Pieczony kalafior pod serowym beszamelem

Pieczony kalafior pod serowym beszamelem to nasza najnowsza miłość ❤️ Moglibyśmy jeść go na okrągło i z Tobą będzie tak samo. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a na stałe zadomowi się w Twoim menu ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kalafior
  2. 300 g mielone mięso z indyka
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/4 szkl. passata pomidorowa
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Serowy beszamel

  1. 50 g mąka pszenna
  2. 500 ml mleko
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz
  6. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wstaw go do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Obrazek
Pieczony kalafior - Pyszności

2. Czas przygotować farsz. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, ząbki czosnku, jajko, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz słodką paprykę.

Obrazek

3. Nafaszeruj kalafior mięsną mieszanką. Następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni połącz: masło, mąkę pszenną, mleko, pieprz, sól i ser cheddar.

Obrazek

5. Podpieczony kalafior polej sosem beszamelowym i posyp serem. Po czym ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia