Budyń jaglany z rabarbarem

Budyń jaglany z rabarbarem to obecnie nasz ulubiony deser. Wykorzystujemy w pełni sezon na rabarbar i przygotowujemy go kilka razy w tygodniu!
Zobacz także: Deser na zimno z galaretką
Składniki:
Porcje- 200 g kasza jaglana
- 600 ml mleko
- 3 łyżki kakao ciemne
- 1 szt. łodyga rabarbaru
- 1/3 szkl. woda
- 1/3 szkl. sok z pomarańczy
- 1 łyżka skórka z pomarańczy starta
- 2-3 łyżki miód
- 3 cm imbir
Sposób przygotowania:
- Cały proces rozpocznij od ugotowania kaszy jaglanej w mleku.
- W międzyczasie podziel rabarbar na mniejsze kawałki.
- Następnie przełóż je do garnka. Po czym dodaj wodę, imbir, sok i skórkę z pomarańczy. Gotuj kilkanaście minut.
- Na koniec dodaj miód i gotowe!
- Wróć do ugotowanej kaszy. Dodaj do niej kakao i miód, po czym zblenduj na jednolitą mieszankę.
- Umieść bezpośrednio na budyniu część mieszanki z rabarbarem. Smacznego!
Komentarze