PrzepisPampuchy - bułki na parze

Pampuchy - bułki na parze

Bułki na parze, czyli pampuchy, to hit naszego dzieciństwa. Uwielbialiśmy jeść je zarówno na śniadanie, jak i deser. Mamy nadzieję, że Wy również ciepło je wspominacie i dzisiejszy przepis skradnie Wasze serca.

Pampuchy - bułki na parze
Pyszności

Choć na chwilę przeniesiemy się do szczęśliwych lat dzieciństwa i jeszcze raz poczujemy wyjątkowe smaki wprost z kuchni naszych mam i babć.

W przygotowaniu pampuchów pomógł nam parowar marki Philips.

Składniki:

Pampuchy

  1. 500 g mąka przesiana
  2. 200 ml ciepłe mleko
  3. 2 szt. jajka
  4. 2 szt. żółtka
  5. 50 g masło roztopione
  6. 30 g cukier łyżka do zaczynu
  7. 25 g świeże drożdże

Polewa owocowa

  1. 150 g borówki
  2. 150 g jeżyny
  3. 1/3 szkl. miód

Dodatki

  1. śmietana 18%
  2. orzechy włoskie posiekane

Sposób przygotowania:

1. W małej misce przygotuj zaczyn (połącz ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżkę cukru). Odstaw na 15 minut. Następnie przesiej mąkę i połącz ją z zaczynem.

Obraz

2. Jako kolejne składniki dodaj: żółtka, jajka, resztę cukru oraz roztopione masło. Z mieszanki stwórz jednolite ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Obraz

3. Po tym czasie podziel ciasto na 10 części i wyrób kuleczki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia, tym razem na 15-20 minut.

Obraz

4. W międzyczasie przygotuj polewę owocową. W tym celu połącz w garnku na palniku borówki, jeżyny oraz miód.

Obraz

5. Pampuchy gotuj na parze przez 7-8 minut.

Obraz

6. Gotowe bułki udekoruj przy pomocy śmietany, polewy oraz posiekanych orzechów. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie