PrzepisSałatkiSałatka idealna na Wszystkich Świętych. Zrobisz ją w mig, a i tak zachwycisz gości

Sałatka idealna na Wszystkich Świętych. Zrobisz ją w mig, a i tak zachwycisz gości

Sałatka, która doskonale smakuje i syci na długo. Idealna na rodzinne spotkania
Sałatka, która doskonale smakuje i syci na długo. Idealna na rodzinne spotkania
Źródło zdjęć: © Canva
31.10.2023 19:20

Ta sałatka nie tylko świetnie wygląda i doskonale smakuje, ale również syci niemal jak danie główne. Przygotuj ją na rodzinne uroczystości na Wszystkich Świętych i ciesz oczy widokiem zajadających się sałatką gości. Coś tak pożywnego na pewno przyda się w zimne listopadowe popołudnie.

Uroczystości związane ze Wszystkimi Świętymi to nie tylko czas zadumy, rozmyślań i wspomnień, ale i spotkań w rodzinnym gronie. W każdym kręgu rodzinnym znajduje się ta osoba, na której barkach spocznie w tym roku przygotowanie posiłku dla powracających z cmentarzy bliskich. Ponieważ listopadowa pogoda rządzi się swoimi prawami, można podejrzewać, że wszyscy będą nie tylko zmarznięci, ale i bardzo głodni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z całą pewnością nic nie rozgrzeje bliskich tak skutecznie jak miska gorącej zupy, ale poza nią warto jeszcze zadbać o pozostały poczęstunek. Dzisiaj chcemy ci polecić przepis na sałatkę, która syci lepiej niż niejedno danie główne. To głównie zasługa obecnego w recepturze kurczaka, ale nie tylko. Wędzone drobiowe mięso idealnie współgra z kukurydzą, sałatą lodową, serem i resztą składników.

Sałatka na Wszystkich Świętych

Składniki:

  • 1 główka sałaty karbowanej lub lodowej,
  • 300 g kukurydzy z puszki,
  • 500 g wędzonej piersi z kurczaka,
  • 2 papryki,
  • 1 ogórek,
  • 1 cebula,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 200 g ulubionego sera żółtego w kostce,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Ta sałatka to przysmak, któremu nikt się nie oprze
Ta sałatka to przysmak, któremu nikt się nie oprze© canva.com
  1. Przygotuj wszystkie warzywa. Sałatę poszatkuj. Kukurydzę odsącz z zalewy. Papryki pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski, a ogórka w cienkie półplasterki. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Wszystkie składniki umieść w dużej misce.
  2. Teraz dodaj do nich pokrojone w średnią kostkę kurczaka i ser żółty.
  3. Czas na sos. Stwórz mieszankę z pozostałych składników: majonezu, jogurtu naturalnego, musztardy, soku z cytryny. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i wlej do warzyw. Wyjątek stanowi sytuacja, w której sałatkę przygotowujesz na dłuższą chwilę przed podaniem. Wtedy wstrzymaj się jeszcze z dodaniem sosem i zrób to na sam koniec, gdy goście już zasiądą do stołu. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także