Ścieram na tarce i dorzucam do babki. Wychodzi soczysta jak nigdy wcześniej
Ta babka smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna piaskowa czy marmurkowa, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. To przepis, który zachwyci wszystkich miłośników wilgotnych i mięciutkich ciast.
Babka to proste ciasto, które jest wizytówką wielkanocnego stołu. Jedni robią ją z majonezem, inni ścierają do środka skórkę z cytryny, a u mnie w domu do masy dorzucana jest starta marchewka. Dzięki temu babka jest niesamowicie wilgotna, soczysta i tak smaczna, że nie ma z nią szans nawet serniczek bez rodzynków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu
Babka marchewkowa
To przepis, który jest połączeniem klasycznej babki z uwielbianym przez wielu ciastem marchewkowym. Marchew, która nie tylko nadaje ciastu barwę i wilgotność, ale także wnosi do niego naturalną słodycz i pewną dawkę beta-karotenu. Do masy można dorzucić również drobno posiekane orzechy włoskie, które świetnie podkręcą smak i urozmaicą konsystencję.
Do zjedzenia tej babki nikogo nie trzeba zachęcać, bo po chwili na talerzyku zostają tylko okruszki. Jeśli na koniec udekorujesz ją jeszcze polewą z serka śmietankowego, lukru lub białej czekolady, zachwyty gości są po prostu murowane.
Składniki:
- 4 jajka,
- 200 g drobnego cukru,
- 200 ml oleju,
- 300 g startej marchewki,
- skórka z 1 pomarańczy,
- 80 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
- 290-300 g mąki pszennej,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- masło i bułka tarta do obsypania formy.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość aż powstanie jasna, puszysta masa.
- Cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksując.
- Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do masy jajecznej wraz ze skórką z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
- Dodaj orzechy włoskie oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Wymieszaj tylko do połączenia składników.
- Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Wlej przygotowaną masę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza w programie góra-dół. Piecz przez ok. 45- 50 minut, aż do suchego patyczka.
- Odstaw do wystudzenia i wyjmij z formy.
Gotową babkę udekoruj polewą lub lukrem. Możesz dodatkowo posypać ją płatkami migdałów. Na spokojnie może stać nawet tydzień, nie tracąc na jakości. Smacznego!