Bez drożdży, zakwasu i wyrabiania ciasta. Chleb, który syci na długo i wspiera sylwetkę

Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po kwasy omega-3, jod, selen i żelazo. To prawdziwa bomba składników wspierających organizm i metabolizm.
ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An'Inna

Przygotowanie takiego chleba jest zaskakująco proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani czekać godzinami na wyrośnięcie, a wystarczy wymieszać składniki, odstawić na trochę, przełożyć je do formy i upiec. W wersji podstawowej chlebek ma wielkość idealną na kilka porcji, ale z łatwością można zwiększyć ilość składników, by przygotować większy bochenek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Chleb z ziaren jest najlepszy w ciągu pierwszych dwóch dni po upieczeniu, kiedy ma najlepszą strukturę i wyrazisty smak. Jeśli jednak chcesz przygotować go na zapas, można go bez problemu zamrozić, najlepiej pokroić na kromki, wystudzić, zapakować w szczelny pojemnik lub woreczek i włożyć do zamrażalnika. Rozmrożony i chwilę podgrzany w piekarniku smakuje niemal jak świeżo upieczony.

To pieczywo nie tylko syci na długo, ale też świetnie pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety, pomagając utrzymać energię i kontrolę nad apetytem. Jak zrobić chleb z ziaren?

Przepis na chleb z ziaren (wym. około 5 x 8 cm)

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka migdałów,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 czubata łyżka łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • letnia woda,
  • sól.
Chleb z ziaren przepis
Połącz wodniste z suchymi składnikami

Sposób przygotowania:

  1. Połowę siemienia lnianego zmiel np. w młynku do kawy lub w blenderze. Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść nasiona słonecznika, siemię lniane w ziarnach, zmielone siemię lniane, migdały, płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  2. W szklance umieść letnią wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej o połowę mniej niż wszystkich suchych składników (woda i wszystkie suche składniki w proporcji 1:2, czyli około 70-80 g).
  3. Wymieszaj. Połącz suche składniki z płynnymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.
  4. Następnie masę z ziaren przełóż do małej foremki (około 5 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 60 min. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  6. Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika. Następnie odstaw do wystudzenia. Chleb wyjmij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Chleb z ziaren przepis
Wyjmij z foremki i pokrój po wystudzeniu
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia