NewsyCiastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!

Ciastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!

Naukowcy z Uniwersytetu Syracuse w Nowym Jorku przeprowadzili niedawno badanie, w którym brało udział aż 968 osób w wieku od 23 do 98 lat. Ich nawyki żywieniowe nie były w żaden sposób zmieniane.

Ciastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!
Pyszności

21.09.2016 | aktual.: 18.09.2023 13:05

Eksperyment pokazał, że czekolada ma bezpośredni wpływ na nasze zdolności poznawcze, a jej regularne spożywanie może znacząco poprawić naszą pamięć i rozwinąć zdolność abstrakcyjnego myślenia.

Kilka lat temu naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie przeprowadzili doświadczenie - jedli czekoladę codziennie rano. Twierdzili, że to pomagało im w pracy! Wbrew powszechnemu założeniu, że ludzie będący na diecie powinni ograniczyć spożywanie czekolady, okazuje się, że w rzeczywistości czekolada może pomóc stracić zbędne kilogramy!

"Kiedy się budzisz, Twój mózg natychmiast potrzebuje dodatkowego źródła energii... Jest to czas w ciągu dnia, kiedy Twoje ciało zamienia jedzenie w energię. W późniejszych porach dnia, podczas jedzenia, Twój organizm odkłada nadmiar energii (węglowodanów) z pożywienia zamieniając ją w tłuszcz. W ten sposób można zyskać na wadze, nawet jeśli nie jemu naprawdę dużo." - mówi dr Daniela Jakubowicz, autorka książki pt. "Dieta wielkiego śniadania" (The Big Breakfast Diet), która stała się bestsellerem.
Obraz

Czekolada nie powinna być spożywana później niż do 9 rano. Według dr Jakubowicz ludzie, którzy jedzą węglowodany, białka i deser w postaci 600 kalorii stracą na wadze więcej niż ci którzy jedzą 300 kalorii na śniadanie w późniejszych godzinach porannych (przedpołudniowych).

Dlaczego więc czekolada może przynieść nam takie korzyści?

Eksperci twierdzą, że zawiera składnik odżywczy o nazwie flawonoid, który jest powszechnie spotykany w żywności pochodzenia roślinnego i stanowi do 20% związków obecnych w ziarnie kakaowym. Spora ilość flawonoidów znajduje się również w herbacie, czerwonym winie i owocach takich jak winogrona czy jabłka.

Tak więc, gdy tylko masz ochotę na czekoladę, pamiętaj, że najlepsza pora to ta tuż po przebudzeniu. Twój mózg i talia z pewnością chciałyby Ci za to podziękować!

Wybrane dla Ciebie