PrzepisFitPieczony kalafior - genialna przekąska na ciepło
Pieczony kalafior - genialna przekąska na ciepło
Pieczony kalafior to genialna przekąska na ciepło w fitowym wydaniu. Idealne pasuje do niej nasz pyszny sos na bazie miodu i sosu sojowego. Palce lizać!
Pyszności
03.08.2021 | aktual.: 05.08.2021 11:18
Składniki:
Panierka
500 ml mleko migdałowe
1/2 szkl. mąka kokosowa
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczki pieprz
2 łyżki sezam
1 szt. kalafior
Sos
2 łyżki sok z cytryny
1/3 szkl. miód
1 łyżka sos sojowy
1 szczypta płatki chili
1 łyżeczka sos chili
Sposób przygotowania:
1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz w dużej misce: mąkę kokosową i mleko migdałowe. Do mieszanki dodaj również sól oraz pieprz.
2. Zanurz różyczki kalafiora w powstałej mieszance.
3. Następnie umieść w formie do pieczenia, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).
4. W międzyczasie przygotuj sos. Połącz ze sobą: miód, sos sojowy, płatki chili, sos chili, sok z cytryny oraz czosnek.