowa kanapka, którą wymyślono ponad 90 lat temu w Filadelfii. W podłużnej, miękkiej bułce skrywa się cienko pokrojony kotlet wołowy, karmelizowana cebulka, papryka oraz żółty ser. Philly cheesesteak to kanapka, którą pokocha każdy fan fast foodów. W moim domu wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że to coś o wiele lepszego niż kultowy Drwal.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa kanapka philly cheesesteak

Kuchnia amerykańska kojarzy się z burgerami, kanapkami i street foodem, więc to danie idealnie wpisuje się w obraz przysmaku zza oceanu. Nie jest to danie lekkie i dietetyczne, ale jest tak smaczne, że szybko zrobi furorę w twoim domu.

Pyszna kanapka z wołowiną i serem
Pyszna kanapka z wołowiną i serem© Pexels

Ta kanapka do królowa ulic Filadelfii. Znaleźć ją tam można niemal w każdej knajpce i szybko stała się symbolem miasta. Jest tak samo ważna dla filadelfijczyków jak schabowy dla Polaków. Nie musisz jednak pakować walizek i szukać biletów lotniczych, bo bez większego problemu przygotujesz tę kanapkę w domu. Świetnie sprawdzi się zamiast klasycznych burgerów. W moim domu wszyscy jednogłośnie stwierdzili - nawet domowa kanapka Drwala może się schować. Jalapeno dodaje potrawie pikantności. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz ją pominąć lub użyć mniejszej ilości.

Składniki:

  • 300 g antrykotu lub rostbefu wołowego,
  • 1-2 cebule,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 papryczka jalapeno,
  • podłużna bułka lub półbagietka,
  • 200 g sera cheddar lub provolone,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż mięso do zamrażarki na około godzinę, po czym pokrój je na bardzo cienkie plasterki.
  2. Cebulę, paprykę i jalapeno pokrój w cienkie, drobne paski.
  3. Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa.
  4. Smaż na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż zmiękną i nabiorą słodkiego, karmelizowanego smaku.
  5. Na rozgrzanej patelni szybko usmaż cienkie plastry steku. Dodaj karmelizowane warzywa i ser. Przykryj patelnię, aby ser się roztopił.
  6. Nałóż farsz na przekrojone bagietki.

Gotową kanapkę serwuj na ciepło. Smacznego!

przepisobiad dla całej rodzinykuchnia amerykańska
Wybrane dla Ciebie