Czy kolor skorupki ma znaczenie? Tak, ale tylko przed Wielkanocą
Uspokajamy. Żadnej rewolucji. Każde jajko jest zdrowe, a kolor skorupki jest ważny tylko przy ich malowaniu. Te jaśniejsze łatwiej jest ozdobić kolorami przed Wielkanocą.
Aż 90 procent Polaków wybiera jajka o brązowym lub beżowym zabarwieniu. Inaczej Niemcy czy Francuzi, którzy sięgają po te w białych skorupkach. Podobnie jak Amerykanie. Okazuje się jednak, że to tylko kwestia gustu, przyzwyczajenia czy też po prostu podaży jajek w danym kolorze na rynku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kiedy na wielkanocnym stole pojawiają się bordowe jajka, znikają w mgnieniu oka. Każdy chce ich spróbować
Kolor jajka zależy od jednej rzeczy
Białe skorupki jajek niektórzy uważali za wynik ich modyfikacji genetycznej, co – jak wykazały badania – było zupełnie błędnym przekonaniem. Wiele osób wybiera białe skorupki, uważając że biel kojarzy się z czystością, a na jasnym zabarwieniu łatwiej zauważyć wszelkie zabrudzenia.
Ważne jest, że zabarwienie skorupki zupełnie nie zmienia ich składu, zapachu czy smaku. Są takie same. A to, że się jajka różnią kolorem, nie jest spowodowane rodzajem chowu kur, czym były karmione, w jakich warunkach. Różnice w kolorze biorą się jedynie z tego, że są kury o różnym upierzeniu. Te o jasnym znoszą białe jajka, te o ciemniejszym – w takim też kolorze. Poza tym nie ma żadnego związku z rasą kury.
Właściwości zdrowotne jajek
Niezależnie od koloru każde jajko zawiera w sobie wartościowe witaminy (m.in. A, E oraz z grupy B), a także cenne składniki mineralne (m.in. potas, fosfor, wapń oraz żelazo). W jajkach zawarta jest także lecytyna, a w niej – cholina, niezbędna w procesie regeneracji wątroby. Zjedzenie dwóch jajek dziennie pokrywa całkowicie zapotrzebowanie na tę substancję, a WHO zaleca spożywanie nawet 10 jajek tygodniowo.
Przy wyborze jajka warto jednak zwrócić uwagę na sposób, w jaki hodowana była kura. Jeśli miała dostęp do wolnego wybiegu, to również do ruchu i naturalnej karmy. A to ma wpływa na jakość jajka.
Wyjaśniamy oznaczenia jajek
W jaki sposób jajka są oznaczane? Numer 0 oznacza jaja ekologiczne, numer 1 - jaja z wolnego wybiegu, numer 2 - jaja ściółkowe, a numer 3 - jaja z chowu klatkowego. Najlepiej wybierać jajka z numerami 0 i 1, które pochodzą od kur hodowanych w bardziej humanitarnych warunkach.
Szukając jajek na Wielkanoc, korzystniej wybrać białe – lepiej widać na nich bowiem barwniki czy po prostu wielkanocne malunki. I to jedyny powód, żeby zwracać uwagę na ich kolor.