Schabowy tańszy niż w barze mlecznym. To dlatego Polacy chodzą tam z całymi rodzinami

Chociaż to miejsce nie kojarzy się przede wszystkim z jedzeniem, to Polacy stołują się tam przy każdej nadarzającej się okazji. Kotlet schabowy za 19 złotych? I to od razu z ziemniakami i kapustą zasmażaną? Czy w 2023 roku jest to w ogóle możliwe? Owszem, a na dodatek tuż obok tej restauracji kupisz lampkę, stół, kanapę, czy szafkę pod telewizor. 

Obrazek

Według Głównego Urzędu Statystycznego inflacja w Polsce w czerwcu tego roku wyniosła 11,5 proc. To nadal dwucyfrowy wzrost cen rok do roku, a co za tym idzie, potężne obciążenie portfeli obywateli. Badania mówią jasno, że Polacy chcą za wszelką cenę oszczędzać, a w takich sytuacjach na pierwszy ogień zawsze idą przyjemności. To właśnie do nich zaliczamy jedzenie na mieście, zwłaszcza że jest ono nie lada wydatkiem.

Kiedy kilkuosobowa rodzina udaje się do restauracji i chce się tam naprawdę najeść — czyli każdy domownik zamówi pierwsze, drugie danie, deser i coś do picia — to rachunek prawdopodobnie będzie oscylował w granicach paru ładnych stówek. I nie mamy tu bynajmniej na myśli steka z argentyńskiej wołowiny, czy też sashimi z tuńczyka błętkitnopłetwego. Zwykły schabowy z ziemniaczanym purée i surówką to wydatek rzędu nawet 40 złotych. Ale nie wszędzie. Istnieje bowiem restauracja, która dokładnie takie samo danie serwuje za... 19 złotych. Zapewne masz tylko jedno pytanie: co to za miejsce, w którym nie obowiązują cenowe realia? Już wszystko wyjaśniamy.

Najpierw fotel, później schabowy

Obrazek
Schabowy w Ikei kosztuje 19 złotych - Pyszności; foto: Canva

Restauracja IKEI już od lat funkcjonuje na pełnych obrotach. Ceny, które płacimy w niej za różnego rodzaju potrawy, urosły do rangi pewnego rodzaju symboli. Słynne hot-dogi za złotówkę stały się popularnym motywem żartów i memów. Śmiechy zawsze kończyły się jednak w momencie, w którym po wyczerpujących zakupach meblowych, brzuch usilnie domagał się jedzenia. Wtedy restauracja IKEI i jej ceny są niczym kulinarny raj.

Chociaż szwedzkiemu gigantowi nie udało się w pełni uniknąć wpływu inflacji na ceny jedzenia (mityczne hot-dogi podrożały już o 400 proc.) to nadal można się w niej najeść do syta za relatywnie niewielkie pieniądze. Za solidne śniadanie (kiełbasa, fasolka, pieczarki, placek ziemniaczany, jajka sadzone oraz boczek) zapłacimy tam 14 złotych. Za obiad — niewiele więcej.

Klasyka gatunku, czyli schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną to wydatek rzędu 19 złotych. Klopsiki wołowo-wieprzowe z frytkami, groszkiem i borówką kosztują tam 16 złotych, de vollaile w zestawie - 24 złote, a kiełbasa z grilla z kajzerką - 8 złotych. Można też przekąsić żurek, za którego przyjdzie nam zapłacić 7 złotych.

Obrazek
Klopsiki, kiełbasa z grilla, schabowy, czyli do wyboru, do koloru - Pyszności; foto: Canva

Trzeba przyznać, że w restauracji IKEI ciężko o paragon grozy, nawet jeśli udamy się tam całą, kilkuosobową rodziną. A czy warto tam zjeść również ze względu na walory smakowe? To sprawdził ostatnio znany youtuber, a my nie omieszkaliśmy napisać o jego recenzji. Ten artykuł możesz przeczytać tutaj. 

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat