Polska szlachta kochała to mięso. My o nim całkowicie zapomnieliśmy, a jest lepsze od kurczaka i indyka
Dawniej gościł na stole podczas uroczystych uczt i specjalnych okazji. Dziś można odnieść wrażenie, że Polacy o nim zapomnieli i wśród drobiu wybierają jedynie kurczaka, indyka i okazjonalnie kaczkę. Bażant to ptak, który zdecydowanie zasługuje na to, by przywrócić mu dawną świetność na polskich stołach.
26.11.2024 10:29
Na szlacheckich ucztach stoły uginały się pod ciężarem rarytasów. Wśród nich królował bażant, dziki ptak ceniony za delikatne mięso i efektowny wygląd. Pięknie upieczony, z dodatkiem ziół i owoców, stanowił prawdziwą ozdobę każdego stołu. Aromat nie każdemu przypadnie od razu do gustu, ale warto przekonać się i spróbować chociaż kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapomniany bażant - polski rarytas
Bażant naturalnie występuje w Europie, chociaż przywędrował tutaj aż z Chin. Dobrze się zadomowił, stając się przed wiekami prawdziwym rarytasem. Od października do lutego trwa sezon na polowania. Mięso kupić można również w wyspecjalizowanych marketach, bo na terenie naszego kraju znaleźć można również hodowle tego ptactwa.
W smaku nie przypomina ono popularnego kurczaka czy indyka. Mięso tego dzikiego ptaka ma nieco kwaskowaty posmak i specyficzny aromat. Różni się również barwą od znanego wszystkim drobiu - jest ciemniejsze. Warto jednak odważyć się i spróbować, bo to naprawdę zdrowe urozmaicenie diety.
Jak przygotować bażanta?
Mięso bażanta jest bogate w białko i żelazo, a także zawiera mniej tłuszczu nasyconego niż mięso drobiu hodowlanego. Dzięki temu staje się zdrowym uzupełnieniem diety, również tej odchudzającej. Bażant zawiera także sporo cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, fosfor i selen, które odgrywają kluczową rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Jest także źródłem witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Jak na mięso przystało, jest także źródłem białka.
Najczęściej mięso nadziewano kaszą jaglaną, suszonymi śliwkami i aromatycznymi ziołami. Całość piekło się w glinianym garnku, co nadawało mięsu wyjątkowego smaku. Dziś można przygotować je w podobny sposób.
Bażanty najczęściej podaje się pieczone wraz z owocami, takimi jak jabłka, żurawina oraz tymiankiem i rozmarynem. Można go również dusić w winie, piwie lub wywarze warzywnym, dzięki czemu mięso będzie miękkie i soczyste. Na bażancie przygotować można również wywar do zupy lub niedzielny rosół. Przed gotowaniem zupy mięso bażanta należy zamrozić, by zostało "skruszone", czyli zmiękczone. W chłodzie powinno spędzić przynajmniej 4 dni.