Sałatka idealna na Wszystkich Świętych. Zrobisz ją w mig, a i tak zachwycisz gości
Ta sałatka nie tylko świetnie wygląda i doskonale smakuje, ale również syci niemal jak danie główne. Przygotuj ją na rodzinne uroczystości na Wszystkich Świętych i ciesz oczy widokiem zajadających się sałatką gości. Coś tak pożywnego na pewno przyda się w zimne listopadowe popołudnie.
31.10.2023 19:20
Uroczystości związane ze Wszystkimi Świętymi to nie tylko czas zadumy, rozmyślań i wspomnień, ale i spotkań w rodzinnym gronie. W każdym kręgu rodzinnym znajduje się ta osoba, na której barkach spocznie w tym roku przygotowanie posiłku dla powracających z cmentarzy bliskich. Ponieważ listopadowa pogoda rządzi się swoimi prawami, można podejrzewać, że wszyscy będą nie tylko zmarznięci, ale i bardzo głodni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z całą pewnością nic nie rozgrzeje bliskich tak skutecznie jak miska gorącej zupy, ale poza nią warto jeszcze zadbać o pozostały poczęstunek. Dzisiaj chcemy ci polecić przepis na sałatkę, która syci lepiej niż niejedno danie główne. To głównie zasługa obecnego w recepturze kurczaka, ale nie tylko. Wędzone drobiowe mięso idealnie współgra z kukurydzą, sałatą lodową, serem i resztą składników.
Sałatka na Wszystkich Świętych
Składniki:
- 1 główka sałaty karbowanej lub lodowej,
- 300 g kukurydzy z puszki,
- 500 g wędzonej piersi z kurczaka,
- 2 papryki,
- 1 ogórek,
- 1 cebula,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 200 g ulubionego sera żółtego w kostce,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj wszystkie warzywa. Sałatę poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski, a ogórka w cienkie półplasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce.
- Teraz dodaj do nich pokrojone w średnią kostkę kurczaka i ser żółty.
- Czas na sos. Stwórz mieszankę z pozostałych składników: majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy, soku z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do warzyw. Wyjątek stanowi sytuacja, w której sałatkę przygotowujesz na dłuższą chwilę przed podaniem. Wtedy wstrzymaj się jeszcze z dodaniem sosem i zrób to na sam koniec, gdy goście już zasiądą do stołu. Smacznego!