Smalec czy olej - na czym zdrowiej jest smażyć? Eksperci już nie mają wątpliwości

Zastanawialiście się nad tym, na czym najlepiej smażyć? Olej czy smalec? Często nie zwracamy na to uwagi, wybieramy składnik, który nam pasuje. Okazuje się, że eksperci już mają zdanie na ten temat. Który sposób smażenia jest według nich bezpieczniejszy?

ObrazekOlej czy smalec - który tłuszcz jest najlepszy do smażenia? (ADOBE)
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Nie od dziś wiadomo, że ten sposób obróbki termicznej nie należy do najlepszych. Nie dość, że dostarcza nam o wiele więcej kalorii, to jeszcze w trakcie często wydzielają się niebezpieczne związki. Jeśli już musimy smażyć, to powinniśmy wybierać odpowiednie produkty.

Smalec czy olej? Który dodatek do smażenia powinniśmy wybrać?

Tę walkę nieznacznie wygrywa tłuszcz zwierzęcy. Dlaczego? Ma dość wysoką temperaturę dymienia (220 stopni Celsjusza), co sprawia, że może być wykorzystywany do długotrwałego smażenia. Dzięki temu smalec jest najzdrowszym tłuszczem wykorzystywanym do długotrwałej obróbki termicznej.

Obrazek
smalec (flickr)

Olejów roślinnych jest bardzo dużo, ale tylko niektóre mogą być wykorzystywane do smażenia. Dietetyczka z grupy LUX MED Ann Janiszewska-Janowicz informuje, że najlepszym wyborem będzie rzepakowy. Jego temperatura dymienia wynosi 205 stopni Celsujsza, czyli niewiele mniej od tłuszczu zwierzęcego. Możemy też użyć oliwy z oliwek.

A co z olejami tłoczonymi na zimno? Zdaniem ekspertki nie nadają się w ogóle do smażenia i nawet nie powinniśmy próbować. Wlanie ich na patelnię będzie bezpośrednią przyczyną utworzenia się związków rakotwórczych.

Przesadzanie z tłuszczami nie jest zbyt dobrym pomysłem

Chociaż smalec jest najlepszym wyborem do smażenia, to nie powinniśmy go używać zbyt często. Dietetyk w rozmowie z Medonet wyjaśnia:

"Smalec ma też wiele wad, przede wszystkim ze względu na zawarte w nim nasycone kwasy tłuszczowe oraz cholesterol. Ich nadmiar w diecie przyczynia się do zwiększenia poziomu cholesterolu LDL we krwi, doprowadzając tym samym do rozwoju blaszki miażdżycowej".

Tłuszcz ten jest wysokokalorczny, w 100 gramach znajduje się prawie 900 kcal. Zawiera też bardzo małe ilości witamin i minerałów. Nie zawierają fitosteroli, które znajdziemy na przykład w oleju rzepakowym. Związki te pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu w organizmie.

Wybrane dla Ciebie

Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Kuzynka dodała do mielonych. Pierwszy raz jadłam tak soczyste, delikatne i pełne smaku kotlety
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Makaron z dodatkami zalewam pysznym sosem. W kilka chwil mam obiad dla całej rodziny
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Kremowy i delikatny serniczek. To deser, który zachwyci wszystkich gości w Boże Ciało
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Taki kurczak to super opcja na szybki obiad. Naje się cała rodzina, a pracy niewiele
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na rogaliki z marmoladą. Wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Młoda kapusta Ewy Wachowicz nie ma sobie równych. Wszystko dzięki dwóm składnikom
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Zauważyłeś to na patelni teflonowej? Lepiej szybko się jej pozbądź
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
Gdzie wyrzucić opakowanie po jajkach? Bardzo łatwo o błąd
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę
To ciasto pogoni ochotę na słodkie niczym Gargamel smerfy. Wszyscy będą chcieli dokładkę