Jesienne leczo gotuję po swojemu. Na ten widok Węgrom jeżą się włosy na głowie
Dynia dostarcza witaminę A, C i te z grupy B oraz potas i magnez, więc w naturalny sposób wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na gospodarkę wodno-elektrolitową. Fasola czerwona to z kolei świetne źródło białka roślinnego i błonnika, który korzystnie wpływa na pracę jelit i daje uczucie sytości na znacznie dłużej. Pomidory konserwowe dostarczają likopen, czyli związek ceniony za właściwości przeciwutleniające. Czosnek i cebula wzmacniają smak, a przy okazji wprowadzają siarkowe związki wspierające naturalne mechanizmy obronne organizmu.
Obiad prosto z patelni. Kurczak w sosie z dodatkiem kolorowych warzyw
Z tych też powodów w jednym garnku powstaje coś więcej niż szybki obiad. Leczo z dynią i czerwoną fasolą otula i rozgrzewa już od pierwszej łyżki, a smak tego dania okazuje się znacznie pełniejszy i przyjemniejszy, niż można byłoby przypuszczać po jego samym wyglądzie. Idealne na chłodniejsze dni i w formie bazy do niezliczonych dodatków, od pieczywa po kasze i makaron. Jak zrobić leczo z dyni? Poznaj prosty przepis.
Przepis na leczo z dynią i czerwoną fasolą
Składniki:
- 1/4 średniej dyni (150 g),
- 1/4 puszki czerwonej fasoli konserwowej (60 g),
- 1 puszka pomidorów konserwowych (400 g),
- 1 mała cebula (50 g),
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (30 g),
- 1 ząbek czosnku (5 g),
- 1 łyżeczka oleju kokosowego (4 g),
- 1 liść laurowy,
- sól – do smaku,
- pieprz – do smaku,
- słodka wędzona papryka – do smaku,
- papryka chilli – do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z umytej dyni odkrój kawałek, obierz go ze skórki i oczyść z pestek. Pokrój w małej wielkości kostki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno pokrój.
- W garnku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, czosnek i 1 liść laurowy. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
- Następnie dodaj pomidory konserwowe (razem z sokiem) i dynię. Gotuj na małym ogniu przez około 10-15 min, tak aby dynia zmiękła, ale żeby się nie rozpadła. Co chwilę mieszaj.
- Pod koniec gotowania dodaj odcedzone z zalewy ziarna kukurydzy i fasolę. Dopraw do smaku słodką wędzoną papryką, papryką chilli, solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj. Wyłóż na talerz.