Pieczony kalafior - genialna przekąska na ciepło

Pieczony kalafior to genialna przekąska na ciepło w fitowym wydaniu. Idealne pasuje do niej nasz pyszny sos na bazie miodu i sosu sojowego. Palce lizać!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Panierka

  1. 500 ml mleko migdałowe
  2. 1/2 szkl. mąka kokosowa
  3. 1 łyżeczka sól
  4. 1/2 łyżeczki pieprz
  5. 2 łyżki sezam
  6. 1 szt. kalafior

Sos

  1. 2 łyżki sok z cytryny
  2. 1/3 szkl. miód
  3. 1 łyżka sos sojowy
  4. 1 szczypta płatki chili
  5. 1 łyżeczka sos chili

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania panierki. W tym celu połącz w dużej misce: mąkę kokosową i mleko migdałowe. Do mieszanki dodaj również sól oraz pieprz.

Obrazek

2. Zanurz różyczki kalafiora w powstałej mieszance.

Obrazek

3. Następnie umieść w formie do pieczenia, posyp sezamem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos. Połącz ze sobą: miód, sos sojowy, płatki chili, sos chili, sok z cytryny oraz czosnek.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥