Strzelczyk upycha w słoiku ziemniaki zamiast ogórków. Spróbowałam raz i robię to samo

Ziemniaki niemal w każdym domu goszczą obowiązkowo jako dodatek do mięs. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie lub pieczemy z dodatkiem przypraw. Tomasz Strzelczyk ma jednak inny, niecodzienny pomysł na to warzywo.

Strzelczyk pokazał, jak zrobić marynowane ziemniakiStrzelczyk pokazał, jak zrobić marynowane ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Z marynowaniem kojarzą się przede wszystkim ogórki lub papryka, ale okazuje się, że i ziemniaki świetnie odnajdą się w tym procesie. Tomasz Strzelczyk upchnął je do dużego słoika, zalał wyrazistą marynatą i zakręcił. Brzmi to co najmniej nietypowo, ale efekt zaskoczy wszystkich fanów ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Marynowane ziemniaki

Marynowanie ziemniaków brzmi ekscentrycznie, ale słodko-kwaśna zalewa wspaniale komponuje się z miękkim, kremowym wnętrzem. Tomasz Strzelczyk poleca, by sięgnąć po młode ziemniaki. Jeśli jednak nie możesz doczekać się sezonu, by wypróbować ten przepis, spróbuj ze starą odmianą. Wybierz jednak możliwie najmniejsze okazy. Ziemniaki pochłaniają marynatę, przejmują jej aromat. Dzięki temu stają się ciekawe w smaku.

Marynowane ziemniaki Strzelczyka
Marynowane ziemniaki Strzelczyka © YouTube

Marynowane ziemniaki zajadać można na zimno, w formie przekąski. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonych, duszonych i grillowanych mięs. Możesz je także wykorzystać do sałatek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, młodych lub przynajmniej małych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • pęczek natki pietruszki i koperku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 200 ml oleju,
  • 120 ocet jabłkowy,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w wodzie tak, by były miękkie, ale nie rozgotowane. Nie sól wody.
  2. W misce połącz olej, ocet jabłkowy, wodę, płaską łyżkę soli, pół łyżki świeżo roztartego pieprzu, miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Do marynaty dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj i dorzuć do miski. Wymieszaj.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, by przestygły.
  6. Umieść ziemniaki w dużym słoiku, w razie potrzeby przekrój na dwie części.
  7. Zalej marynatą, dodaj rozmaryn i zakręć. Jeśli jest za mało marynaty, dodaj wodę z octem. Wstrząśnij.
  8. Odstaw na noc do lodówki.

Po tym czasie marynowane ziemniaki są już gotowe. Wystarczy je odcedzić na sitku i zabrać się za zajadanie. Taką przekąską z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki