Sprawdził, co można zjeść na festiwalu Pol'and'Rock. Ceny i rozmiary dań mocno go zaskoczyły

Festiwalowe lato trwa w najlepsze. Między koncertami, dobrze jest coś zjeść. Punkty gastronomiczne na tegorocznym Pol'and'Rocku przeżywają oblężenie, choć trzeba przyznać, że są na to dobrze przygotowane. Propozycje z menu kuszą wielkością i hasłami "wariant XXL", ale nadszarpują portfele festiwalowiczów. Pod chmurką trzeba zapłacić prawie tyle, co w restauracji w centrum Warszawy.

Kotlet XXL z ziemniakami i bułka z kiełbasą - to hity festiwaluKotlet XXL z ziemniakami i bułka z kiełbasą - to hity festiwalu
Źródło zdjęć: © Pysznosci.pl
Magdalena Pomorska

Reporter Wirtualnej Polski Jakub Bujnik podczas 30. edycji festiwalu Pol'and'Rock zawitał do strefy gastronomicznej, żeby sprawdzić, jak mają się ceny najpopularniejszych potraw na tego typu imprezie. Zapytał też uczestników wydarzenia, co najchętniej kupują do jedzenia i co sądzą o jakości potraw "pod chmurką". Okazuje się, że w tym roku królują dania w wersji maxi, aby raz wydana kwota nie rozczarowała klienta w kwestii porcji dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Schabowy XXL i kiełbasa w bułce na festiwalu Pol'and'Rock. Ile kosztują?

2 tysiące kotletów schabowych dziennie

"Wielki kotlet schabowy" - to pierwsze określenie, jakie pada na pytanie o wielkość promujących się na imprezie kotletów XXL. W cenie 39 złotych dostaje się spory kotlet schabowy, w klasycznej panierce, dość dobrze rozbity. Do tego dodatki, czyli ziemniaki sowicie posypane koperkiem i surówka z białej kapusty. Gdyby nie papierowy talerzyk, można pomylić go z pozycją z menu niejednej warszawskiej restauracji. Zachwytów jednak nie brakuje, a — jak wynika z nieoficjalnych informacji, jakie uzyskał Jakub Bujnik — sprzedaje się ich co najmniej 2 tysiące dziennie.

Hot-dog, czyli kiełbasa w bułce

Kolejna propozycja XXL to hot-dog, a właściwie — co prostują rozmówcy naszego reportera — sporych rozmiarów kiełbasa w bułce. Z szyldu można dowiedzieć się, że za ten przysmak zapłacimy 35 zł, co jedna z festiwalowiczek ocenia jako "dostosowana do rozmiaru", bo można się najeść. Nie brakuje jednak głosów, że zarówno jedzenie, jak i napoje podrożały. Wśród najczęściej wybieranych dań według jednej ze sprzedawczyń przeważają zapiekanki — najtańsze, dość ekonomiczne dania na ciepło. Kto nie zdecydował się na żywienie na własną rękę, a polega na punktach gastro, musi i tak liczyć dokładnie codzienny budżet.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć