Bez drożdży, zakwasu i wyrabiania ciasta. Chleb, który syci na długo i wspiera sylwetkę

Chleb z ziaren to propozycja dla osób, które chcą jeść zdrowo, a jednocześnie zależy im na sycącym i pełnym wartości odżywczych pieczywie. W każdym kawałku kryje się solidna porcja witamin i minerałów, od witaminy A i E, przez witaminy z grupy B, po kwasy omega-3, jod, selen i żelazo. To prawdziwa bomba składników wspierających organizm i metabolizm.
ChlebChleb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | An'Inna

Przygotowanie takiego chleba jest zaskakująco proste. Nie trzeba wyrabiać ciasta ani czekać godzinami na wyrośnięcie, a wystarczy wymieszać składniki, odstawić na trochę, przełożyć je do formy i upiec. W wersji podstawowej chlebek ma wielkość idealną na kilka porcji, ale z łatwością można zwiększyć ilość składników, by przygotować większy bochenek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tradycyjne oładzie drożdżowe – prosty przepis

Chleb z ziaren jest najlepszy w ciągu pierwszych dwóch dni po upieczeniu, kiedy ma najlepszą strukturę i wyrazisty smak. Jeśli jednak chcesz przygotować go na zapas, można go bez problemu zamrozić, najlepiej pokroić na kromki, wystudzić, zapakować w szczelny pojemnik lub woreczek i włożyć do zamrażalnika. Rozmrożony i chwilę podgrzany w piekarniku smakuje niemal jak świeżo upieczony.

To pieczywo nie tylko syci na długo, ale też świetnie pasuje do zdrowej, zbilansowanej diety, pomagając utrzymać energię i kontrolę nad apetytem. Jak zrobić chleb z ziaren?

Przepis na chleb z ziaren (wym. około 5 x 8 cm)

Składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka migdałów,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1 czubata łyżka łuskanego słonecznika,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • letnia woda,
  • sól.
Chleb z ziaren przepis
Połącz wodniste z suchymi składnikami

Sposób przygotowania:

  1. Połowę siemienia lnianego zmiel np. w młynku do kawy lub w blenderze. Migdały drobno pokrój. W miseczce umieść nasiona słonecznika, siemię lniane w ziarnach, zmielone siemię lniane, migdały, płatki owsiane i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
  2. W szklance umieść letnią wodę, syrop z agawy i olej kokosowy. Ilość wody dostosuj tak, aby było jej mniej więcej o połowę mniej niż wszystkich suchych składników (woda i wszystkie suche składniki w proporcji 1:2, czyli około 70-80 g).
  3. Wymieszaj. Połącz suche składniki z płynnymi i dokładnie wymieszaj. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw na około godzinę. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.
  4. Następnie masę z ziaren przełóż do małej foremki (około 5 x 8 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej niewielką ilością tłuszczu.
  5. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez około 60 min. Po upływie wskazanego czasu wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
  6. Po lekkim wystudzeniu wyciągnij chleb z piekarnika. Następnie odstaw do wystudzenia. Chleb wyjmij z foremki i pokrój dopiero po całkowitym wystudzeniu.
Chleb z ziaren przepis
Wyjmij z foremki i pokrój po wystudzeniu
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu