Mało kto zna ten owoc. Pomaga uporać się z bólem zęba i zachować młodość na dłużej

Owoce noni pochodzą z morindy cytrynolistnej (łac. Morinda citrifolia), krzewu występującego w wielu regionach o klimacie tropikalnym. Ma specyficzny smak, a kulinarno-lecznicze wykorzystanie zależy m.in. od stopnia dojrzałości. Jakie właściwości ma noni? W jakiej formie można go dostać w Polsce? Sprawdź, dlaczego warto spróbować tego owocu.

Noni zachwyca kształtem i właściwościamiNoni zachwyca kształtem i właściwościami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rafael Ben-Ari

Noni w Polsce w naturalnej formie jest niemal niespotykany, natomiast to popularny owoc m.in. w krajach azjatyckich i na Hawajach. Jego owoce wyglądają jak zielone szyszki. Wraz z dojrzewaniem przebarwiają się na żółto, następnie na bladożółto i kremowobiało. Wyglądają na twarde, ale w środku mają miękki miąższ. Z tych względów noni jest potocznie nazywana "morwą indyjską".

Smak owoców jest gorzki i cierpki, jednak najbardziej osobliwy jest zapach. Noni należy do grupy owoców (jak i durian), które da się polubić, o ile się ich nie wącha. Aromat kojarzy się ze zjełczałym serem, rybami i... zepsutym mięsem. W Polsce można dostać owoce mielone i suszone, bądź pożywny, zdrowy sok z noni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Noni w kuchni – jak go wykorzystywać?

Owoce noni, np. pokrojone na drobno można dodawać do jogurtów, musli, serków homogenizowanych i koktajli. W ostatnim przypadku podobnie wykorzystuje się sok. Jednakże noni stosuje się z umiarem, gdyż łatwo może spowodować gorzknienie smacznych deserów i napojów. Jednocześnie wciąż da się wyczuć nieprzyjemny aromat, dlatego wykorzystanie kulinarne nie jest zbyt rozpowszechnione.

Można eksperymentalnie spróbować noni podanych z serami pleśniowymi. W krajach pochodzenia niedojrzałe owoce czasem wchodzą w skład potraw typu curry. Dojrzałe zaś są spożywane na surowo z solą, cukrem lub winem palmowym. Gotuje się z nich również pudding (z dodatkiem orzechów kokosowych). Ogólnie jednak owoce i przetwory z noni stosuje się w celach leczniczych.

Skład noni – co cennego zawierają owoce?

Owoce noni były przez wiele ludów traktowane jako pożywienie głodowe, ale niezależnie od tego wykorzystywano je w celach leczniczych (podobnie jak liście i łodygi). U mieszkańców Polinezji tradycja korzystania z tych darów natury sięga przeszło dwóch tysięcy lat.

Owoce "morwy indyjskiej" mają bogaty skład. Dominują cukry – glukoza i sacharoza, jednak oprócz nich noni jest bogate witaminy A i C, a także witaminy z grupy B. Z soli mineralnych zawiera m.in. potas, sód, magnez, wapń i żelazo. Szczególnie uwagę zwraca na siebie bardzo wysoka zawartość kwasu askorbinowego, a także sodu. Ponadto noni zawiera flawonoidy (szczególnie bogate w tę grupę związków są soki otrzymywane tradycyjną metodą fermentacyjną), skopoletynę, glikozydy i błonnik. Szacuje się, że owoce zawierają ok. 100 związków aktywnie czynnych odpowiedzialnych za właściwości prozdrowotne.

Właściwości lecznicze owoców noni

Noni od wieków były wykorzystywane do leczenia chorób jamy ustnej i ochrony zębów. Mają działanie antybakteryjne. Niszczą szkodliwe mikroorganizmy, zwalczają stany zapalne górnych dróg oddechowych i jamy ustnej. Obniżają poziom bólu, np. przy bólach zębów (działanie podobne do goździków). Wzmacniają ogólną odporność organizmu – psychiczną i fizyczną. Poprawiają samopoczucie. Spowalniają procesy starzenia komórek. Działają jak wszechleki. Można je porównać z korzeniem żeń-szenia, jednakże są mniej popularne ze względu na znacznie gorszą dostępność w naszym kraju, a także ograniczenia.

Owoce noni należy spożywać z umiarem, nie więcej niż 1-2 owoce dziennie i nie powinno się pić więcej niż 30-40 ml soku (dawka dla osoby dorosłej). W przeciwnym wypadku noni można zaszkodzić wątrobie. Z dobrodziejstwa "indyjskiej morwy" nie powinny korzystać osoby przyjmujące leki na nadciśnienie, moczopędne oraz regulujące krzepliwość krwi. Odradza się spożywanie także małym dzieciom, kobietom w ciąży (działanie poronne) oraz matkom karmiącym.

Noni w Polsce to poniekąd ciekawostka i prawdopodobnie wiele osób w ogóle nie słyszało o istnieniu takich owoców. Można jednak spróbować ich w ramach eksperymentu lub regularnie (ale z umiarem) spożywać sok jako naturalny środek ochrony zdrowia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Michał Mazik
Wybrane dla Ciebie
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯