Pyzy klasztorne smakują wybornie. Pamiętaj o jednym, a ciasto będzie miękkie

Pyzy to tradycyjne polskie danie, które cieszy się ogromną popularnością wśród naszych rodaków. Nie każdy decyduje się na samodzielne przygotowanie tej potrawy. Powód? Pyzy często wychodzą twarde i mało elastyczne. Na szczęście mamy na to sposób.

Pyzy będą miękkie, jeśli nie dodasz jajekPyzy będą miękkie, jeśli nie dodasz jajek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
Paulina Hermann

Pyzy klasztorne to prawdziwa perła wśród potraw ziemniaczanych. Po ich przygotowaniu nie musisz już obawiać się o twardą i niesmaczną konsystencję, która potrafi zepsuć całe wrażenie z jedzenia. Na szczęście jest na to bardzo prosty sposób. Wystarczy tylko jedna mała modyfikacja, a twoje danie stanie się niezwykle miękkie i rozpływające się w ustach. Jak to zrobić? Aby uzyskać niezapomniane w smaku pyzy, po prostu wyeliminuj jajka. To właśnie one są odpowiedzialne za twardość ciasta. Bez nich twoje ziemniaczane kulki będą sto razy lepsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obłędna pasta jajeczna z piekarnika. Koniecznie ją przetestuj! Nigdy nie zjesz innej

Jak zrobić pyzy klasztorne? Musisz uzbroić się w cierpliwość

Ciasto zrobisz z:

  • kilograma ziemniaków,
  • pół szklanki grysiku,
  • szklanki mąki ziemniaczanej,
  • soli,
  • pół szklanki mleka.

Składniki na farsz:

  • duża cebula,
  • pół kilograma mięsa z rosołu,
  • sól i pieprz,
  • trzy łyżki masła.
Pyzy
Pyzy © pexels | Karolina Grabowska

Jak przygotować pyzy klasztorne? Przede wszystkim pamiętaj o wystudzeniu ziemniaków

  1. Na początek przygotuj ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obierz, dokładnie umyj i ugotuj w osolonej wodzie do momentu, aż staną się miękkie. Następnie odcedź je i pozostaw do ostygnięcia. To bardzo ważne - ciepłe ziemniaki trudniej połączyć w ciasto. Na koniec przepuść warzywo przez praskę.
  2. Do ugotowanych ziemniaków dodaj przesianą mąkę oraz grysik. Pamiętaj też o mleku. Wlewaj je stopniowo do pozostałych składników, jednocześnie ugniatając ciasto. Dopraw całość solą według własnego uznania i wyrabiaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  3. Oddziel mięso od kości i przełóż do większej miski. Cebulę obierz i posiekaj. Następnie delikatnie podsmaż ją na roztopionym maśle i dodaj do mięsa. Dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
  4. Z gotowej masy ziemniaczanej uformuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich rozpłaszcz, a na środku umieść łyżeczkę farszu. Następnie dokładnie zlep i ponownie uformuj w kulkę.
  5. Tak przygotowane danie gotuj w osolonej wodzie przez około 5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj je z okrasą z cebuli lub podsmażonym boczkiem.
Wybrane dla Ciebie
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟