Sałatka kalafiorowa do słoików to hit wśród przetworów. W tej zalewie smakuje wprost niebiańsko

Kiszone warzywa, to najlepsze co może być dla naszego zdrowia. Smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu. Z mnóstwem składników mineralnych i witamin. Tak jest w przypadku kiszonego kalafiora. Mamy na niego genialny przepis. Sałatka kalafiorowa do słoików to idealny przepis, jeśli chcecie wypróbować coś bardziej oryginalnego niż standardowe, tradycyjne przepisy na zimę. Poniższe składniki wystarczą na ok. 4 litrowe słoiki. Do dzieła! 

Obrazek
Paulina
Obrazek
Obieranie kalafiora - Pyszności / Źródło: canva.com

Sałatka kalafiorowa do słoików

Składniki na sałatkę:

  • 2 średniej wielkości kalafiory (ok. 1,5kg)
  • 700 g marchewki
  • 700 g ogórków gruntowych
  • 500 g cebuli
  • 500 g czerwonej papryki
  • 1 duży pęczek kopru

Składniki na zalewę:

  • 1 i 1/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki soli
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 15 ziaren pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka słodkiej papryki

*szklanka o pojemności 250ml

Sposób przygotowania kiszonego kalafiora:

Przygotuj warzywa. Obierz marchew i cebulę oraz ogórka. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki, tak by zmieściły się do słoika. Ogórki kroimy w plasterki, tak samo marchewkę. Cebulę możemy pokroić w piórka.

Zalewa: Wszystkie składniki łączymy ze sobą w garnku. Całość mieszamy i doprowadzamy zalewę do wrzenia. Podczas wrzenia zalewy wrzucamy wszystkie warzywa. Pozostawiamy tylko ogórki. Wszystko gotujemy ok. 5 minut i mieszamy. Po upływie 5 minut dodajemy ogórki, koper i całość znów gotujemy ok. 5 minut.

Gorąca sałatkę nalewamy do słoików i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 120 stopniach. Sałatkę można też pasteryzować w sposób tradycyjny, gotując słoiki w garnku z wodą przez ok. 15 minut. Wyjmujemy słoiki z piekarnika lub garnka, zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Obrazek

Dlaczego warto jeść kiszony kalafior?

Żywność fermentowana ma bardzo pozytywny wpływ na odporność naszego organizmu. Pomogą nam zadbać o zdrowie jelit i wzbogaca naszą naturalną mikroflorę jelitową, która odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywanie kiszonek może również zapobiegać problemom psychicznym takim jak lęk czy depresji, ponieważ mikrobiom może wpływać na objawy neuropsychiczne. Dlatego warto jeść kiszonego kalafiora.

Wszystkie warzywa, które kisimy, są bardzo zdrowe. Dlatego podrzucamy tutaj nasz jeszcze jeden przepis na ogórki kiszone. Sezon trwa w pełni, wiec warto je przygotować. Oto dokładny przepis krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło