Na obiad podaj kanapkę. Nikt nawet nie zamarzy o Drwalu
Drwalowa gorączka powoli się rozkręca. Gdy wszyscy zajadają się kultową kanapką w fast foodowej lub domowej wersji, na swoją chwilę sławy czeka inny przysmak. Chociaż próżno szukać jej w znanych sieciówkach, to zdecydowanie warto przygotować taką kanapkę w domu.
26.11.2024 08:56
W Stanach to kultowa kanapka, którą wymyślono ponad 90 lat temu w Filadelfii. W podłużnej, miękkiej bułce skrywa się cienko pokrojony kotlet wołowy, karmelizowana cebulka, papryka oraz żółty ser. Philly cheesesteak to kanapka, którą pokocha każdy fan fast foodów. W moim domu wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że to coś o wiele lepszego niż kultowy Drwal.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kultowa kanapka philly cheesesteak
Kuchnia amerykańska kojarzy się z burgerami, kanapkami i street foodem, więc to danie idealnie wpisuje się w obraz przysmaku zza oceanu. Nie jest to danie lekkie i dietetyczne, ale jest tak smaczne, że szybko zrobi furorę w twoim domu.
Ta kanapka do królowa ulic Filadelfii. Znaleźć ją tam można niemal w każdej knajpce i szybko stała się symbolem miasta. Jest tak samo ważna dla filadelfijczyków jak schabowy dla Polaków. Nie musisz jednak pakować walizek i szukać biletów lotniczych, bo bez większego problemu przygotujesz tę kanapkę w domu. Świetnie sprawdzi się zamiast klasycznych burgerów. W moim domu wszyscy jednogłośnie stwierdzili - nawet domowa kanapka Drwala może się schować. Jalapeno dodaje potrawie pikantności. Jeśli nie lubisz ostrych potraw, możesz ją pominąć lub użyć mniejszej ilości.
Składniki:
- 300 g antrykotu lub rostbefu wołowego,
- 1-2 cebule,
- 1 zielona papryka,
- 1 papryczka jalapeno,
- podłużna bułka lub półbagietka,
- 200 g sera cheddar lub provolone,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Włóż mięso do zamrażarki na około godzinę, po czym pokrój je na bardzo cienkie plasterki.
- Cebulę, paprykę i jalapeno pokrój w cienkie, drobne paski.
- Na patelni rozgrzej olej i dodaj pokrojone warzywa.
- Smaż na małym ogniu przez około 20-30 minut, aż zmiękną i nabiorą słodkiego, karmelizowanego smaku.
- Na rozgrzanej patelni szybko usmaż cienkie plastry steku. Dodaj karmelizowane warzywa i ser. Przykryj patelnię, aby ser się roztopił.
- Nałóż farsz na przekrojone bagietki.
Gotową kanapkę serwuj na ciepło. Smacznego!