Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis
Sernik Milion Dolarów szybko wygryzł inne ciasta, stając się ulubieńcem całej rodziny. Puszyste i miękkie ciasto z serowym kremem zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu. Świetnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, spotkania przy świątecznym stole i specjalne okazje.
23.11.2024 14:03
Nazwa Milion Dolarów nie jest tutaj przypadkiem. Na szczęście nie mowa tu o cenie, a o milionach, jakie zarobiłaby cukiernia, sprzedająca taki deser. W moim domu wszyscy śmieją się, że gdybym zaczęła sprzedawać ten sernik, szybko musiałabym otworzyć filie nawet na Bahamach. To deser smaczny i prosty w przygotowaniu, więc warto postawić na niego zamiast na klasyczny sernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Milion Dolarów
Orzechowe ciasto, kremowa masa budyniowa oraz serowa i jeszcze więcej orzechów - tylko tyle potrzeba do szczęścia. Biszkopt z orzechami włoskimi świetnie sprawdza się w roli spodu, chociaż tak naprawdę gra on tutaj główną rolę, wyróżniając ten przepis spośród innych.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 6 białek,
- 120 g cukru,
- 5 żółtek,
- 80 ml oleju roślinnego,
- 80 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mielonych orzechów włoskich.
Masa sernikowa:
- 120 g masła,
- 180 g cukru,
- 5 żółtek,
- 600 g serka śmietankowego,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 białek.
Masa budyniowa:
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 500 ml mleka (150 ml do budyniu).
Dodatkowo:
- 100 g mielonych orzechów włoskich do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od ciasta. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz olej. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz skrobię, mielone orzechy i wymieszaj.
Krok 2. Dno blaszki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Przygotuj serową masę. Miękkie masło rozetrzyj z cukrem oraz żółtkami. Dodaj serek śmietankowy i zmiksuj. Następnie wrzuć mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i połącz. W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodaj je do serowej masy i wymieszaj.
Krok 4. Powstałą masę przelej do tej samej formy, w której wcześniej pieczone było ciasto orzechowe. Pamiętaj o wyłożeniu spodu papierem do pieczenia. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj budyń. W 150 mleka rozpuść proszek, pozostałe mleko zagotuj. Gdy będzie gorące, wlej budyń i podgrzewaj, aż całość zgęstnieje.
Krok 6. Przestudzony biszkopt podziel na 2 części. Nasącz jedną z nich mlekiem i rozprowadź połowę przygotowanego budyniu. Następnie połóż upieczony sernik. Nic się nie stanie, jeśli złamie się na pół.
Krok 7. Następnie rozprowadź pozostały budyń i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!