PrzepisMakaronyKiedy nie mam czasu, robię taki obiad. Talerze wracają puste

Kiedy nie mam czasu, robię taki obiad. Talerze wracają puste

Kiedy nie wiesz, co przygotować na obiad, najłatwiej jest sięgnąć po makaron. Łatwo go przygotować i jest cennym źródłem węglowodanów. Wiemy, jakie dobrać do niego dodatki, aby smakował pysznie i wcale nie potrzeba do tego mięsa.

Makaron to szybki patent na obiad
Makaron to szybki patent na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Każdy zna ten problem. Wracasz po pracy do domu i nie masz żadnego pomysłu, co przygotować na obiad, a brzuch domaga się jedzenia. Wiele przepisów jest skomplikowanych i potrzeba do nich masy produktów. Mamy jednak kilka propozycji, do których składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta lazania z patelni. Przepis na szybki i pyszny obiad

Makaron z pesto i cukinią

Makaron z pesto i cukinią, z dodatkiem zielonego groszku i świeżej bazylii - to propozycja na szybki, a zarazem bardzo smaczny obiad. Aromatyczny i sycący posmakuje niemal każdemu.

Składniki:

  • 100 g makaronu penne,
  • 1 średniej wielkości cukinia,
  • 70-100 g zielonego pesto,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i sok z cytryny.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie umyj i pokrój na części cukinię, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj cukinię i groszek zielony.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, pesto, dopraw do smaku i dodaj świeże listki bazylii.
  5. Skrop cytryną przed podaniem.
Ten makaron jest pełen zielonych dodatków
Ten makaron jest pełen zielonych dodatków© Adobe Stock

Spaghetti al pomodoro

Ta potrawa to klasyka. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, tradycyjny makaron jedynie z dodatkiem sosu pomidorowego, pomidorków i chili dla ostrości.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • czerwona cebula,
  • mała papryczka chili,
  • 1 łyżka oliwy,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • listki bazylii,
  • do smaku: sól, pieprz, oregano, parmezan.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie posiekaj cebulę, czosnek i chili, a następnie podsmaż je na łyżce oleju. Dodaj pomidory z puszki, zagotuj.
  3. Zblenduj sos z pomidorów, czosnku, cebuli i chili na gładko.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pomidorki koktajlowe, świeże listki bazylii i podsmaż chwilę całość mieszając.
  5. Posyp startym parmezanem przed podaniem i udekoruj listkami świeżej bazylii.
Ten makaron to klasyka włoskiej kuchni
Ten makaron to klasyka włoskiej kuchni© Adobe Stock

Tagliatelle z groszkiem i pieczarkami

Na szybki i sycący obiad doskonały będzie także makaron z pieczarkami i groszkiem, z dodatkiem świeżej pietruszki.

Składniki:

  • 100 g makaronu tagliatelle,
  • 10 pieczarek,
  • 200 g mrożonego groszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz i świeża pietruszka.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. W tym czasie umyj i pokrój pieczarki, obierz ząbek czosnku i przeciśnij przez praskę.
  3. Na łyżce oleju podsmaż czosnek, a gdy się zarumieni dodaj pieczarki i groszek zielony.
  4. Po kilku minutach połącz z ugotowanym makaronem, dopraw do smaku i dodaj świeże listki pietruszki.
W tym daniu królują pieczarki
W tym daniu królują pieczarki© Adobe Stock | Roman Maerzinger

Fettuccine z sosem alfredo

Makaron znakomicie komponuje się ze śmietanowym sosem, dlatego warto wypróbować przepis na fettuccine z sosem alfredo.

Składniki:

  • 150 g makaronu (najlepiej fettuccine, ale można też wykorzystać inne kształty),
  • ¾ szklanki śmietanki kremówki (30-36%),
  • 50 g masła (¼ kostki),
  • 1 szklanka startego parmezanu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szczypta soli,
  • ¼ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielony; czarny lub kolorowy).

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę, cebulę drobno posiekaj.
  3. Na niedużym ogniu podsmaż na maśle czosnek i cebulę. Gdy się zarumienią, dodaj śmietankę oraz parmezan i podgrzej całość na niedużym ogniu, delikatnie mieszając.
  4. Dopraw solą, pieprzem i ziołami, połącz z ugotowanym makaronem i podawaj.
Sos alfredo jest wyjątkowo kremowy
Sos alfredo jest wyjątkowo kremowy© Adobe Stock

Makaron z orzeszkami pinii

Wystarczy kwadrans i kilka składników, by zrobić makaron, który posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

  • 100 g makaronu,
  • 100 g orzeszków pinii,
  • 100 g zielonego pesto,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju,
  • do smaku: sól, pieprz, starty parmezan.

Przepis krok po kroku:

  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
  2. Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
  3. Na patelni podsmaż czosnek i orzeszki pinii.
  4. Połącz z ugotowanym makaronem, dodaj pesto, sól, pieprz, wymieszaj.
  5. Podawaj makaron ze startym parmezanem.
Chrupi�ące orzeszki pinii wzbogacą teksturę dania
Chrupiące orzeszki pinii wzbogacą teksturę dania© Adobe Stock
Źródło artykułu:Dagmara Dąbek
szybki obiadpotrawy wegetariańskiemakarony

Wybrane dla Ciebie