Kurczak na ryżu z sosem cytrynowym

Pomysł na obiad? Co powiesz na kurczaka na ryżu w połączeniu z sosem cytrynowym? To po prostu strzał w 10! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Kurczak

  1. 2 szt. pierś z kurczaka
  2. 2 szt. jajka
  3. 1/2 szkl. mąka kukurydziana
  4. 1/2 szkl. mąka pszenna
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. 1/3 łyżeczki pieprz
  7. ryż jako dodatek
  8. olej roślinny do smażenia

Sos

  1. 1/4 szkl. cukier
  2. 1 łyżka mąka kukurydziana
  3. 2/3 szkl. woda
  4. 30 g masło
  5. 1 szt. cytryna sok

Sposób przygotowania:

1. Filet z kurczaka podziel na pół (wzdłuż). Następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Obrazek

2. W jednej misce rozbij jajka. W drugiej zaś połącz mąkę kukurydzianą i pszenną. Obtocz kurczaka najpierw w mieszance mąk, potem w jajkach i ponownie w mąkach.

Obrazek

3. Smaż kurczaka na rozgrzanym oleju, do chwili aż nabierze złocistego koloru z obu stron. Następnie odstaw na bok.

Obrazek

4. Na rozgrzanej patelni połącz cukier i masło. Jako kolejne składniki dodaj: sok z cytryny, wodę oraz mąkę kukurydzianą.

Obrazek

5. Podziel pierś z kurczaka na mniejsze elementy.

Obrazek

6. Ułóż filet na ryżu i polej cytrynowym sosem. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze