Sto razy smaczniejsze od kotletów mielonych. Zrobisz je z trzech tanich składników
Masz dość mięsnych przepisów? Szukasz ciekawej alternatywy obiadowej, która sprawdzi się w twojej kuchni? Jeśli tak, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment poznasz patent kulinarny, który nigdy cię nie zawiedzie.
24.08.2023 07:34
Wiesz, za co najbardziej lubię kuchnię? Jest nieprzewidywalna, może wydarzyć się w niej dosłownie wszystko. I tak samo jest z przepisami. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby w mgnieniu oka wyczarować coś oryginalnego, inspirującego i smacznego jednocześnie. Jeśli lubisz takie rozwiązania, dzisiejszy pomysł na obiad dla całej rodziny na pewno ci się spodoba.
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów, muszę podkreślić jedną rzecz. Oczywiście bardzo lubię i cenię tradycyjne przepisy. Ale uważam jednocześnie, że nawet najlepsze gołąbki, schabowe czy też bigos, jedzone na okrągło mogą szybko się znudzić, a tego przecież tego chcemy uniknąć.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na oryginale kotlety
Dlatego dziś zachęcam cię do połączenia obu tych światów. Za jednym zamachem przygotujesz kotlety, które są dobrze znane w rodzimej kuchni z pysznymi dodatkami. Z drugiej jednak strony, te na pozór tradycyjne kotlety, będą totalnie zaskakiwać.
Obok takiej kombinacji nikt nie będzie w stanie przejść obojętnie. Skąd to wiem? Przepis ten przetestowałam na swoich bliskich i powiem tylko tyle, nowe kotlety zrobiły furorę, a nie ma w nich ani grama mięsa. U ciebie będzie tak samo!
Jak zrobić bezmięsne kotlety?
Aby przygotować genialne kotlety, potrzebujesz tak naprawdę jednego warzywa, kilku przypraw i trzech dodatków, które na pewno masz w swojej kuchni. Zaczynamy!
Składniki:
- 1 główka kalafiora,
- 3 jajka,
- ⅓ szkl. bułki tartej,
- 1 natka pietruszki,
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek granulowany.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kalafiora, bo to w końcu on jest bazą całego przepisu.
- Podziel warzywo na mniejsze kawałki i gotuj ok. 10 minut we wrzącej i osolonej wodzie.
- W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki, w tym posiekaj drobno pietruszkę.
- Ugotowany, odsączony i ostudzony kalafior dokładnie rozdrobnij. Do tego zadania możesz użyć zarówno robota kuchennego, jak i tłuczka do ziemniaków.
- Do rozdrobnionego kalafiora dodaj jajka, posiekaną pietruszkę, bułkę tartą oraz przyprawy.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie uformuj małe kotleciki i obtocz je w bułce tartej.
- Na koniec ułóż je na rozgrzanej i dobrze natłuszczonej patelni, po czym smaż przez kilka minut na każdej stronie. Smacznego!
Jak sam widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby w mgnieniu oka wyczarować smaczne, ciekawe i jedyne w swoim rodzaju kotlety. Będzie to bardzo ciekawa alternatywa dla codziennych mięsnych kęsków.