Sto razy smaczniejsze od kotletów mielonych. Zrobisz je z trzech tanich składników

Masz dość mięsnych przepisów? Szukasz ciekawej alternatywy obiadowej, która sprawdzi się w twojej kuchni? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment poznasz patent kulinarny, który nigdy cię nie zawiedzie.

Oryginalne kotlety bez grama mięsaOryginalne kotlety bez grama mięsa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ArtCookStudio
Marzena Pęcak

Wiesz, za co najbardziej lubię kuchnię? Jest nieprzewidywalna, może wydarzyć się w niej dosłownie wszystko. I tak samo jest z przepisami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mgnieniu oka wyczarować coś oryginalnego, inspirującegosmacznego jednocześnie. Jeśli lubisz takie rozwiązania, dzisiejszy pomysł na obiad dla całej rodziny na pewno ci się spodoba.

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów, muszę podkreślić jedną rzecz. Oczywiście bardzo lubię i cenię tradycyjne przepisy. Ale uważam jednocześnie, że nawet najlepsze gołąbki, schabowe czy też bigos, jedzone na okrągło mogą szybko się znudzić, a tego przecież tego chcemy uniknąć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o zwykłych kotletach schabowych. Te soczyste roladki smakują sto razy lepiej

Postaw na oryginale kotlety

Dlatego dziś zachęcam cię do połączenia obu tych światów. Za jednym zamachem przygotujesz kotlety, które są dobrze znane w rodzimej kuchni z pysznymi dodatkami. Z drugiej jednak strony, te na pozór tradycyjne kotlety, będą totalnie zaskakiwać

Obok takiej kombinacji nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Skąd to wiem? Przepis ten przetestowałam na swoich bliskich i powiem tylko tyle, nowe kotlety zrobiły furorę, a nie ma w nich ani grama mięsa. U ciebie będzie tak samo!

Jak zrobić bezmięsne kotlety?

Aby przygotować genialne kotlety, potrzebujesz tak naprawdę jednego warzywa, kilku przypraw i trzech dodatków, które na pewno masz w swojej kuchni. Zaczynamy!

Składniki:

  • 1 główka kalafiora,
  • 3 jajka,
  • ⅓ szkl. bułki tartej,
  • 1 natka pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kalafiora, bo to w końcu on jest bazą całego przepisu
  2. Podziel warzywo na mniejsze kawałki i gotuj ok. 10 minut we wrzącejosolonej wodzie. 
  3. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki, w tym posiekaj drobno pietruszkę.
  4. Ugotowany, odsączony i ostudzony kalafior dokładnie rozdrobnij. Do tego zadania możesz użyć zarówno robota kuchennego, jak i tłuczka do ziemniaków.
  5. Do rozdrobnionego kalafiora dodaj jajka, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą oraz przyprawy.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj
  7. Następnie uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
  8. Na koniec ułóż je na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni, po czym smaż przez kilka minut na każdej stronie. Smacznego!

Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka wyczarować smaczne, ciekawe i jedyne w swoim rodzaju kotlety. Będzie to bardzo ciekawa alternatywa dla codziennych mięsnych kęsków. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki