Bez drożdży, zakwasu i wyrabiania ciasta. Chleb, który syci na długo i wspiera sylwetkę
Przygotowanie takiego chleba jest zaskakująco proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani czekać godzinami na wyrośnięcie, a wystarczy wymieszać składniki, odstawić na trochę, przełożyć je do formy i upiec. W wersji podstawowej chlebek ma wielkość idealną na kilka porcji, ale z łatwością można zwiększyć ilość składników, by przygotować większy bochenek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis
Chleb z ziaren jest najlepszy w ciągu pierwszych dwóch dni po upieczeniu, kiedy ma najlepszą strukturę i wyrazisty smak. Jeśli jednak chcesz przygotować go na zapas, można go bez problemu zamrozić, najlepiej pokroić na kromki, wystudzić, zapakować w szczelny pojemnik lub woreczek i włożyć do zamrażalnika. Rozmrożony i chwilę podgrzany w piekarniku smakuje niemal jak świeżo upieczony.
To pieczywo nie tylko syci na długo, ale też świetnie pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety, pomagając utrzymać energię i kontrolę nad apetytem. Jak zrobić chleb z ziaren?
Przepis na chleb z ziaren (wym. około 5 x 8 cm)
Składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 1 łyżka migdałów,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1 czubata łyżka łuskanego słonecznika,
- 1 łyżeczka syropu z agawy,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- letnia woda,
- sól.
Sposób przygotowania:
- Połowę siemienia lnianego zmiel np. w młynku do kawy lub w blenderze. Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść nasiona słonecznika, siemię lniane w ziarnach, zmielone siemię lniane, migdały, płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
- W szklance umieść letnią wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej o połowę mniej niż wszystkich suchych składników (woda i wszystkie suche składniki w proporcji 1:2, czyli około 70-80 g).
- Wymieszaj. Połącz suche składniki z płynnymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.
- Następnie masę z ziaren przełóż do małej foremki (około 5 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 60 min. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
- Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika. Następnie odstaw do wystudzenia. Chleb wyjmij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.