PrzepisProste przepisyTomek Strzelczyk serwuje karpia, który zaskoczy wielu. Podkręca smak 1 dodatkiem

Tomek Strzelczyk serwuje karpia, który zaskoczy wielu. Podkręca smak 1 dodatkiem

Karp to jedno z klasycznych, wigilijnych dań i doskonale wie o tym Tomasz Strzelczyk. W swojej najnowszej książce kucharskiej dzieli się przepisem na chrupiącego, idealnie wysmażonego karpia, ale z nietypowym, bo orzechowym dodatkiem. Jak go zrobić? Dokładny przepis poniżej.

Tomasz Strzelczyk w nowej książce poleca m.in. karpia
Tomasz Strzelczyk w nowej książce poleca m.in. karpia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe

Tomek Strzelczyk, twórca kanału Oddasz Fartucha, to mistrz prostych, ale jednocześnie niekonwencjonalnych połączeń smakowych. Na każdą okoliczność, również na święta Bożego Narodzenia, serwuje wyśmienite dania. Tych nie zabrakło w jego najnowszej książce kucharskiej, czyli "Oddasz Fartucha. Zapraszam do stołu!". To już czwarta publikacje uczestnika programu MasterChef Polska.

Karp i bakalie = dobry duet

Nietypowe dodatki do karpia to nic nowego, bo przepisy takie jak karp po żydowsku to idealny przykład na zestawienie ryby i oryginalnych składników. Prawdą jednak jest, że orzechy czy migdały używane są rzadziej. A jak już to często do panierki czy jako substytut mąki (po dokładnym rozdrobnieniu) do panierowania. Wersja z migdałem w dipe to oryginalny i ciekawy pomysł, jak podkręcić nie tylko smak, ale też teksturę dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karp z migdałowym dipem

Składniki:

  • 2 filety z karpia,
  • 2 jajka,
  • 50 g bułki tartej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.

Składniki na dip:

  • 50 g migdałów,
  • 2 gotowane żółtka,
  • 5 łyżek oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy gruboziarnistej,
  • sok z cytryny do smaku,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Rybę osuszamy ręcznikiem papierowym, tniemy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem.
  2. Do jajek dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy je widelcem.
  3. Mąkę mieszamy z bułką tartą.
  4. Rybę panierujemy w jajku, a następnie w bułce. Smażymy na rozgrzanej patelni po kilka minut z każdej strony.
  5. Do malaksera wkładamy wszystkie składniki dipu. Miksujemy je do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji. Karpia podajemy z przygotowanym dipem.
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu
Tomasz Strzelczyk - Oddasz fartucha. Zapraszam do stołu© Materiały prasowe
Źródło artykułu:Znak Horyzont

Wybrane dla Ciebie