PrzepisAnia Lewandowska robi rozgrzewającą kawę jak najlepszy barrista. Podstawą są aromatyczne dodatki

Ania Lewandowska robi rozgrzewającą kawę jak najlepszy barrista. Podstawą są aromatyczne dodatki

Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva, Facebook; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=dO5ia634Qh4
Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva, Facebook; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=dO5ia634Qh4
17.10.2022 21:35

Czy istnieje coś lepszego od filiżanki gorącej kawy w chłodny, jesienny poranek? Okazuje się, że tak!  Istnieje bowiem zimowa, aromatyczna wersja kawy, na dodatek autorstwa pierwszej damy polskiej szkoły zdrowego odżywiania. Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej to coś, co nie dość, że przepędzi resztki snu z powiek, to jeszcze smakuje po prostu wybornie!

Zastanawiasz się czasem, czy kawowi puryści dostają zgagi na sam widok dzisiejszych przepisów na ,,udoskonalone" kawy? Otóż niekoniecznie. Według niektórych to żadne faux-pax urozmaicić smak porannej kawy dawką przypraw. Wystarczy odpowiednio je dobierać, a i składnik główny - czyli kawa - nie powinien być byle jaki.

Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Gdyby więc porównać porady doświadczonych baristów z tym przepis Anny Lewandowskiej, można śmiało stwierdzić, że jej przepis w żaden sposób nie powinien razić po oczach. Nawet największych kofeinowych ortodoksów!

Rozgrzewająca kawa z miodem przepisu Anny Lewandowskiej

Składniki:

  • 2 łyżeczki naturalnej zmielonej kawy
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • odrobina mielonego kardamonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1,5 szklanki wody
  • 1 łyżka kakao 80%

Sposób przygotowania:

Zagotuj w garnku wodę i dosyp do niej kawę. Teraz dodaj przyprawy: mielone imbir, kardamon i cynamon i na koniec kakao.

Zaczekaj aż przyprawy same opadną, po czym gotuj 5 minut - aż kawa zacznie bulgotać.

Odstaw garnek z palnika i zaczekaj kilka minut, aż fusy z powrotem opadną. Dosłodź łyżką miodu.

Ktoś tu trafił w samo sedno

Przypadek lub po prostu doskonałe wyczucie smaku sprawiło, że rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej, a raczej użyte w niej składniki, dosłownie idealnie pokrywają się z poradami baristów na doprawianie kawy.

Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva
Rozgrzewająca kawa Ani Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Co prawda preferują oni użycie laski cynamonu zamiast mielonej przyprawy, a imbirem sugerują posypanie tylko pianki z cappucino, ale podobieństwo ich gustów z przepisem Ani jest tu bardzo duże.

Istnieje jeszcze jeden składnik, którego użycie polecają bariści. Są to goździki. Zmielone razem z ziarnami kawy podobno dają wystrzałowy efekt, zwłaszcza z kawami o mocnym, wytrawnym smaku.

Myślicie, że Ania powinna je dodać do swojego przepisu?

Jeśli jesteście kawoszami, na pewno zainteresuje was ten filmik z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także