Ciastko czekoladowe na śniadanie to świetny wybór dla Twojego mózgu i... talii!

Naukowcy z Uniwersytetu Syracuse w Nowym Jorku przeprowadzili niedawno badanie, w którym brało udział aż 968 osób w wieku od 23 do 98 lat. Ich nawyki żywieniowe nie były w żaden sposób zmieniane.

Obrazek
Pyszności

Eksperyment pokazał, że czekolada ma bezpośredni wpływ na nasze zdolności poznawcze, a jej regularne spożywanie może znacząco poprawić naszą pamięć i rozwinąć zdolność abstrakcyjnego myślenia.

Kilka lat temu naukowcy z Uniwersytetu w Tel Awiwie przeprowadzili doświadczenie - jedli czekoladę codziennie rano. Twierdzili, że to pomagało im w pracy! Wbrew powszechnemu założeniu, że ludzie będący na diecie powinni ograniczyć spożywanie czekolady, okazuje się, że w rzeczywistości czekolada może pomóc stracić zbędne kilogramy!

"Kiedy się budzisz, Twój mózg natychmiast potrzebuje dodatkowego źródła energii... Jest to czas w ciągu dnia, kiedy Twoje ciało zamienia jedzenie w energię. W późniejszych porach dnia, podczas jedzenia, Twój organizm odkłada nadmiar energii (węglowodanów) z pożywienia zamieniając ją w tłuszcz. W ten sposób można zyskać na wadze, nawet jeśli nie jemu naprawdę dużo." - mówi dr Daniela Jakubowicz, autorka książki pt. "Dieta wielkiego śniadania" (The Big Breakfast Diet), która stała się bestsellerem.
sniadanie-z-ciastkiem-1

Czekolada nie powinna być spożywana później niż do 9 rano. Według dr Jakubowicz ludzie, którzy jedzą węglowodany, białka i deser w postaci 600 kalorii stracą na wadze więcej niż ci którzy jedzą 300 kalorii na śniadanie w późniejszych godzinach porannych (przedpołudniowych).

Dlaczego więc czekolada może przynieść nam takie korzyści?

Eksperci twierdzą, że zawiera składnik odżywczy o nazwie flawonoid, który jest powszechnie spotykany w żywności pochodzenia roślinnego i stanowi do 20% związków obecnych w ziarnie kakaowym. Spora ilość flawonoidów znajduje się również w herbacie, czerwonym winie i owocach takich jak winogrona czy jabłka.

Tak więc, gdy tylko masz ochotę na czekoladę, pamiętaj, że najlepsza pora to ta tuż po przebudzeniu. Twój mózg i talia z pewnością chciałyby Ci za to podziękować!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie