Sprawdził, co można zjeść na festiwalu Pol'and'Rock. Ceny i rozmiary dań mocno go zaskoczyły

Festiwalowe lato trwa w najlepsze. Między koncertami, dobrze jest coś zjeść. Punkty gastronomiczne na tegorocznym Pol'and'Rocku przeżywają oblężenie, choć trzeba przyznać, że są na to dobrze przygotowane. Propozycje z menu kuszą wielkością i hasłami "wariant XXL", ale nadszarpują portfele festiwalowiczów. Pod chmurką trzeba zapłacić prawie tyle, co w restauracji w centrum Warszawy.

Kotlet XXL z ziemniakami i bułka z kiełbasą - to hity festiwaluKotlet XXL z ziemniakami i bułka z kiełbasą - to hity festiwalu
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl
Magdalena PomorskaJakub Bujnik

Reporter Wirtualnej Polski Jakub Bujnik podczas 30. edycji festiwalu Pol'and'Rock zawitał do strefy gastronomicznej, żeby sprawdzić, jak mają się ceny najpopularniejszych potraw na tego typu imprezie. Zapytał też uczestników wydarzenia, co najchętniej kupują do jedzenia i co sądzą o jakości potraw "pod chmurką". Okazuje się, że w tym roku królują dania w wersji maxi, aby raz wydana kwota nie rozczarowała klienta w kwestii porcji dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy XXL i kiełbasa w bułce na festiwalu Pol'and'Rock. Ile kosztują?

2 tysiące kotletów schabowych dziennie

"Wielki kotlet schabowy" - to pierwsze określenie, jakie pada na pytanie o wielkość promujących się na imprezie kotletów XXL. W cenie 39 złotych dostaje się spory kotlet schabowy, w klasycznej panierce, dość dobrze rozbity. Do tego dodatki, czyli ziemniaki sowicie posypane koperkiem i surówka z białej kapusty. Gdyby nie papierowy talerzyk, można pomylić go z pozycją z menu niejednej warszawskiej restauracji. Zachwytów jednak nie brakuje, a — jak wynika z nieoficjalnych informacji, jakie uzyskał Jakub Bujnik — sprzedaje się ich co najmniej 2 tysiące dziennie.

Hot-dog, czyli kiełbasa w bułce

Kolejna propozycja XXL to hot-dog, a właściwie — co prostują rozmówcy naszego reportera — sporych rozmiarów kiełbasa w bułce. Z szyldu można dowiedzieć się, że za ten przysmak zapłacimy 35 zł, co jedna z festiwalowiczek ocenia jako "dostosowana do rozmiaru", bo można się najeść. Nie brakuje jednak głosów, że zarówno jedzenie, jak i napoje podrożały. Wśród najczęściej wybieranych dań według jednej ze sprzedawczyń przeważają zapiekanki — najtańsze, dość ekonomiczne dania na ciepło. Kto nie zdecydował się na żywienie na własną rękę, a polega na punktach gastro, musi i tak liczyć dokładnie codzienny budżet.

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟