Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami

Zapiekanka ziemniaczana nigdy się nam nie przeje. Zwłaszcza w takim wydaniu. Znajdziesz tutaj wszystko to, co lubi każdy z nas. Ziemniaki, boczek i jajka. Idealna inspiracja na śniadanie lub kolację!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 700 g ziemniaki typ B
  2. 2 l woda
  3. 6 szt. jajka
  4. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
  5. 4 plastry boczek wędzony
  6. 1/4 szkl. szczypiorek posiekany
  7. 3 szt. ząbki czosnku
  8. 1 łyżka słodka papryka
  9. 1 łyżka sól
  10. 1 łyżka majeranek
  11. 1 łyżeczka pieprz
  12. 1/4 szkl. olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Zetrzyj ziemniaki na tarce. Następnie przesyp je do miski i zalej wodą. Odstaw na 15 minut, aby pozbyć się nadmiaru skrobi. Co więcej, dzięki temu patentowi ziemniaki nie ściemnieją.

Obrazek

2. Odsącz ziemniaki z wody. Przydatna okaże się tu kuchenna ściereczka.

Obrazek

3. W międzyczasie podsmaż na patelni kawałki boczku.

Obrazek

4. Następnie połącz w misce: starte ziemniaki, podsmażony boczek, szczypiorek, czosnek, paprykę słodką, sól, majeranek, pieprz i olej rzepakowy. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

5. Otrzymaną mieszankę przełóż do formy do pieczenia. Na wierzchu zrób 6 wgłębień. Formę wstaw do piekarnika na 50 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Na podpieczonych ziemniakach, we wcześniej zrobionych wgłębieniach umieść jajka. Ponownie wstaw do piekarnika. Tym razem na 10 minut.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀