Ciasto na uszka zagniatam tylko w ten sposób. Jest cieniutkie, ale elastyczne i nie rozpada się

Trzeba przyznać, że uszka do wigilijnego barszczu to misterna robota. Nic dziwnego, że tak wiele osób decyduje się na sklepowy wariant. Jednak prawda jest taka, że dodatek przygotowany w domu zawsze wychodzi lepszy. Podpowiadamy, jak ułatwić sobie pracę.

Domowe uszka to świetny dodatek do czerwonego barszczuDomowe uszka to świetny dodatek do czerwonego barszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Barszcz z uszkami to zestawienie niemalże kultowe. Podobnie jak Bonnie i Clyde, czy gin z tonikiem. Co prawda, można zastąpić uszka pasztecikiem lub makaronem, ale to już nie będzie to samo. Jednak jak przygotować ciasto na uszka, aby łatwo się lepiło, a po ugotowaniu było idealne w smaku? Jest na to prosty sposób.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Choinka twarożkowa. Idealna przekąska na święta Bożego Narodzenia

Sprawdzony przepis na uszka do barszczu

Podstawowe składniki to mąka, sól i woda. Tego warto się trzymać, przy czym należy pamiętać, by woda była gorąca. Dodawaj ją stopniowo do miski z przesianą mąką. Jeśli masa parzy cię w ręce, zamieszaj składniki drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta. Po chwili będzie już można dotknąć ciasta.

Sekretny składnik do ciasta na uszka

Czas na sekretny składnik, którym jest masło. Jedna kopiasta łyżka dobrej jakości masła wystarczy na 1 kg mąki pszennej. Masło roztapiasz w rondelku i po lekkim przestudzeniu dodajesz do ciasta. Zobaczysz, z jaką łatwością będziesz je teraz zagniatać.

Zwróć uwagę na proporcje

Ciasto na uszka powinno być delikatne i elastyczne. Kiedy już znamy sekretny składnik, warto zapamiętać proporcje. Potrzebujesz:

  • 1 kg mąki typu 550,
  • 2 szklanek gorącej wody,
  • 1 kopiastej łyżki masła,
  • 1 łyżeczki soli.

Z tej porcji ulepisz od 70 do 100 zgrabnych uszek.

Jaki farsz do wigilijnych uszek?

W Polsce najpopularniejsze są uszka z grzybami, pieczarkami lub kiszoną kapustą. W niektórych regionach przygotowuje się także uszka z farszem śledziowym. Do mini pierożków potrzebna będzie niewielka ilość nadzienia, więc warto zadbać o dobrą strukturę i konsystencję farszu.

W przypadku farszu z grzybami, przesmażone wcześniej z cebulą dary lasu lub zwykłe pieczarki, doprawione solą i pieprzem, dobrze jest zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Z powstałej masy odciśnij nadmiar wody. Dodaj jajko i bułkę tartą.

Idealny kształt uszek do barszczu

Kiedy masz już przygotowane ciasto na uszka i farsz, czas zabrać się za lepienie. Elastyczną masę podziel na kilka równych części. Weź pierwszą i rozwałkuj na wysypanej mąką stolnicy na grubość ok. 1-2 mm.

Kółka na uszka wykroisz przy użyciu małego kieliszka. Wybierz taki o cienkich ściankach, aby było łatwiej. Możesz też wykorzystać foremkę do ciastek w kształcie małego koła – jego średnica powinna mieć ok. 2,5-3 cm.

Na środek każdego kółka nałóż farsz tak, aby pozostawić 0,5 cm marginesu od krawędzi ciasta. Każdy krążek składasz na pół i sklejasz ze sobą rogi powstałych półksiężyców.

Wybrane dla Ciebie
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯