Ścieram na tarce i dorzucam do babki. Wychodzi soczysta jak nigdy wcześniej

Ta babka smakuje jeszcze lepiej niż klasyczna piaskowa czy marmurkowa, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. To przepis, który zachwyci wszystkich miłośników wilgotnych i mięciutkich ciast.

Soczysta babka marchewkowaSoczysta babka marchewkowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Babka to proste ciasto, które jest wizytówką wielkanocnego stołu. Jedni robią ją z majonezem, inni ścierają do środka skórkę z cytryny, a u mnie w domu do masy dorzucana jest starta marchewka. Dzięki temu babka jest niesamowicie wilgotna, soczysta i tak smaczna, że nie ma z nią szans nawet serniczek bez rodzynków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka jak grzybki. Zrobią furorę na świątecznym śniadaniu

Babka marchewkowa

To przepis, który jest połączeniem klasycznej babki z uwielbianym przez wielu ciastem marchewkowym. Marchew, która nie tylko nadaje ciastu barwę i wilgotność, ale także wnosi do niego naturalną słodycz i pewną dawkę beta-karotenu. Do masy można dorzucić również drobno posiekane orzechy włoskie, które świetnie podkręcą smak i urozmaicą konsystencję.

Pyszna babka marchewkowa
Pyszna babka marchewkowa © Adobe Stock

Do zjedzenia tej babki nikogo nie trzeba zachęcać, bo po chwili na talerzyku zostają tylko okruszki. Jeśli na koniec udekorujesz ją jeszcze polewą z serka śmietankowego, lukru lub białej czekolady, zachwyty gości są po prostu murowane.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 200 ml oleju,
  • 300 g startej marchewki,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 80 g zmielonych lub drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 290-300 g mąki pszennej,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • masło i bułka tarta do obsypania formy.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij jajka, wsyp cukier i zmiksuj całość aż powstanie jasna, puszysta masa.
  2. Cienkim strumieniem wlewaj olej, cały czas miksując.
  3. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach i dodaj do masy jajecznej wraz ze skórką z pomarańczy. Wymieszaj szpatułką.
  4. Dodaj orzechy włoskie oraz mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia oraz solą.
  5. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
  6. Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  7. Wlej przygotowaną masę i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza w programie góra-dół. Piecz przez ok. 45- 50 minut, aż do suchego patyczka.
  8. Odstaw do wystudzenia i wyjmij z formy.

Gotową babkę udekoruj polewą lub lukrem. Możesz dodatkowo posypać ją płatkami migdałów. Na spokojnie może stać nawet tydzień, nie tracąc na jakości. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"