Proste i pomysłowe ciasteczka do herbaty. W ten sposób robię też pierniczki na święta

Wspólne pieczenie pierniczków na święta to już nasza rodzinna tradycja. Co roku spotykamy się, aby zrobić całą masę ciasteczek – nie tylko do zjedzenia, ale także do powieszenia na choinkę. W zeszłym roku moja siostra znalazła pomysł na ciasteczka w kształcie torebek do herbaty. Ten prosty kształt idealnie sprawdził się w przypadku pierniczków. W tym roku zrobię takie same.

Pomysł na te ciasteczka wykorzystuję do zrobienia pierniczkówPomysł na te ciasteczka wykorzystuję do zrobienia pierniczków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Oryginalnie ciasteczka przypominające torebki do herbaty przygotowywane są z przepisu na kruche ciastka – z mąki pszennej i zimnego masła. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby ich kształt wykorzystać także przy wycinaniu bożonarodzeniowych pierniczków. Etykietki przy pierniczkach-torebkach możesz wykorzystać do napisania czegoś miłego dla swoich bliskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lepsze niż pierniczki. Ciasteczka Anielskie Oczy piekę przez cały rok

Symbolika świątecznych pierniczków

Pieczone na święta pierniczki to nie tylko smakowity dodatek do herbaty czy kawy. Ciasteczka z miodem i przyprawami korzennymi są symbolem miłości i troski o bliskich. Ich składniki nie tylko pięknie pachną, ale mają też właściwości zdrowotne, więc można powiedzieć, że pierniczki chronią przed chorobami. Wykonane z sercem są osobistym prezentem, zwłaszcza gdy dołączysz do nich etykietki z życzeniami.

Wręczając pierniczki, przekazujesz część siebie, swoją miłość i troskę ukrytą w każdym ciasteczku. Taki mały upominek wskazuje na twoją pamięć i ciepłe uczucia, które z pewnością zostaną docenione i zapamiętane przez obdarowaną osobę.

Podstawą jest dobry przepis na pierniczki

Być może masz swój sprawdzony przepis na ciasto. Jeśli nie, możesz wykorzystać prosty przepis na pierniczki świąteczne, który nie wymaga gotowania składników na kuchence. Wystarczy mąkę, miód i inne dodatki zagnieść w kulę i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie możesz już rozwałkować ciasto i wykrawać fantazyjne kształty.

Jak zrobić pierniczki w kształcie torebek do herbaty?

Aby zrobić ciasteczka-torebki do herbaty, przygotuj nóż do wycinania prostokątów, słomkę, cienki sznurek, kartki i zszywacz.

Składniki:

  • ciasto na pierniki,
  • 2 tabliczki czekolady deserowej,
  • 2 łyżki śmietany kremówki.

Wykonanie:

  1. Rozwałkowane ciasto na pierniki pokrój nożem na prostokąty o wymiarach ok. 3 x 4 cm.
  2. Zagnij górne rogi prostokątów lub odetnij je nożem.
  3. W górnej części ciasteczek zrób małą dziurkę przy pomocy słomki.
  4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wstaw pierniczki do pieczenia. Powinny być gotowe już po 10 minutach.
  5. W kąpieli wodnej roztop czekoladę. Podczas podgrzewania, dodaj śmietankę i wymieszaj na gładki krem.
  6. W roztopionej czekoladzie zanurzaj przestudzone ciasteczka do ⅔ wysokości. Odłóż gotowe ciasteczka na kratkę.
  7. Gdy czekolada zastygnie, przewlecz sznurek przez dziurkę. Przy pomocy zszywacza dołącz świąteczną karteczkę.
Wybrane dla Ciebie
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀