Pieczony kalafior pod serowym beszamelem

Pieczony kalafior pod serowym beszamelem to nasza najnowsza miłość ❤️ Moglibyśmy jeść go na okrągło i z Tobą będzie tak samo. Wystarczy, że raz go skosztujesz, a na stałe zadomowi się w Twoim menu ?

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 1 szt. kalafior
  2. 300 g mielone mięso z indyka
  3. 1/2 szt. cebula
  4. 1-2 szt. czosnek
  5. 1 szt. jajko
  6. 1/4 szkl. passata pomidorowa
  7. 1 łyżka słodka papryka
  8. 1/2 łyżeczki sól
  9. 1/2 łyżeczki pieprz

Serowy beszamel

  1. 50 g mąka pszenna
  2. 500 ml mleko
  3. 100 g ser cheddar starty
  4. 1/2 łyżeczki sól
  5. 1/3 łyżeczki pieprz
  6. 50 g masło

Sposób przygotowania:

1. Gotuj kalafiora pod przykryciem przez 5 minut. Następnie wstaw go do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania.

Obrazek
Pieczony kalafior - Pyszności

2. Czas przygotować farsz. W tym celu połącz: mięso mielone z indyka, cebulę, ząbki czosnku, jajko, passatę pomidorową, sól, pieprz oraz słodką paprykę.

Obrazek

3. Nafaszeruj kalafior mięsną mieszanką. Następnie owiń folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 190 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj sos beszamelowy. Na patelni połącz: masło, mąkę pszenną, mleko, pieprz, sól i ser cheddar.

Obrazek

5. Podpieczony kalafior polej sosem beszamelowym i posyp serem. Po czym ponownie wstaw do piekarnika, tym razem na 15 minut.

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟