Pieczony kalafior - genialna przekąska na ciepło

Pieczony kalafior to genialna przekąska na ciepło w fitowym wydaniu. Idealne pasuje do niej nasz pyszny sos na bazie miodu i sosu sojowego. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Panierka

  1. 500 ml mleko migdałowe
  2. 1/2 szkl. mąka kokosowa
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 2 łyżki sezam
  6. 1 szt. kalafior

Sos

  1. 2 łyżki sok z cytryny
  2. 1/3 szkl. miód
  3. 1 łyżka sos sojowy
  4. 1 szczypta płatki chili
  5. 1 łyżeczka sos chili

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz w dużej misce: mąkę kokosową i mleko migdałowe. Do mieszanki dodaj również sól oraz pieprz.

Obrazek

2. Zanurz różyczki kalafiora w powstałej mieszance.

Obrazek

3. Następnie umieść w formie do pieczenia, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. Połącz ze sobą: miód, sos sojowy, płatki chili, sos chili, sok z cytryny oraz czosnek.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia