Sadownicy trzymają to w tajemnicy. Tak rozpoznasz robaczywe czereśnie

Jeśli ktoś nie posiada własnych drzewek owocowych, musi ratować się czereśniami z warzywniaków lub dyskontów. Na szczęście obok truskawek pojawiły się już polskie czereśnie, które nie odstraszają ceną tak jak jeszcze niedawno te importowane z Hiszpanii. Można śmiało kupować i robić wypieki – o ile nie trafią się robaczywki.

Rozpoczynamy sezon na polskie czereśnieRozpoczynamy sezon na polskie czereśnie
Źródło zdjęć: © Pyszności
Anna Galuhn

Widok białej larwy w środku czereśni może skutecznie odsunąć chęć na owocową przekąskę. Niestety, tak czasem się zdarza, ponieważ tego typu owoce są częstą wylęgarnią dla muchówki, znanej jako nasionnica trześniówka. Nie brzmi to apetycznie. Jednak wystarczy dobrze się przyjrzeć, aby rozpoznać i odrzucić czereśnie z niespodzianką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Dokładnie przyjrzyj się owocom

Czereśnie, w środku których możesz spodziewać się intruza, można rozpoznać stosunkowo łatwo. Na ich skórce znajduje się ciemna plamka albo nawet dziurka, która stanowiła wejście dla jajeczek muchówki. O obecności larw mogą świadczyć także białe lub czarne punkciki. Zatem, jeśli tylko możesz, nie polegaj na pani z warzywniaka, tylko samodzielnie wybierz owoce bez widocznych zmian i przebarwień na skórce.

Czy owoce z niespodzianką są szkodliwe dla zdrowie? O tym wypowiadają się eksperci. Jedno jest pewne – są one bardziej podatne na proces gnicia, więc szybciej się psują. Bardzo miękkie, spleśniałe lub nadgniłe czereśnie mogą być przyczyną zatrucia pokarmowego, objawiającego się biegunką lub wymiotami.

Jak sadownicy chronią czereśnie przed robakami?

Larw muchówki raczej nie znajdziesz we wczesnych odmianach czereśni, które dojrzewają jeszcze przed okresem lęgowym nasionnicy trześniówki. Są to odmiany takie jak Burlat, Rivan, Majówka czy Miodówka.

Dodatkowo sadownicy mają swoje sposoby na zapobieganie przykrym niespodziankom podczas zakupów. Niestety, najczęściej w ruch idą opryski, które są szkodliwe dla zdrowia i środowiska. Na szczęście, bardziej odpowiedzialni ogrodnicy stosują ekologiczne pułapki lepowe na muszki oraz regularnie zbierają czereśnie, które samoistnie spadły z drzewa, ponieważ w nich najczęściej zalęgają się larwy.

Skutecznym sposobem jest również przekopywanie gleby pod drzewkami owocowymi – wtedy ewentualne poczwarki zostają wydobyte na powierzchnię i stają się smacznym kąskiem dla przelatujących ptaków.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem