PrzepisAnia Starmach zdradziła przepis na sernik swojego taty. Jest niewyobrażalnie puszysty i delikatny

Ania Starmach zdradziła przepis na sernik swojego taty. Jest niewyobrażalnie puszysty i delikatny

Przepis na sernik taty Ani Starmach - Pyszności; foto:  Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=zpV3szaR_cM
Przepis na sernik taty Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva, screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=zpV3szaR_cM
23.10.2022 12:58

Sernik to ciasto z tradycją. Mówi się, że serwowano go już w starożytnej Grecji, a później Rzymie. To ci drudzy, wraz z prowadzoną ekspansją, roznieśli wieść o pysznym i prostym cieście po całej Europie, czyniąc sernik aż tak popularnym. Efekt motyla sprawił, że tym sposobem przepis na sernik taty Ani Starmach trafił w nasze zachłanne ręce.

Mimo tego, że przed kulinarną innowacyjnością i awangardą zdejmujemy czapki z głów, to jesteśmy zdania, że najlepsze i najsmaczniejsze przepisy to dziedzictwo po naszych babciach, dziadkach i rodzicach. Mają w sobie coś więcej niż smak. Wydaje się, jakby niosły ze sobą jakąś historię.

Przepis na sernik taty Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva
Przepis na sernik taty Ani Starmach - Pyszności; foto: Canva

Wygląda na to, że podobnie czuje Ania Starmach. W końcu jest to była stażystka trzygwiazdkowych restauracji i absolwentka rocznego kursu najsłynniejszej szkoły kulinarnej świata - Le Cordon Bleu. Jednak to nie o egzotycznych przepisach rodem ze światowych potęg gastronomicznych Ania opowiada z takim wzruszeniem, lecz o serniku swojego taty.

Spójrzmy więc na przepis na sernik taty Ani Starmach, bo czujemy się więcej niż zachęceni.

Sernik taty Ani Starmach

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera białego 2 lub 3-krotnie mielonego
  • 6 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 300 g cukru drobnego białego
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 100 g miękkiego masła
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 rozbełtane jajko
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jajka rozbij i rozdziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj trzepaczką, dodaj 200 g drobnego cukru, cukier waniliowy, przesianą mąkę i masło. Wymieszaj.

Kiedy żółtka z masłem nabiorą jednolitej masy, dodaj do nich twaróg i bakalie: żurawinę i rodzynki.

Sernik - Pyszności; foto: Canva
Sernik - Pyszności; foto: Canva

Ubij białka z pozostałym cukrem. Pamiętaj, że raz ubitych białek trzeba jak najszybciej użyć, inaczej stracą swoje właściwości.

Teraz połącz białka z przygotowaną wcześniej masą. Wymieszaj, ale tylko trochę - dzięki temu powstaną pęcherzyki powietrza, nadające ciastu puszystości.

Formę do ciasta wysmaruj masłem i obsyp odrobiną mąki. Przelej masę do formy, posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp płatkami migdałów.

Wstaw ciasto do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na pół godziny. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni i piecz kolejną godzinę i 15 minut. Następnie wystudź w uchylonym piekarniku. Sernik podawaj posypany cukrem pudrem.

A może inne kultowe słodkości w formie deseru? Wszystko znajdziesz na tym filmiku z naszego kanału na YouTube!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także