PrzepisDeserySernik z jabłkami

Sernik z jabłkami

Oto przepis na pyszny sernik z jabłkami. Pokocha go cała Twoja rodzina od pierwszego kęsa. Naprawdę same pyszności :)

Sernik z jabłkami
Pyszności

14.11.2017 | aktual.: 14.11.2017 17:10

Składniki:

Masa sernikowa

  1. 400 g serek śmietankowy
  2. 3/4 szkl. cukier puder dodawany stopniowo
  3. 3 szt. jajka dodawane stopniowo
  4. 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy

Kruszonka

  1. 100 g mąka
  2. 3/4 szkl. cukier brązowy
  3. 100 g płatki owsiane
  4. 50 g cukier
  5. 1/2 łyżeczki cynamon
  6. 100 g masło miękkie
  7. karmel do dekoracji

Spód na ciasto

  1. 340 g mąka
  2. 200 g masło miękkie
  3. 100 g cukier brązowy
  4. 1 szczypta sól
  5. 1/2 łyżeczki cynamon

Jabłkowy miks

  1. 1/4 szkl. cukier
  2. 1/2 łyżeczki cynamon
  3. 3 szt. jabłka
Sposób przygotowania:

1. Przepis rozpocznij od przygotowania spodu ciasta. W tym celu połącz ze sobą: mąkę, masło, cukier brązowy, sól i cynamon. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

Obraz

2. Przy pomocy miksera stwórz masę sernikową, na którą składać będzie się: serek śmietankowy, cukier puder (dodawany stopniowo), jajka (dodawane stopniowo) oraz ekstrakt waniliowy.

Obraz

3. W osobnej misce wymieszaj ze sobą jabłka, cukier oraz cynamon.

Obraz

4. W końcu przyszedł czas na kruszonkę z płatków owsianych. Aby ją stworzyć wystarczy, że połączysz ze sobą: mąkę, cukier brązowy, płatki owsiane, cukier, cynamon i masło.

Obraz

5. Na spodzie formy utwórz spód ciasta.

Obraz

6. Następnie stwórz warstwę z wcześniej przygotowanej masy i jabłek.

Obraz

7. Na wierzchu ciasta ułóż warstwę z płatkami owsianymi. Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika (175°Celsjusza) na 40 minut.

Obraz

8. Gotowe ciasto polej karmelem i to wszystko. Smacznego!

Obraz
Wybrane dla Ciebie