Ciasto jogurtowe z pomarańczami

Ciasto jogurtowe z pomarańczami to idealny przepis na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się jako ciasto do kawy, jak i niedzielny deser dla całej rodziny. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu naszego ciasta jogurtowego pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips z trzepaczką.

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 3/4 szkl. cukier
  2. 1 szkl. cukier puder
  3. 4 łyżki sok pomarańczowy
  4. 1 szt. pomarańcza
  5. 3/4 szkl. woda

Składniki na ciasto

  1. 400 g jogurt grecki
  2. 3 szt. jajka
  3. 1 szczypta sól
  4. 1,5 szkl. mąka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1 szkl. cukier
  7. 1 szt. pomarańcza skórka stara na tarce i sok
  8. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  9. 1/3 szkl. olej

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od połączenia jogurtu i cukru. Następnie zacznij dodawać stopniowo jajka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: skórkę i sok z pomarańczy, ekstrakt waniliowy, olej,

Obrazek

3. ...mąkę, proszek do pieczenia i sól.

Obrazek

4. Powstałą mieszankę przełóż do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

5. W międzyczasie na palniku w patelni umieść wodę, cukier i plastry pomarańczy. Gotuj ok. 20 minut, obracając co jakiś czas na drugą stronę. Następnie przenieś kawałki pomarańczy na kratkę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

Obrazek

6. Nie zapomnij także przygotować domowego lukru, łącząc ze sobą cukier puder i sok pomarańczowy. Teraz wystarczy, że udekorujesz ciasto lukrem i pomarańczami.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości