Czy kolor skorupki ma znaczenie? Tak, ale tylko przed Wielkanocą

Uspokajamy. Żadnej rewolucji. Każde jajko jest zdrowe, a kolor skorupki jest ważny tylko przy ich malowaniu. Te jaśniejsze łatwiej jest ozdobić kolorami przed Wielkanocą.

Wiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajkaWiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aż 90 procent Polaków wybiera jajka o brązowym lub beżowym zabarwieniu. Inaczej Niemcy czy Francuzi, którzy sięgają po te w białych skorupkach. Podobnie jak Amerykanie. Okazuje się jednak, że to tylko kwestia gustu, przyzwyczajenia czy też po prostu podaży jajek w danym kolorze na rynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Kolor jajka zależy od jednej rzeczy

Białe skorupki jajek niektórzy uważali za wynik ich modyfikacji genetycznej, co – jak wykazały badania – było zupełnie błędnym przekonaniem. Wiele osób wybiera białe skorupki, uważając że biel kojarzy się z czystością, a na jasnym zabarwieniu łatwiej zauważyć wszelkie zabrudzenia.

Ważne jest, że zabarwienie skorupki zupełnie nie zmienia ich składu, zapachu czy smaku. Są takie same. A to, że się jajka różnią kolorem, nie jest spowodowane rodzajem chowu kur, czym były karmione, w jakich warunkach. Różnice w kolorze biorą się jedynie z tego, że są kury o różnym upierzeniu. Te o jasnym znoszą białe jajka, te o ciemniejszym – w takim też kolorze. Poza tym nie ma żadnego związku z rasą kury.

Właściwości zdrowotne jajek

Niezależnie od koloru każde jajko zawiera w sobie wartościowe witaminy (m.in. A, E oraz z grupy B), a także cenne składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, wapń oraz żelazo). W jajkach zawarta jest także lecytyna, a w niej – cholina, niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję, a WHO zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo.

Przy wyborze jajka warto jednak zwrócić uwagę na sposób, w jaki hodowana była kura. Jeśli miała dostęp do wolnego wybiegu, to również do ruchu i naturalnej karmy. A to ma wpływa na jakość jajka.

Wyjaśniamy oznaczenia jajek

W jaki sposób jajka są oznaczane? Numer 0 oznacza jaja ekologiczne, numer 1 - jaja z wolnego wybiegu, numer 2 - jaja ściółkowe, a numer 3 - jaja z chowu klatkowego. Najlepiej wybierać jajka z numerami 0 i 1, które pochodzą od kur hodowanych w bardziej humanitarnych warunkach.

Szukając jajek na Wielkanoc, korzystniej wybrać białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. I to jedyny powód, żeby zwracać uwagę na ich kolor.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy