NewsySanepid wykrył niebezpieczną dla alergików substancję w marynowanych produktach

Sanepid wykrył niebezpieczną dla alergików substancję w marynowanych produktach

Sanepid wykrył niebezpieczną dla alergików substancję w marynowanych produktach
Paulina

01.06.2022 11:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sanepid wydał kolejne ostrzeżenie dla konsumentów. Wykrycie niezadeklarowanej substancji alergennej – dwutlenku siarki w produkcie pn. Pieczarki marynowane - poinformował Główny Inspektorat Sanitarny.

Państwowa Inspekcja sanitarna poinformował, że w zbadanym produkcie stwierdzono zawartość dwutlenku siarki (E 220). Producent nie poinformował o obecności tego składnika alergennego. Spożycie produktu przez osoby z alergią na dwutlenek siarki i siarczyny może wywołać u nich reakcję alergiczną. Dwutlenek siarki (znany jako E220) jest ceniony w przemyśle spożywczym z uwagi na możliwość przedłużenia terminu przydatności produktu.

Sanepid podał szczegóły dotyczące produktu

Produkt: PIECZARKI MARYNOWANE VITMAR, 750 g

Producent: P.P.H.U. „VITMAR” Maria Korkus, Dębie 1a, 42-110 Popów

Numer partii/ data minimalnej trwałości: 08.2022

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktu z obrotu. Producent wycofuje produkt z obrotu na rynku. Dodatkowo sanepid prowadzi postępowanie wyjaśniające. 

www.gov.pl
www.gov.pl

Zastosowanie dwutlenku siarki

Dwutlenek siarki oraz siarczyny, w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr produktu, są wpisane na listę alergenów lub substancji wywołujących reakcję nietolerancji. Sugeruje to, że osoby ze skłonnością do reakcji alergicznych powinny unikać pożywienia bogatego w związki siarki, aby unikać niepożądanych skutków ubocznych. Związki siarki znajdziemy w takich produktach jak: wino gdzie zastosowanie jej hamuje namnażanie drożdży i bakterii. Dodatkowo występuje w suszonych owocach. Jej zawartość jest niewielka, a dodatek pozwala na zapobieganie brązowieniu owocom. Dwutlenek siarki dodawany jest tylko do przetworów. Świeże owoce i warzywa nie są nim konserwowane.

Obraz

Informacja na etykiecie

Stad ważne, by informacja o zawartości takiego składnika w produkcie powinna znajdować się na etykiecie. Na etykiecie produktu spożywczego siarczynów możemy szukać pod nazwami takimi jak: E220, dwutlenek siarki, zawiera siarczany/siarczyny, konserwowany siarką, bezwodnik kwasu siarkowego. Dwutlenek siarki i siarczyny w dopuszczalnych ilościach nie powinny wywoływać niepożądanych skutków ubocznych u zdrowych osób.

Dodatkowo w ostatnim czasie Główny Inspektorat Sanitarny wycofał ze sprzedaży ser mozzarella z Goliszewa z uwagi na obecność bakterii Listeria monocytogenes. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą. Instytucja informuje, że osoby, które spożyły ten produkt i wystąpiły objawy niepożądane, powinny skonsultować się z lekarzem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także