Pyzy klasztorne smakują wybornie. Pamiętaj o jednym, a ciasto będzie miękkie

Pyzy to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością wśród naszych rodaków. Nie każdy decyduje się na samodzielne przygotowanie tej potrawy. Powód? Pyzy często wychodzą twarde i mało elastyczne. Na szczęście mamy na to sposób.

Pyzy będą miękkie, jeśli nie dodasz jajekPyzy będą miękkie, jeśli nie dodasz jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Paulina Hermann

Pyzy klasztorne to prawdziwa perła wśród potraw ziemniaczanych. Po ich przygotowaniu nie musisz już obawiać się o twardą i niesmaczną konsystencję, która potrafi zepsuć całe wrażenie z jedzenia. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy tylko jedna mała modyfikacja, a twoje danie stanie się niezwykle miękkie i rozpływające się w ustach. Jak to zrobić? Aby uzyskać niezapomniane w smaku pyzy, po prostu wyeliminuj jajka. To właśnie one są odpowiedzialne za twardość ciasta. Bez nich twoje ziemniaczane kulki będą sto razy lepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Koniecznie ją przetestuj! Nigdy nie zjesz innej

Jak zrobić pyzy klasztorne? Musisz uzbroić się w cierpliwość

Ciasto zrobisz z:

  • kilograma ziemniaków,
  • pół szklanki grysiku,
  • szklanki mąki ziemniaczanej,
  • soli,
  • pół szklanki mleka.

Składniki na farsz:

  • duża cebula,
  • pół kilograma mięsa z rosołu,
  • sól i pieprz,
  • trzy łyżki masła.
Pyzy
Pyzy © pexels | Karolina Grabowska

Jak przygotować pyzy klasztorne? Przede wszystkim pamiętaj o wystudzeniu ziemniaków

  1. Na początek przygotuj ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. To bardzo ważne - ciepłe ziemniaki trudniej połączyć w ciasto. Na koniec przepuść warzywo przez praskę.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj przesianą mąkę oraz grysik. Pamiętaj też o mleku. Wlewaj je stopniowo do pozostałych składników, jednocześnie ugniatając ciasto. Dopraw całość solą według własnego uznania i wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Oddziel mięso od kości i przełóż do większej miski. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie delikatnie podsmaż ją na roztopionym maśle i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku umieść łyżeczkę farszu. Następnie dokładnie zlep i ponownie uformuj w kulkę.
  5. Tak przygotowane danie gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj je z okrasą z cebuli lub podsmażonym boczkiem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki