Jesienne leczo gotuję po swojemu. Na ten widok Węgrom jeżą się włosy na głowie

Leczo z dynią i czerwoną fasolą wygląda jak zwykłe jednogarnkowe danie, ale jego smak ma w sobie coś, czego naprawdę nie da się opisać jednym zdaniem. To połączenie, które intryguje mimo prostoty składników i daje dokładnie ten rodzaj ciepła, którego szuka się po długim oraz chłodnym dniu. Delikatna słodycz dyni, kwaskowatość pomidorów i kremowa konsystencja fasoli tworzą kompozycję, która smakuje pełniej, niż można byłoby zakładać po samym przepisie.
Leczo z dyniąFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dynia dostarcza witaminę A, C i te z grupy B oraz potas i magnez, więc w naturalny sposób wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową. Fasola czerwona to z kolei świetne źródło białka roślinnego i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit i daje uczucie sytości na znacznie dłużej. Pomidory konserwowe dostarczają likopen, czyli związek ceniony za właściwości przeciwutleniające. Czosnek i cebula wzmacniają smak, a przy okazji wprowadzają siarkowe związki wspierające naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie z dodatkiem kolorowych warzyw

Z tych też powodów w jednym garnku powstaje coś więcej niż szybki obiad. Leczo z dynią i czerwoną fasolą otula i rozgrzewa już od pierwszej łyżki, a smak tego dania okazuje się znacznie pełniejszy i przyjemniejszy, niż można byłoby przypuszczać po jego samym wyglądzie. Idealne na chłodniejsze dni i w formie bazy do niezliczonych dodatków, od pieczywa po kasze i makaron. Jak zrobić leczo z dyni? Poznaj prosty przepis.

Przepis na leczo z dynią i czerwoną fasolą

Składniki:

  • 1/4 średniej dyni (150 g),
  • 1/4 puszki czerwonej fasoli konserwowej (60 g),
  • 1 puszka pomidorów konserwowych (400 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
  • 1 liść laurowy,
  • sól – do smaku,
  • pieprz – do smaku,
  • słodka wędzona papryka – do smaku,
  • papryka chilli – do smaku.
Leczo z dynią i czerwoną fasolą przepis
Obierz i pokrój składniki

Sposób przygotowania:

  1. Z umytej dyni odkrój kawałek, obierz go ze skórki i oczyść z pestek. Pokrój w małej wielkości kostki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
  2. W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i 1 liść laurowy. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
  3. Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem) i dynię. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 min, tak aby dynia zmiękła, ale żeby się nie rozpadła. Co chwilę mieszaj.
  4. Pod koniec gotowania dodaj odcedzone z zalewy ziarna kukurydzy i fasolę. Dopraw do smaku słodką wędzoną papryką, papryką chilli, solą oraz pieprzem.
  5. Wymieszaj. Wyłóż na talerz.
Wybrane dla Ciebie
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Zrobi większą furorę niż jarzynowa czy śledziowa. Hit wśród sałatek
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Zanurzam w cieście i układam na patelni. Na andrzejki to murowany hit
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Zapomnij o sklepowych słoiczkach. Najlepszy dodatek do serów i mięs łatwo zrobisz w domu
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Najlepszy przepis na makaron z sosem migdałowym. Spróbujesz raz i będziesz robić co tydzień
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟