Czy kolor skorupki ma znaczenie? Tak, ale tylko przed Wielkanocą

Uspokajamy. Żadnej rewolucji. Każde jajko jest zdrowe, a kolor skorupki jest ważny tylko przy ich malowaniu. Te jaśniejsze łatwiej jest ozdobić kolorami przed Wielkanocą.

Wiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajkaWiele osób zastanawia się, od czego zależy kolor jajka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aż 90 procent Polaków wybiera jajka o brązowym lub beżowym zabarwieniu. Inaczej Niemcy czy Francuzi, którzy sięgają po te w białych skorupkach. Podobnie jak Amerykanie. Okazuje się jednak, że to tylko kwestia gustu, przyzwyczajenia czy też po prostu podaży jajek w danym kolorze na rynku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować

Kolor jajka zależy od jednej rzeczy

Białe skorupki jajek niektórzy uważali za wynik ich modyfikacji genetycznej, co – jak wykazały badania – było zupełnie błędnym przekonaniem. Wiele osób wybiera białe skorupki, uważając że biel kojarzy się z czystością, a na jasnym zabarwieniu łatwiej zauważyć wszelkie zabrudzenia.

Ważne jest, że zabarwienie skorupki zupełnie nie zmienia ich składu, zapachu czy smaku. Są takie same. A to, że się jajka różnią kolorem, nie jest spowodowane rodzajem chowu kur, czym były karmione, w jakich warunkach. Różnice w kolorze biorą się jedynie z tego, że są kury o różnym upierzeniu. Te o jasnym znoszą białe jajka, te o ciemniejszym – w takim też kolorze. Poza tym nie ma żadnego związku z rasą kury.

Właściwości zdrowotne jajek

Niezależnie od koloru każde jajko zawiera w sobie wartościowe witaminy (m.in. A, E oraz z grupy B), a także cenne składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, wapń oraz żelazo). W jajkach zawarta jest także lecytyna, a w niej – cholina, niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję, a WHO zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo.

Przy wyborze jajka warto jednak zwrócić uwagę na sposób, w jaki hodowana była kura. Jeśli miała dostęp do wolnego wybiegu, to również do ruchu i naturalnej karmy. A to ma wpływa na jakość jajka.

Wyjaśniamy oznaczenia jajek

W jaki sposób jajka są oznaczane? Numer 0 oznacza jaja ekologiczne, numer 1 - jaja z wolnego wybiegu, numer 2 - jaja ściółkowe, a numer 3 - jaja z chowu klatkowego. Najlepiej wybierać jajka z numerami 0 i 1, które pochodzą od kur hodowanych w bardziej humanitarnych warunkach.

Szukając jajek na Wielkanoc, korzystniej wybrać białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. I to jedyny powód, żeby zwracać uwagę na ich kolor.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe