PrzepisTak gospodynie robiły pierogi jeszcze przed wojną. Ciasto nie ma sobie równych

Tak gospodynie robiły pierogi jeszcze przed wojną. Ciasto nie ma sobie równych

Są takie dania, których historia sięga zamierzchłych czasów, a na które przepisy z biegiem lat prawie w ogóle się nie zmieniły. Taką potrawą są na przykład pierogi, a dokładniej: ciasto, którego używamy do ich uformowania. Dziś pokażemy ci przepis na przedwojenne pierogi.

Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

24.01.2023 | aktual.: 24.01.2023 13:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż pierogi kojarzone są z wytworem kuchni polskiej, to wcale nie nad Wisłą po raz pierwszy zaserwowano farsz zamknięty w cieście. Już sporo wcześniej tworzono podobne potrawy na Dalekim Wschodzie; pierogi zaś pokonały długą drogę, zanim dotarły do Warszawy.

Inną kwestią jest to, że jeśli można w jakiś sposób dokonać kulinarnej adopcji jakiegoś dania, to w przypadku pierogów i Polski, została ona zrobiona od A do Z. Niewiele potraw może się pochwalić tak długą popularnością w naszym kraju; pierogi są tu bowiem serwowane nieprzerwanie od 700-800 lat.

Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Nazwij więc to, jak chcesz - adopcja, przysposobienie, przejęcie przez zasiedzenie. Zdecydowanie krzywdzące byłoby stwierdzenie, że pierogi nie są polskie. Zwłaszcza biorąc pod uwagę doskonałość polskich kucharzy w ich przygotowaniu. Na przykład już ponad 100 lat temu wiedzieli oni, że wywodzący się z Włoch pomysł na dodawanie do ciasta jajka, jest zwyczajnie błędny.

Twarde pierogi - co poszło nie tak?

W przepisie z 1920 roku na ciasto do pierogów wcale nie brakuje jajka. Byłoby to źle dobrane słowo, ponieważ jego absencja jest absolutnie świadoma i zamierzona. Jajko jest jedną z przyczyn twardego ciasta. Pierogi to nie makaron - muszą być mięciutkie.

Jeśli jednak uparłeś się na ten składnik, dodaj do ciasta samo żółtko. Pierogi nie stracą zamierzonego przez ciebie, jajecznego posmaku, a jednocześnie powinny nadal być miękkie. Nie zapomnij również o tym, by nie wyrabiać ciasta zbyt długo i nie przesadzać z mąką. Użyj tej z typu 450 - jest najlepsza do pierogów.

Przepis na przedwojenne pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typu 450
  • 280 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva
Przepis na przedwojenne pierogi - Pyszności; foto: Canva

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej. Do oddzielnej miski wlej ciepłą wodę i zmieszaj ją z łyżeczką soli i oleju. Tę mieszankę wlej do mąki i zacznij wyrabiać najpierw szpatułką, a następnie dłońmi.

Kiedy ciasto stanie się elastyczne, wyłóż je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiaj kolejne 15 minut. Po tym czasie możesz podzielić już ciasto na części i każdą rozwałkować. Nie zapomnij o tym, by te części, którymi aktualnie się nie zajmujesz, trzymać pod przykryciem.

Jeśli spodobał ci się ten przepis na przedwojenne pierogi, rzuć okiem na nasz kanał na YouTube po więcej ciekawych receptur. Na przykład tę, z makaronem w roli głównej.