WAŻNE
TERAZ

Polska - Litwa: zdecydowanie prowadzimy!

Barszcz ukraiński

Tym razem mamy dla Ciebie genialny barszcz ukraiński, który skutecznie rozgrzeje nawet w największe mrozy. Tego nie możesz przegapić!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Wywar

  1. 700-800 g żeberka wieprzowe
  2. 2 l woda
  3. 2 łyżki sól
  4. 2-3 szt. marchewki
  5. 1 szt. seler korzeniowy
  6. 2 szt. korzeń pietruszki
  7. 1 szt. cebula
  8. 1 pęczek natka pietruszki
  9. 3-4 szt. liście lurowe
  10. 5-6 szt. ziele angielskie;

Pozostałe składniki

  1. 4 szt. buraki czerwone
  2. 2 łyżki ocet
  3. 2 łyżki cukier
  4. 1/2 szkl. woda
  5. 3 łyżki masło
  6. 1 szt. cebula
  7. 2-3 szt. marchewki
  8. 4-5 szt. ziemniaki
  9. 1/4 szt. kapusta włoska
  10. 1 łyżka przecier pomidorowy
  11. 300 g biała fasola ugotowana
  12. 2 łyżki suszony majeranek

Do zagęszczenia zupy

  1. 2 łyżki mąka pałnoziarnista
  2. 150 g śmietana 22%
  3. 1/2 szkl. gotowej zupy

Sposób przygotowania:

1. Żeberka gotuj w osolonej wodzie minimum przez godzinę.

Obrazek

2. W międzyczasie podziel w robocie kuchennym czerwone buraki i marchewki. Następnie podsmaż buraki na patelni razem z octem, cukrem i wodą. Duś przez 15-20 minut.

Obrazek

3. Czas na marchewki. Na rozgrzanej patelni z masłem umieść cebulę. Po chwili dodaj warzywa i duś przez 15-20 minut.

Obrazek

4. Do gotującego się wywaru dodaj marchewki, seler, podsmażone cebule, korzenie pietruszki, natkę pietruszki, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut.

Obrazek

5. Gotowy wywar przelej przez sitko. Następnie dodaj duszone czerwone buraki, marchewki, białą fasolę, kapustę włoską, ziemniaki, przecier pomidorowy i suszony majeranek.

Obrazek

6. Dokładnie wymieszaj i gotuj przez kolejne 30-40 minut.

Obrazek
Gotowanie barszczu ukraińskiego - Pyszności

7. Na koniec dodaj zahartowaną śmietanę oraz mąkę, zagotuj całość i to wszystko.

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji