Polska szlachta kochała to mięso. My o nim całkowicie zapomnieliśmy, a jest lepsze od kurczaka i indyka
Dawniej gościł na stole podczas uroczystych uczt i specjalnych okazji. Dziś można odnieść wrażenie, że Polacy o nim zapomnieli i wśród drobiu wybierają jedynie kurczaka, indyka i okazjonalnie kaczkę. Bażant to ptak, który zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawną świetność na polskich stołach.
Na szlacheckich ucztach stoły uginały się pod ciężarem rarytasów. Wśród nich królował bażant, dziki ptak ceniony za delikatne mięso i efektowny wygląd. Pięknie upieczony, z dodatkiem ziół i owoców, stanowił prawdziwą ozdobę każdego stołu. Aromat nie każdemu przypadnie od razu do gustu, ale warto przekonać się i spróbować chociaż kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Robi się je szybko, znikną jeszcze szybciej. Pizzowe przekąski to hit każdej imprezy
Zapomniany bażant - polski rarytas
Bażant naturalnie występuje w Europie, chociaż przywędrował tutaj aż z Chin. Dobrze się zadomowił, stając się przed wiekami prawdziwym rarytasem. Od października do lutego trwa sezon na polowania. Mięso kupić można również w wyspecjalizowanych marketach, bo na terenie naszego kraju znaleźć można również hodowle tego ptactwa.
W smaku nie przypomina ono popularnego kurczaka czy indyka. Mięso tego dzikiego ptaka ma nieco kwaskowaty posmak i specyficzny aromat. Różni się również barwą od znanego wszystkim drobiu - jest ciemniejsze. Warto jednak odważyć się i spróbować, bo to naprawdę zdrowe urozmaicenie diety.
Jak przygotować bażanta?
Mięso bażanta jest bogate w białko i żelazo, a także zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż mięso drobiu hodowlanego. Dzięki temu staje się zdrowym uzupełnieniem diety, również tej odchudzającej. Bażant zawiera także sporo cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor i selen, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jest także źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Jak na mięso przystało, jest także źródłem białka.
Najczęściej mięso nadziewano kaszą jaglaną, suszonymi śliwkami i aromatycznymi ziołami. Całość piekło się w glinianym garnku, co nadawało mięsu wyjątkowego smaku. Dziś można przygotować je w podobny sposób.
Bażanty najczęściej podaje się pieczone wraz z owocami, takimi jak jabłka, żurawina oraz tymiankiem i rozmarynem. Można go również dusić w winie, piwie lub wywarze warzywnym, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste. Na bażancie przygotować można również wywar do zupy lub niedzielny rosół. Przed gotowaniem zupy mięso bażanta należy zamrozić, by zostało "skruszone", czyli zmiękczone. W chłodzie powinno spędzić przynajmniej 4 dni.