Rozsmarowany na grzance jest lepszy niż masło. Większość boi się spróbować

Nie wygląda zachęcająco, ale wystarczy raz spróbować, by zrozumieć, czemu w najlepszych restauracjach na świecie traktuje się go jak rarytas. W środku skrywa delikatny, kremowy smak, który na chrupiącym toście potrafi zawstydzić niejedno masło ziołowe.

Pieczony szpik kostny jest idealny na kanapkiPieczony szpik kostny jest idealny na kanapki
Źródło zdjęć: © Adobe
Paulina Hermann

Pieczony szpik kostny to danie, które budzi skrajne emocje – jedni go uwielbiają, inni podchodzą z rezerwą. A szkoda, bo to jeden z najstarszych i najbardziej naturalnych przysmaków, jakie zna kuchnia. W dawnych czasach był symbolem luksusu, a dziś coraz częściej wraca do łask w modnych bistrach i restauracjach, gdzie nic się nie marnuje. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest banalnie proste, a smak wydaje się być zaskakująco delikatny i głęboki. Wystarczy kilka przypraw i odrobina cierpliwości.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Jak zrobić pieczony szpik kostny?

Składniki:

  • 1 kilogram szpiku kostnego wołowego (lub cielęcego),
  • sól,
  • świeżo mielony pieprz,
  • pieczywo tostowe lub bagietka.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż kości ze szpikiem do zimnej wody i odstaw na godzinę, by wypłukać resztki krwi.
  2. Osusz papierowym ręcznikiem, oprósz solą i pieprzem.
  3. Ustaw kości pionowo w naczyniu żaroodpornym, bo szpik nie powinien się wylewać podczas pieczenia.
  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez około 25 minut, aż środek stanie się miękki i lekko przezroczysty.
  5. Odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
  6. Podawaj od razu, wyjmując szpik łyżeczką i rozsmarowując go na ciepłym pieczywie.

Dlaczego warto spróbować pieczonego szpiku kostnego?

To prawdziwa bomba odżywcza: źródło kolagenu, żelaza, fosforu i zdrowych tłuszczów. Zawiera też glikozaminoglikany, które wspierają regenerację stawów i chrząstek. Regularne spożywanie szpiku może pozytywnie wpływać na odporność, pracę układu nerwowego i stan skóry.

Co ciekawe, szpik kostny był kiedyś naturalnym środkiem wzmacniającym, często podawano go rekonwalescentom i dzieciom w okresie wzrostu. Najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnych akcentów, np. marynowanej cebuli, natki pietruszki czy kilku kropel soku z cytryny. Tłustość szpiku przełamuje się wtedy świeżością i lekkością, dzięki czemu całość nabiera balansu.

Choć wielu odstrasza sama myśl o jedzeniu szpiku, to właśnie takie dania pokazują, że w kuchni liczy się odwaga i ciekawość. Pieczony szpik kostny to klasyka, którą można zrobić w domu szybko, tanio i bez żadnego wysiłku. A jaki smak pozostawia? Kremowy, głęboki, uzależniający.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy