Kiedy nie mam czasu, robię taki obiad. Talerze wracają puste

Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, najłatwiej jest sięgnąć po makaron. Łatwo go przygotować i jest cennym źródłem węglowodanów. Wiemy, jakie dobrać do niego dodatki, aby smakował pysznie i wcale nie potrzeba do tego mięsa.

Makaron to szybki patent na obiadMakaron to szybki patent na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy zna ten problem. Wracasz po pracy do domu i nie masz żadnego pomysłu, co przygotować na obiad, a brzuch domaga się jedzenia. Wiele przepisów jest skomplikowanych i potrzeba do nich masy produktów. Mamy jednak kilka propozycji, do których składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Makaron z pesto i cukinią

Makaron z pesto i cukinią, z dodatkiem zielonego groszku i świeżej bazylii - to propozycja na szybki, a zarazem bardzo smaczny obiad. Aromatyczny i sycący posmakuje niemal każdemu.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 70-100 g zielonego pesto,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i sok z cytryny.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie umyj i pokrój na części cukinię, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj cukinię i groszek zielony.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, pesto, dopraw do smaku i dodaj świeże listki bazylii.
  5. Skrop cytryną przed podaniem.
Ten makaron jest pełen zielonych dodatków
Ten makaron jest pełen zielonych dodatków © Adobe Stock

Spaghetti al pomodoro

Ta potrawa to klasyka. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, tradycyjny makaron jedynie z dodatkiem sosu pomidorowego, pomidorków i chili dla ostrości.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona cebula,
  • mała papryczka chili,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • listki bazylii,
  • do smaku: sól, pieprz, oregano, parmezan.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj.
  3. Zblenduj sos z pomidorów, czosnku, cebuli i chili na gładko.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pomidorki koktajlowe, świeże listki bazylii i podsmaż chwilę całość mieszając.
  5. Posyp startym parmezanem przed podaniem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Ten makaron to klasyka włoskiej kuchni
Ten makaron to klasyka włoskiej kuchni © Adobe Stock

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Na szybki i sycący obiad doskonały będzie także makaron z pieczarkami i groszkiem, z dodatkiem świeżej pietruszki.

Składniki:

  • 100 g makaronu tagliatelle,
  • 10 pieczarek,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i świeża pietruszka.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj pieczarki i groszek zielony.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dopraw do smaku i dodaj świeże listki pietruszki.
W tym daniu królują pieczarki
W tym daniu królują pieczarki © Adobe Stock | Roman Maerzinger

Fettuccine z sosem alfredo

Makaron znakomicie komponuje się ze śmietanowym sosem, dlatego warto wypróbować przepis na fettuccine z sosem alfredo.

Składniki:

  • 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty),
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%),
  • 50 g masła (¼ kostki),
  • 1 szklanka startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy).

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
  3. Na niedużym ogniu podsmaż na maśle czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj śmietankę oraz parmezan i podgrzej całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
  4. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, połącz z ugotowanym makaronem i podawaj.
Sos alfredo jest wyjątkowo kremowy
Sos alfredo jest wyjątkowo kremowy © Adobe Stock

Makaron z orzeszkami pinii

Wystarczy kwadrans i kilka składników, by zrobić makaron, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • 100 g orzeszków pinii,
  • 100 g zielonego pesto,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz, starty parmezan.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  3. Na patelni podsmaż czosnek i orzeszki pinii.
  4. Połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pesto, sól, pieprz, wymieszaj.
  5. Podawaj makaron ze startym parmezanem.
Chrupiące orzeszki pinii wzbogacą teksturę dania
Chrupiące orzeszki pinii wzbogacą teksturę dania © Adobe Stock
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Racuchy według Kuronia to mistrzostwo świata. Ani się obejrzysz, a już porcja usmażona
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Biorę serek wiejski i jabłka. Po chwili mam górę pysznych racuchów
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
Do szkoły przygotowuję turecką kanapkę. Hit na drugie śniadanie
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia