Polska szlachta kochała to mięso. My o nim całkowicie zapomnieliśmy, a jest lepsze od kurczaka i indyka

Dawniej gościł na stole podczas uroczystych uczt i specjalnych okazji. Dziś można odnieść wrażenie, że Polacy o nim zapomnieli i wśród drobiu wybierają jedynie kurczaka, indyka i okazjonalnie kaczkę. Bażant to ptak, który zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawną świetność na polskich stołach.

Bażant to zapomniane mięso na polskich stołachBażant to zapomniane mięso na polskich stołach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Na szlacheckich ucztach stoły uginały się pod ciężarem rarytasów. Wśród nich królował bażant, dziki ptak ceniony za delikatne mięso i efektowny wygląd. Pięknie upieczony, z dodatkiem ziół i owoców, stanowił prawdziwą ozdobę każdego stołu. Aromat nie każdemu przypadnie od razu do gustu, ale warto przekonać się i spróbować chociaż kęsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy

Zapomniany bażant - polski rarytas

Bażant naturalnie występuje w Europie, chociaż przywędrował tutaj aż z Chin. Dobrze się zadomowił, stając się przed wiekami prawdziwym rarytasem. Od października do lutego trwa sezon na polowania. Mięso kupić można również w wyspecjalizowanych marketach, bo na terenie naszego kraju znaleźć można również hodowle tego ptactwa.

Pieczony bażant to zdrowy przepis na obiad
Pieczony bażant to zdrowy przepis na obiad © Adobe Stock

W smaku nie przypomina ono popularnego kurczaka czy indyka. Mięso tego dzikiego ptaka ma nieco kwaskowaty posmak i specyficzny aromat. Różni się również barwą od znanego wszystkim drobiu - jest ciemniejsze. Warto jednak odważyć się i spróbować, bo to naprawdę zdrowe urozmaicenie diety.

Jak przygotować bażanta?

Mięso bażanta jest bogate w białko i żelazo, a także zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż mięso drobiu hodowlanego. Dzięki temu staje się zdrowym uzupełnieniem diety, również tej odchudzającej. Bażant zawiera także sporo cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor i selen, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jest także źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Jak na mięso przystało, jest także źródłem białka.

Bażant zaskoczy smakiem i nietypowym kolorem mięsa
Bażant zaskoczy smakiem i nietypowym kolorem mięsa © Adobe Stock | ALGUS

Najczęściej mięso nadziewano kaszą jaglaną, suszonymi śliwkami i aromatycznymi ziołami. Całość piekło się w glinianym garnku, co nadawało mięsu wyjątkowego smaku. Dziś można przygotować je w podobny sposób.

Bażanty najczęściej podaje się pieczone wraz z owocami, takimi jak jabłka, żurawina oraz tymiankiem i rozmarynem. Można go również dusić w winie, piwie lub wywarze warzywnym, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste. Na bażancie przygotować można również wywar do zupy lub niedzielny rosół. Przed gotowaniem zupy mięso bażanta należy zamrozić, by zostało "skruszone", czyli zmiękczone. W chłodzie powinno spędzić przynajmniej 4 dni.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯