Kiedy nie mam czasu, robię taki obiad. Talerze wracają puste
Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, najłatwiej jest sięgnąć po makaron. Łatwo go przygotować i jest cennym źródłem węglowodanów. Wiemy, jakie dobrać do niego dodatki, aby smakował pysznie i wcale nie potrzeba do tego mięsa.
Każdy zna ten problem. Wracasz po pracy do domu i nie masz żadnego pomysłu, co przygotować na obiad, a brzuch domaga się jedzenia. Wiele przepisów jest skomplikowanych i potrzeba do nich masy produktów. Mamy jednak kilka propozycji, do których składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad
Makaron z pesto i cukinią
Makaron z pesto i cukinią, z dodatkiem zielonego groszku i świeżej bazylii - to propozycja na szybki, a zarazem bardzo smaczny obiad. Aromatyczny i sycący posmakuje niemal każdemu.
Składniki:
- 100 g makaronu penne,
- 1 średniej wielkości cukinia,
- 70-100 g zielonego pesto,
- 200 g mrożonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- do smaku: sól, pieprz i sok z cytryny.
Przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- W tym czasie umyj i pokrój na części cukinię, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
- Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj cukinię i groszek zielony.
- Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, pesto, dopraw do smaku i dodaj świeże listki bazylii.
- Skrop cytryną przed podaniem.
Spaghetti al pomodoro
Ta potrawa to klasyka. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, tradycyjny makaron jedynie z dodatkiem sosu pomidorowego, pomidorków i chili dla ostrości.
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti,
- 1 puszka pomidorów krojonych,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwona cebula,
- mała papryczka chili,
- 1 łyżka oliwy,
- garść pomidorków koktajlowych,
- listki bazylii,
- do smaku: sól, pieprz, oregano, parmezan.
Przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj.
- Zblenduj sos z pomidorów, czosnku, cebuli i chili na gładko.
- Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pomidorki koktajlowe, świeże listki bazylii i podsmaż chwilę całość mieszając.
- Posyp startym parmezanem przed podaniem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami
Na szybki i sycący obiad doskonały będzie także makaron z pieczarkami i groszkiem, z dodatkiem świeżej pietruszki.
Składniki:
- 100 g makaronu tagliatelle,
- 10 pieczarek,
- 200 g mrożonego groszku,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- do smaku: sól, pieprz i świeża pietruszka.
Przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- W tym czasie umyj i pokrój pieczarki, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
- Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj pieczarki i groszek zielony.
- Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dopraw do smaku i dodaj świeże listki pietruszki.
Fettuccine z sosem alfredo
Makaron znakomicie komponuje się ze śmietanowym sosem, dlatego warto wypróbować przepis na fettuccine z sosem alfredo.
Składniki:
- 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty),
- ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%),
- 50 g masła (¼ kostki),
- 1 szklanka startego parmezanu,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szczypta soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy).
Przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
- Na niedużym ogniu podsmaż na maśle czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj śmietankę oraz parmezan i podgrzej całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
- Dopraw solą, pieprzem i ziołami, połącz z ugotowanym makaronem i podawaj.
Makaron z orzeszkami pinii
Wystarczy kwadrans i kilka składników, by zrobić makaron, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
- 100 g makaronu,
- 100 g orzeszków pinii,
- 100 g zielonego pesto,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju,
- do smaku: sól, pieprz, starty parmezan.
Przepis krok po kroku:
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
- Na patelni podsmaż czosnek i orzeszki pinii.
- Połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pesto, sól, pieprz, wymieszaj.
- Podawaj makaron ze startym parmezanem.