Pampuchy - bułki na parze
Bułki na parze, czyli pampuchy, to hit naszego dzieciństwa. Uwielbialiśmy jeść je zarówno na śniadanie, jak i deser. Mamy nadzieję, że Wy również ciepło je wspominacie i dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca.
Choć na chwilę przeniesiemy się do szczęśliwych lat dzieciństwa i jeszcze raz poczujemy wyjątkowe smaki wprost z kuchni naszych mam i babć.
W przygotowaniu pampuchów pomógł nam parowar marki Philips.
Składniki:
Pampuchy
- 500 g mąka przesiana
- 200 ml ciepłe mleko
- 2 szt. jajka
- 2 szt. żółtka
- 50 g masło roztopione
- 30 g cukier łyżka do zaczynu
- 25 g świeże drożdże
Polewa owocowa
- 150 g borówki
- 150 g jeżyny
- 1/3 szkl. miód
Dodatki
- śmietana 18%
- orzechy włoskie posiekane
Sposób przygotowania: