Po tym, jak dowiedziałam się, co można zrobić ze skorupkami jaj, już nigdy więcej ich nie wyrzucę!
Niedzielny poranek... Co smakuje wówczas najlepiej? Oczywiście jajecznica z ogórkiem i pomidorkami. Można śmiało powiedzieć, że to śniadanie mistrzów. Przygotowujesz ulubiony posiłek, a skorupki po jajkach wyrzucasz do kosza. STOP! W tym momencie powinieneś zmienić przyzwyczajenia. Dlaczego?
Choć może wydawać się to dość dziwne, skorupki zawierają 90% czystego wapnia, wiele cennych minerałów, które są bardzo istotne dla mięśni i kości.
Nigdy więcej nie będziesz ich wyrzucać i zaczniesz skrupulatnie zbierać. A to, jakie właściwości mają niedocenione przez nas skorupki, udowodniły przeprowadzone badania przez Amerykański Narodowy Instytut Zdrowia.
Słusznie w Twojej głowie pojawia się teraz pytanie: "Ale chwila, jak niby miałbym jeść skorupki?". W formie sproszkowanej. Pokażemy Ci, jak się do tego zabrać. Pamiętać jednak należy, aby jajka była przede wszystkim ze znanego źródła.
Krok 1
12 skorupek włóż do durszlaka i dokładnie je opłucz pod bieżącą wodą. Należy jednak zwrócić uwagę na membranę, która znajduje się w środku - nie może zostać naruszona.
Krok 2:
Następnie włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj przez 10 minut. W ten sposób pozbywasz się bakterii i patogenów.
Krok 3:
Podczas gotowania rozgrzej już piekarnik do 95 stopni Celsjusza.
Krok 4:
Wyciągnij skorupki z wrzącej wody i połóż je na durszlaku. Po chwili umieść je na blasze i włóż do piekarnika na 15 minut.
Krok 5:
Po upływie czasu, wyciągnij je. Gdy ostygną, włóż je do blendera lub młynka do kawy - należy je drobno zmielić.
Krok 6:
Gotowy proszek można dodać do jedzenia, spożywać w czystej postaci lub rozcieńczać z wodą i pić. Pół łyżeczki spożywanej codziennie odpowiada 400 mg wapnia.