Czy kolor skorupki ma znaczenie? Tak, ale tylko przed Wielkanocą

Uspokajamy. Żadnej rewolucji. Każde jajko jest zdrowe, a kolor skorupki jest ważny tylko przy ich malowaniu. Te jaśniejsze łatwiej jest ozdobić kolorami przed Wielkanocą.

Wiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajkaWiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

Aż 90 procent Polaków wybiera jajka o brązowym lub beżowym zabarwieniu. Inaczej Niemcy czy Francuzi, którzy sięgają po te w białych skorupkach. Podobnie jak Amerykanie. Okazuje się jednak, że to tylko kwestia gustu, przyzwyczajenia czy też po prostu podaży jajek w danym kolorze na rynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową

Kolor jajka zależy od jednej rzeczy

Białe skorupki jajek niektórzy uważali za wynik ich modyfikacji genetycznej, co – jak wykazały badania – było zupełnie błędnym przekonaniem. Wiele osób wybiera białe skorupki, uważając że biel kojarzy się z czystością, a na jasnym zabarwieniu łatwiej zauważyć wszelkie zabrudzenia.

Ważne jest, że zabarwienie skorupki zupełnie nie zmienia ich składu, zapachu czy smaku. Są takie same. A to, że się jajka różnią kolorem, nie jest spowodowane rodzajem chowu kur, czym były karmione, w jakich warunkach. Różnice w kolorze biorą się jedynie z tego, że są kury o różnym upierzeniu. Te o jasnym znoszą białe jajka, te o ciemniejszym – w takim też kolorze. Poza tym nie ma żadnego związku z rasą kury.

Właściwości zdrowotne jajek

Niezależnie od koloru każde jajko zawiera w sobie wartościowe witaminy (m.in. A, E oraz z grupy B), a także cenne składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, wapń oraz żelazo). W jajkach zawarta jest także lecytyna, a w niej – cholina, niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję, a WHO zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo.

Przy wyborze jajka warto jednak zwrócić uwagę na sposób, w jaki hodowana była kura. Jeśli miała dostęp do wolnego wybiegu, to również do ruchu i naturalnej karmy. A to ma wpływa na jakość jajka.

Wyjaśniamy oznaczenia jajek

W jaki sposób jajka są oznaczane? Numer 0 oznacza jaja ekologiczne, numer 1 - jaja z wolnego wybiegu, numer 2 - jaja ściółkowe, a numer 3 - jaja z chowu klatkowego. Najlepiej wybierać jajka z numerami 0 i 1, które pochodzą od kur hodowanych w bardziej humanitarnych warunkach.

Szukając jajek na Wielkanoc, korzystniej wybrać białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. I to jedyny powód, żeby zwracać uwagę na ich kolor.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie