Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis
Sernik Milion Dolarów szybko wygryzł inne ciasta, stając się ulubieńcem całej rodziny. Puszyste i miękkie ciasto z serowym kremem zdecydowanie warte jest słodkiego grzechu. Świetnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcia, spotkania przy świątecznym stole i specjalne okazje.
Nazwa Milion Dolarów nie jest tutaj przypadkiem. Na szczęście nie mowa tu o cenie, a o milionach, jakie zarobiłaby cukiernia, sprzedająca taki deser. W moim domu wszyscy śmieją się, że gdybym zaczęła sprzedawać ten sernik, szybko musiałabym otworzyć filie nawet na Bahamach. To deser smaczny i prosty w przygotowaniu, więc warto postawić na niego zamiast na klasyczny sernik.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik Milion Dolarów. Goście będą chcieli zapłacić za przepis
Sernik Milion Dolarów
Orzechowe ciasto, kremowa masa budyniowa oraz serowa i jeszcze więcej orzechów - tylko tyle potrzeba do szczęścia. Biszkopt z orzechami włoskimi świetnie sprawdza się w roli spodu, chociaż tak naprawdę gra on tutaj główną rolę, wyróżniając ten przepis spośród innych.
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 6 białek,
- 120 g cukru,
- 5 żółtek,
- 80 ml oleju roślinnego,
- 80 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 g mielonych orzechów włoskich.
Masa sernikowa:
- 120 g masła,
- 180 g cukru,
- 5 żółtek,
- 600 g serka śmietankowego,
- 50 g mąki pszennej,
- 50 g skrobi kukurydzianej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 białek.
Masa budyniowa:
- 40 g budyniu śmietankowego,
- 500 ml mleka (150 ml do budyniu).
Dodatkowo:
- 100 g mielonych orzechów włoskich do posypania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od ciasta. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodawaj żółtka oraz olej. Następnie dodaj przesianą mąkę oraz skrobię, mielone orzechy i wymieszaj.
Krok 2. Dno blaszki o wymiarach 28x18 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej przygotowaną masę i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Przygotuj serową masę. Miękkie masło rozetrzyj z cukrem oraz żółtkami. Dodaj serek śmietankowy i zmiksuj. Następnie wrzuć mąkę, skrobię, proszek do pieczenia i połącz. W osobnej misce ubij na sztywno białka, dodaj je do serowej masy i wymieszaj.
Krok 4. Powstałą masę przelej do tej samej formy, w której wcześniej pieczone było ciasto orzechowe. Pamiętaj o wyłożeniu spodu papierem do pieczenia. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 40 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj budyń. W 150 mleka rozpuść proszek, pozostałe mleko zagotuj. Gdy będzie gorące, wlej budyń i podgrzewaj, aż całość zgęstnieje.
Krok 6. Przestudzony biszkopt podziel na 2 części. Nasącz jedną z nich mlekiem i rozprowadź połowę przygotowanego budyniu. Następnie połóż upieczony sernik. Nic się nie stanie, jeśli złamie się na pół.
Krok 7. Następnie rozprowadź pozostały budyń i posyp posiekanymi orzechami. Wstaw do lodówki na całą noc. Smacznego!