Strzelczyk upycha w słoiku ziemniaki zamiast ogórków. Spróbowałam raz i robię to samo

Ziemniaki niemal w każdym domu goszczą obowiązkowo jako dodatek do mięs. Najczęściej gotujemy je w osolonej wodzie lub pieczemy z dodatkiem przypraw. Tomasz Strzelczyk ma jednak inny, niecodzienny pomysł na to warzywo.

Strzelczyk pokazał, jak zrobić marynowane ziemniakiStrzelczyk pokazał, jak zrobić marynowane ziemniaki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Z marynowaniem kojarzą się przede wszystkim ogórki lub papryka, ale okazuje się, że i ziemniaki świetnie odnajdą się w tym procesie. Tomasz Strzelczyk upchnął je do dużego słoika, zalał wyrazistą marynatą i zakręcił. Brzmi to co najmniej nietypowo, ale efekt zaskoczy wszystkich fanów ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne kluski jak u koreańskiej babci. Lepki sos skrada serca

Marynowane ziemniaki

Marynowanie ziemniaków brzmi ekscentrycznie, ale słodko-kwaśna zalewa wspaniale komponuje się z miękkim, kremowym wnętrzem. Tomasz Strzelczyk poleca, by sięgnąć po młode ziemniaki. Jeśli jednak nie możesz doczekać się sezonu, by wypróbować ten przepis, spróbuj ze starą odmianą. Wybierz jednak możliwie najmniejsze okazy. Ziemniaki pochłaniają marynatę, przejmują jej aromat. Dzięki temu stają się ciekawe w smaku.

Marynowane ziemniaki Strzelczyka
Marynowane ziemniaki Strzelczyka © YouTube

Marynowane ziemniaki zajadać można na zimno, w formie przekąski. Sprawdzą się również jako dodatek do pieczonych, duszonych i grillowanych mięs. Możesz je także wykorzystać do sałatek.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków, młodych lub przynajmniej małych,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • pęczek natki pietruszki i koperku,
  • gałązka rozmarynu,
  • 200 ml oleju,
  • 120 ocet jabłkowy,
  • 200 ml wody,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w wodzie tak, by były miękkie, ale nie rozgotowane. Nie sól wody.
  2. W misce połącz olej, ocet jabłkowy, wodę, płaską łyżkę soli, pół łyżki świeżo roztartego pieprzu, miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Do marynaty dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, papryczkę chilli oraz czosnek.
  4. Koperek i natkę pietruszki posiekaj i dorzuć do miski. Wymieszaj.
  5. Ugotowane ziemniaki odcedź i odstaw, by przestygły.
  6. Umieść ziemniaki w dużym słoiku, w razie potrzeby przekrój na dwie części.
  7. Zalej marynatą, dodaj rozmaryn i zakręć. Jeśli jest za mało marynaty, dodaj wodę z octem. Wstrząśnij.
  8. Odstaw na noc do lodówki.

Po tym czasie marynowane ziemniaki są już gotowe. Wystarczy je odcedzić na sitku i zabrać się za zajadanie. Taką przekąską z pewnością zaskoczysz swoich bliskich. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości